Как да имаш повече енергия

Публикувано на 28.07.2017 в категория Вдъхновение от Симона

Замислих се колко енергия и време губим, обяснявайки се, анализирайки, обръщайки внимание на другите, стараейки се да задоволим определени свои нужди чрез външния свят. Но за какво ни е всичко това?

Самотата като приятел

Колкото и да ми харесва да общувам, напоследък виждам колко добре ми се отразява да прекарвам време в уединение. Чувствам се добре с мислите и чувствата си, без значение какви са. Много години изпитвах желание да бъда постоянно активна, да не пропусна нещо важно, което се случва, да съм на гребена на вълната. Сега не е така.

В момента, в който се научиш да се “събираш” сам, разбираш, че енергията ти не идва от другите. Тя е била винаги само и единствено в теб. Сега остава да избереш дали да я раздадеш и до каква степен си заслужава да го направиш.

Времезагубващите дейности

Един от големите проблеми на обществото ни е, че обръщаме прекалено много внимание на опаковката и прекалено малко – на вътрешността. Нуждата от одобрение и харесване идва от зависимостта ни към краткотрайни удоволствия. Искаме бързо да получим всичко, при това на всяка цена.

Колко много време прекарваме да бъдем в социалните мрежи, да харесваме, да споделяме, да чатим. Време, в което можем реално да се фокусираме върху своите мечти. Време, в което да си поставим цел и да я следваме. Време, в което просто да помълчим и да погледаме небето.

Голямата картинка

Открих, че един от най-добрите начини да не разпиляваш енергията си в незначителни дейности, е да елиминираш (доколкото е възможно) всичко, което те разсейва. Блокирай определени сайтове, изключи си нотификациите на телефона, използвай Pomodoro, за да ти напомня да ставаш от компютъра и да си почиваш.

И най-важното: не изпускай поглед от голямата картинка. Колкото повече маловажни дейности извършваш на ден, толкова по-бавно и трудно ще се сбъдне мечтата ти. Нямаш мечта? Още по-добре. Сега имаш прекрасен повод да оставиш всичко и да отделиш 15 минути да седнеш сам със себе си и един лист хартия. И да напишеш всичко, което те прави щастлив. Можеш да прочетеш повече по темата тук.

Заключение

Когато гониш своята мечта, има само един въпрос, който трябва да си задаваш по много пъти на ден: “Тази активност отвежда ли ме към нея или ме отдалечава?” Ако те отдалечава, значи със сигурност не е дейност, на която си заслужава да отделяш толкова много време.

Енергията ти е ограничена. Не излизай с хора, които не са ти приятни. Не захващай проекти, които те отблъскват. Слушай усещанията си, те няма да те подведат.

А и да не забравяме – в края на деня значение ще има не колко човека са те харесали, а дали самият ти все още харесваш себе си. Затова живей живота си така, че да си лягаш всеки ден с усмивка :)

Тагове: , , , , , , , , ,