Как да открия мисията си?

Публикувано на 18.07.2017 в категория Вдъхновение, Маркетинг от Симона

Спомням си много ясно времето, когато се лутах и не знаех какво да правя с живота си. Харесвах да се занимавам с много неща, но ми беше трудно да призная смело, без страх, с какво наистина искам да се занимавам.

Макар и призванието ми само да ме откри преди година, преди няколко дни за първи път формулирах точно мисията си:

Помагам на възрастните да се забавляват отново като деца

Това е. Без добавки. Без увъртания. Под какъвто и бизнес модел да я пречупя, пак ще е същата.

Реших да напиша тази статия за всеки, който не е съвсем сигурен за какво точно е тук и как може да го превърне в професионално поприще. Ето и кои са най-често задаваните въпроси в тази насока:

1. Как да разбера каква е мисията ми?

Започни с отговор на три по-кратки въпроса:

1. Какво те прави щастлив?

2. В какво си много добър, без да се стараеш?

3. За какво другите те зачитат/уважават/правят комплименти?

Най-важен е отговорът на първия въпрос, разбира се. Ако, например, си страхотен адвокат и всички ти се възхищават, но това не те прави щастлив, значи си открил страхотна доходоносна професия, но не и мисията си.

Мисията не може да се сбърка. Тя е онова нещо, което те гъделичка отвътре; което те кара да светиш, докато го правиш; което ти помага да влезеш in the flow, забравяйки за света около теб.

Да речем, че мисията ти е да правиш дома по-красив. И не, не седейки на фотьойла в хола пред сериала :) Правейки го по-красив, докато правиш нещо… Тогава нека зададем следващия въпрос:

2. Как да превърна мисията в професия?

Продължавайки разсъжденията спрямо горепосочения пример, как можеш да превърнеш “правенето” на дома красив в професия. Имаш много опции: интериорен дизайн, създаване на ръчно изработени украси за дома, мебели, архитектура, професионално блогване за домашен уют и др.

mission-1

Установявайки какво те влече силно и в какво си добър е най-трудната част от уравнението. Превръщането му в професия е далеч по-лесно, защото вече имаш основа, върху която да стъпиш. Сега остава да преминеш към създаването на план за действие. Започни с въпроса:

3. Как мога да повиша квалификацията си?

Когато разбрах каква е мисията и професията, с която искам да се занимавам, веднага потърсих как мога да се акредитирам. След като се явих на 4 изпита в различни институции и се сертифицирах, се почувствах готова да започна работа по създаването на бизнес. За да бъдеш полезен на другите, първо трябва да се фокусираш върху себе си.

Повишаването на квалификацията може да се случи по много начини: диплома, професионален курс, онлайн обучение и т.н. Каквото и да избереш, важното в случая е да те направи по-добър специалист. Ако не си сигурен дали избираш правилното за теб, моят съвет е следният: Качество > цена. Инвестирай колкото можеш повече в себе си, защото тази инвестиция ще ти се отплати многократно след време.

4. Как да започна бизнес?

Просто започни. Няма да е лесно, няма и да е толкова трудно, колкото си мислиш. Ще бъде различно. Със сигурност ще се сблъскаш с непредвидени разходи, безсънни нощи и още много неща, които “можех да направя различно”. Но не се отчайвай и не се отказвай! Точно преди да потръгнат нещата, ще ти се иска много силно да не си ги започвал. Ето тогава е моментът да продължиш.

В тази статия няма да се спирам върху бизнес страната при създаването на бизнес, но съм сигурна, че можеш сам да откриеш много специалисти, които да ти помогнат да стартираш. Лично аз препоръчвам да се присъединиш към Фейсбук групата The Knowledge Bank, основана от двама мои приятели. Там се обсъждат книги, много от които са именно свързани с предприемачество.

А що се отнася до мен – съвсем скоро ще споделя проекта, върху който работя с много любов и усилия от месеци насам. Stay tuned :)

Няколко думи за финал

Не се страхувай да “ровиш” в себе си. Бъди смел в опознаването на личността си. Ще се изненадаш колко прекрасни неща все още не си открил за себе си…

Едно от тях може би е мисията ти? :)

Тагове: , , , , , ,