Как да подсилим имунната си система

Публикувано на 15.02.2017 в категория Вдъхновение от Симона

Какво по-добро време от зимния сезон за интроспекция и замисляне върху здравето? След претърпяване на всевъзможни грипове, вируси и бактериални инфекции като дете, преди година започнах да променям нагласата към самата себе си. И резултатите със здравето последваха.

Ето ги моите 6 съвета за подсилване на имунната система:

1. Достатъчно количество сън

Който и от следващите съвети да прочетеш, ако не започнеш с промена в режима си, няма да стигнеш далече. Тийнейджърските години създадоха в мен един вреден навик, който трудно успях да изкореня в последните няколко години. Бях свикнала да си лягам много късно и да се задоволявам с 4-6 часа сън на денонощие. И докато преди години беше “модерно” да сравняваме колко време без прекъсване сме били на барове и дискотеки, реалността днес е малко по-различна.

Преди 2 години открих, че безсънието може да ми се превърне в приятел, ако знам как да се справя с него. Изградих си здравословни навици преди лягане, като в момента спя около 7-8 часа на денонощие (с малки изключения), а през уикендите се стремя да си наваксам с 9. За човек, който не беше свикнал да спи много, от 2 години насам преоткрих колко голяма разлика усещаш в нивото на енергия и способността да се концентрираш на другия ден.

2. Свежи, леки храни

Няма да навлизам в подробности за здравословното хранене, защото съм на мнение, че всеки има свободата да избира как да се отнася към тялото си. Пробвала съм всички крайности – от пържени храни (преди години) до изцяло био зеленчуци, плодове и ядки, без никакво месо. В последната година сериозно наблюдавах влиянието на различната храна върху организма ми.

Например, веднъж ми се прияде шоколад и вкъщи нямаше. Вместо да отида да си купя, реших да наблюдавам усещането в тялото си. Учудващо за мен т.нар. “craving” изчезна в момента, в който останах с усещането си и не направих нищо*. В случая с шоколада – желанието ми премина от самосебе си и разбрах, че не съм имала истинска нужда от него.

* с удоволствие ще споделя повече по темата за стоицизма и оставането със съответната емоция, докато не премине, но в друга статия

Друг е моментът, обаче, когато ти се прияде сладко. Просто усещаш нуждата от въглехидрати и повишаване на кръвната захар, което за щастие можеш да направиш не само с шоколад. Пробвай да го замениш със стафиди, банани и т.н. Тялото ни дава сигнали, но ние решаваме как да реагираме на тях.

Още един полезен съвет по темата е да комбинираш различни храни. Не се лишавай от нито една група, защото това ще се отрази на здравето ти в даден момент. Ако не си сигурен от какво има нужда организма ти, вземи си от аптеката pH лентички и провери какъв е алкално-киселинният баланс в организма ти. Ще се изненадаш от резултатите.

3. Медитация

Медитацията пък какво общо има с имунната система?! Има повече, отколкото си мислиш. Негативните ни мисли са първоизточникът за сформиране на болести и преди да затвориш тази статия, пробвай да ми се довериш и да четеш нататък.

Негативната нагласа и когнитивните филтри, през които гледаме на живота (в повечето случаи, причинени от неизлекувани травми) определят начина, по който се чувстваме. Когато задържаме негативни емоции (гняв, страх, болка, тъга), ние блокираме енергията в тялото си и така ставаме податливи на различни болести.

Това, с което медитацията би могла да е полезна (особено комбинирана с други методи) е, че ти помага да пречистиш мислите си и да усетиш настоящето, без да бързаш да избягаш в мислите си за бъдещето или да се върнеш към уроците на миналото. Просто да бъдеш. Тук и сега.

4. Спорт

Това е може би най-популярният съвет, но за сметка на това е изключително значим. Ключовото тук, обаче, е да откриеш такъв спорт, който да ти харесва. Ако се насилваш да ходиш във фитнеса и целта ти е да бъдеш “нацепен батка” или да споделиш снимка с новия си спортен сутиен в Instagram, то спортът сам по себе си не е сред приоритетите ти.

Шегата настрана, спортът се отразява най-добре на здравето, когато имаш енергията и желанието за него. Например, аз открих за себе си, че предпочитам да правя йога и да танцувам. Първото ми помага да разтегна мускулите си и да загрея, а второто ме зарежда с положителни емоции и повишава тонуса ми.

5. Студен душ

Като един виден любител на високите температури, реших да експериментирам и да пробвам повишаване на имунитета по още един контраинтуитивен начин – чрез студен душ. След като се изкъпя с топла вода, преминавам към хладка. Това, което установих, е, че не само не ми е толкова студено през зимните дни навън, но и след като изляза от банята се чувствам по-свежа и събудена.

6. Променена нагласа

Може би най-ценният съвет е вместо да търсиш хакове да подобриш имунитета си, да се замислиш защо изобщо се разболяваш. Всеки човек е различен, затова няма магическа формула за постигане на какъвто и да е резултат. В тази статия споделих моя опит, от който можеш да откриеш нещо и за себе си, но може да не резонира с теб изобщо.

Важното в случая е да започнеш да си задаваш въпроси: Какво за теб означава да си болен? Как те кара да се чувстваш болестта? Получаваш ли внимание, когато си болен? Имаш ли нужда от грижи? Има ли някаква причина да се разболяваш от едно и също? Какво точно те боли? Какво ти “говори” точно тази част от тялото ти? и т.н.

Ще се изненадаш колко голяма част от болестите ни идват от собственото ни възприятие за тях. Запознай се с онези части от теб, които не са ти толкова привлекателни. Разбери какво потискаш и му дай свободата да се прояви. Емоциите не са за слабите, всички ги имаме. Но ако ги потискаш системно, сам влизаш в капана на собствените си ограничения.

Пожелавам ти здраве!

Тагове: , , , , , , , , , , ,