5 истини за безсънието

Публикувано на 12.02.2015 в категория Вдъхновение от Симона

Часът е малко след полунощ. Наближава 2. Вече е 4. Мисля, че 7 е добро число за финален опит. Не, май няма да се получи.

Всички сме се сблъсквали поне веднъж с неприятното безсъние и последиците от него. За щастие през малкото пъти, в които ми се е случвало, успях да си извлека съотвените изводи. Ето ги и тях:

1. Напиши всичко, за което си мислиш

Поредният натоварен ден и още толкова много задачи за утре… Възглавницата ухае привлекателно, но най-добрият ти приятел в този случай ще бъде един празен лист хартия. И химикалка, разбира се.

Напиши всички неща, които искаш да свършиш на следващия ден. Звучи лесно на пръв поглед, но със сигурност ще трябва да отделиш 10-15 минути. Резултатът е повече от страхотен – ще си легнеш с отпочинало съзнание, без излишни мисли и тревоги.

2. И какво от това?

Добре, да кажем, че това не успее да проработи. Въпреки всичките ти усилия и желание, сънят все така продължава да не идва. Чувстваш се притеснен, изнервен, объркан, защото си наясно, че на следващия ден ще бъдеш изморен и неспособен да функционираш на пълния си капацитет.

В трудни ситуации съм си харесала една мантра и не спирам да си я повтарям: “И какво от това?” Денят ти ще бъде малко по-тромав и бавен, ще се наложи да внимаваш повече, ще се концентрираш по-трудно и ще бъдеш по-разсеян. И какво от това? Това е просто един ден, предстоят ти още много. Успокой се, всичко ще бъде наред.

3. Без електронни устройства

Телевизор, компютър, таблет, смартфон – всички тези (любими мои неща) са вредители, особено когато говорим за около час преди лягане. Направи си чай или топло мляко, почети малко книжка, поговори с любимия човек или гушни домашния любимец. Отпусни се и се наслади на последните часове от деня.

4. Остави тялото си да почива

Една от най-често срещаните грешки, която допускаме, е да хапваме нещо (особено ако е сладко) преди лягане. Алкохолът, късното кафе, енергийните напитки и цигарите рядко са сами по себе си причинители на безсъние, но ако добавим към тях стрес – получаваме един много нервен коктейл.

Препоръчително преди лягане е да не се употребяват никакви напитки и храни, които възбуждат нервната система, защото по този начин е почти невъзможно да се събудим отпочинали и свежи на следващата сутрин.

5. Мечтите лекуват

Безсънието се лекува най-лесно с визуализация на нещо красиво и бленувано. Затворете очи, поемете дълбоко въздух и си представете най-любимото си място на света. Огледайте се – вижте цветовете, чуйте звуците, усетете красивия момент с всичките си сетива.

Позволете си да помечтаете, потопете се в обстановката, представете си как правите всичко, което пожелаете, почувствайте положителната енергия. И… приятно прекарване в страната на сънищата.

Надявам се тези споделени съвети да са ви полезни. Грижете се за своето здраве, един ден ще си благодарите :)

P.S. В статията съм дала примери за “лекуване” на т.нар. краткотрайно безсъние. Ако имате подобни симптоми повече от месец, препоръчително е да се обърнете към специалист.

Тагове: , , , , , , ,