5 забавни начина да разнообразиш ежедневието си

Публикувано на 18.05.2017 в категория Вдъхновение от Симона

Всички сме попадали поне веднъж в живота си в капана на ежедневието. Сякаш загубваме усещането за приключение. Ето няколко неща, които могат да разнообразят твоя ден:

1. Хапни нещо различно

В основата на всяко ново преживяване стои щастието от опитването на нещо за първи път. Сетивата ти са прекрасен начин да усетиш света около себе си, затова първата ми препоръка е да хапнеш нещо различно. Отиди в ресторант, в който никога не си ходил, поръчай си нещо, което никога преди това не си опитвал. И се наслади на преживяването.

Дори и да не ти хареса вкусът на ястието, поне ще си опитал. Ще си рискувал. Ще си направил нещо ново. И това ще ти донесе преживяване, което ще запомниш. Кой знае, може пък да си намериш новия си любим ресторант?

2. Направи нещо от детството си

Какво обичаше да правиш като дете? Спомняш ли си в какво ти доставяше удоволствие да “потъваш”, когато никой не те гледаше? Имаш ли възможност да го опиташ отново?

Може би си обичал да рисуваш, преди да ти кажат, че“не ставаш”. Или да пееш, преди да те убедят, че “музикант къща не храни”. Или да танцуваш, преди някой да ти се е подиграл за килограмите ти. Или да си правиш дизайни на рокли вместо да играеш с момчетата футбол, преди да са те обявили за “ненормален”.

Остави етикетите в миналото, вече си голям човек. И имаш правото да правиш всичко онова, което някога не е било “правилно”. Вгледай се дълбоко и виж какво ти носи щастие. Това е твоят живот, затова твоето щастие определяш само ТИ.

3. Изработи ръчен подарък

Ръчно изработените бижута и картички са прекрасен занаят, но не всеки го умее. С тази идея не искам да те накарам да започнеш нещо, което не искаш, а просто да оставиш мозъка си малко да почине. И да се фокусираш върху това, на което са способни ръцете ти.

Не знаеш какво да изработиш? Ето ти идеи: направи си оригами, картичка за любимия, подложка за чаша, украшение за стена, стикерче за лаптоп, календарче за бюро и др. Не е нужно да е нещо сложно, важното в случая е да го направиш. И да го подариш. Може да е на някой близък, може да е на случаен човек. А защо не и на самия теб? Ти също заслужаваш обич :)

4. Спести пари за екскурзия

Чудиш се какво да правиш и не ти остават средства за спестяване? Отделяй по 10% от заплатата си всеки месец и ги внасяй във фонд “Почивка”. Най-лесният начин да не се изкушаваш да ги теглиш, е да ги слагаш в банкова сметка и да го правиш още на първия ден от получената заплата. Трепетното очакване ще те зарежда и ще те мотивира с всеки следващ месец да пестиш с още по-голяма лекота.

Ще се изненадаш колко много ще спестиш за една година и колко много щастие ще ти донесе преживяването да се докоснеш до друга култура, нови хора и незабравими моменти на непознати места. Колкото повече пътува човек, толкова повече пластове открива от самия себе си. И опознава света.

5. Обади се на някого

Често изпадаме в клопката на изолираността, защото забравяме, че всички ние сме свързани. Ако ти е домъчняло за някого, обади му се. Ако ти липсва стар приятел, вдигни телефона и го набери. За какво ти е всичката тази любов, ако няма на кого да я дадеш?

Искаш да разнообразиш ежедневието си? Започни с връзките си с хората. Не се затваряй, не заменяй живата комуникация с взирането в пикселите на телефона си, не приоритизирай книгите пред прегръдките, не посягай към водката пред целувките, не се вманиачавай в сериалите пред разходките на въздух.

Но всеки от нас учи своите уроци тогава, когато е готов. Пожелавам ти успех!

С обич,

Сим

Тагове: , , , , , , , ,