Ти знаеш най-добре

Публикувано на 19.02.2016 в категория Вдъхновение от Симона

Днес се събудих с едно специфично чувство – сякаш не съм била достатъчно добра към себе си през изминалите няколко дни. Какво означава това? Не обърнах внимание на знаците, че имам нужда да забавя темпото и да се вслушам във вътрешната си мъдрост.

Изгубени във външния свят

Колко много начини търсим да открием себе си във външния свят – гледаме сериали, четем художествени романи, слушаме родителите си/обществото/партньора, които знаят най-доброто за нас. А къде остава това, което ние знаем за самите себе си? Затрупано под купищата определения, разбирания, ограничаващи убеждения и изисквания.

Всеки търси своя път в живота и понякога сме толкова заети да бъдем “добри” в очите на другите, че сякаш забравяме да дадем малко доброта на себе си. Обществото ни учи, че е “лошо” да се грижиш за личностното си израстване, душевно състояние и дори да имаш разбирания, които не се вписват в общоприетото за “правилно”.

Тук идва въпросът: “Кое е правилно?” В Tao Te Ching Лао Дзъ много точно казва, че когато назовем бялото (правилното), ние даваме определение и на черното (грешното). Толкова ограничаващо е да живееш живота си според правилата и нормите, поставени от външния свят. Особено когато те ти костват твоя вътрешен.

you-know

Какво можеш да направиш по въпроса?

Да намалиш потока от медийни облъчвания, новини, чужди убеждения и да откриеш свои собствени. Да вярваш в ценностите си и да ги следваш, без да се интересуваш от реакциите на другите. Винаги ще има недоволни, винаги ще има обвиняващи, винаги ще има страдалци. Твоята работа не е да ги утешаваш или да им се оправдаваш. Единственото, което можеш да направиш, е да ги приемеш в тяхната цялостност. С техните емоции и разбирания за света. И да си поставиш граница.

Какво означава здравословна граница?

Оставяш всички останали да бъдат такива, каквито са, без да ти насаждат своето мнение или да те “етикетизират” като добър, лош, умен, глупав, красив, грозен и т.н. Това е просто едно мнение, нищо повече. Важно в случая е ти да приемаш себе си, без етикети, без рамки, без ограничения. Такъв, какъвто си. Така, както се чувстваш.

Тук и сега.

Тагове: , , , , , , , , , , , , ,