Как да бъдеш продуктивен с малко сън

Публикувано на 05.05.2017 в категория Вдъхновение от Симона

Всички сме имали причина да не се наспим – дълга нощ навън с приятели; детето не може да заспи; приключения с любимия; интересен сериал; тревожни мисли…

Каквито и обстоятелства да са довели до по-малко от 6 часа сън, организмът ти със сигурност недвусмислено ще покаже, че имаш нужда да си починеш. Но какво да правиш, ако ти предстои работен ден? Следните 5 неща:

1. Медитация

Когато не си се наспал, мозъкът ти има нужда от повече кислород. За да му го набавиш, е добре да намериш поне 10 минутки на някое по-тихо място, да затвориш очи и да вдишаш и издишаш дълбоко. Това е. Не ти е нужна специална подготовка, няма “правилно” медитиране, никой не те наблюдава и оценява. Просто подишай.

В случай че мозъкът ти е много активен и не можеш да го оставиш да си “говори” на спокойствие, представи си, че се намираш на някое любимо място, докато дишаш. Представи си, че чуваш шепота на морските вълни или падащия дъжд в гората. Усети аромата, вдишай въздуха, пренеси се там и се успокой. Целият свят може да почака. Подари си тези 10 минути и няма да съжаляваш.

2. Витамини и минерали

Колкото повече плодове и зеленчуци хапваш през деня, с толкова по-голяма лекота ще се справиш дори с най-предизвикателните задачи. Здравословната храна ще те зареди с така необходимата в този ден енергия, ще имаш много повече сили да бъдеш продуктивен и ще се чувстваш значително по-добре физически и психически.

В този ред на мисли, избягвай да прекаляваш с кафето. Повече от 2 кафета на ден при недоспиване имат обратен ефект – накрая ще усетиш още повече напрежение и в даден момент кофеинът ще спре да ти действа. По-добре редувай кафе с чай и фреш от свежи плодове. Като цяло е добре да избягваш прекомерното приемане на шоколад, заложи повече на протеините – например хапни 1-2 яйца. И се върни с нови сили към работните задачи.

3. Общуване

Липсата на сън може да доведе до изолация и чувството, че “всички са ти криви”. Истината е, че когато не си се наспал, е напълно нормално да не си съвсем в кондиция. Но това в никакъв случай не означава, че не можеш да заговориш някого. Общуването ще те освежи, ще смени малко фокуса ти и ще те презареди.

syn-1

4. Любима музика

Пусни си някоя любима песен, наслади се на музиката и се отпусни. Както всички знаем, музиката е едно от най-добрите лекарства. Ако тя създава положителна емоция у теб, може да те успокои и да те презареди с енергия. А ако си по-смел, имам предизвикателство: изтананикай си нещо или потанцувай. Гарантирам ти, че това ще подобри цялостния ти тонус и ще се позабавляваш.

5. Чувство за хумор

Не си се наспал. И какво от това? Светът очевидно продължава да се върти. Не приемай нито живота, нито работата си толкова насериозно. В края на деня нито едно от двете няма да е вечно. Погледни с лекота и хумор на случващото се и сам ще се убедиш, че не си заслужава да хабиш енергия (която и без това нямаш в този ден) да се тревожиш излишно :)

ВНИМАНИЕ! Тази статия е написана с лекота и усмивка. Пожелавам ти по много и от двете!

Тагове: , , , , ,