Да пием за малките неща

Публикувано на 05.05.2014 в категория Вдъхновение от Симона

Колкото и клиширано да звучи, красотата наистина се крие в малките неща, но понякога сме прекалено забързани, за да я открием около себе си. Тази статия е породена от желанието ми да споделя с Вас по какъв начин успявам да се абстрахирам от лошите обстоятелства и винаги да намирам нещо, за което да се усмихна.

Как започна всичко?

За своеобразно начало може да се счита моментът, в който осъзнах истинската си природа – такава на хедонист. Имайки нещастието да се родя в държава, която е леко изостанала в това отношение и тук хората, които търсят забавлението като начин на живот, се считат за повърхностни, осъзнах, че няма какво да доказвам пред никого и оставих всеки да интерпретира сам за себе си разбиранията ми, без да се интересувам от чуждото мнение.

Както вече съм споменавала, един от любимите ми автори в световен мащаб е Charles Bukowski. Неговата философия за живота се доближава почти на 100% до моята:

bukowski

Какво е да си хедонист 2.0?

В основата на философията на всеки хедонист стои желанието да си доставяш удоволствие по всякакви възможни начини, затова и съм от хората, които търсят (и по-важното, откриват) щастие в почти всичко, с което се захванат. Винаги съм забързана към нещо ново, вълнуващо, различно, предизвикващо собствените ми граници и навици. По този начин се чувствам жива и знам, че всеки със сходни разбирания, ще кимне с глава и ще се усмихне в знак на съгласие с написаното.

Много погрешно е разбирането, че хедонистите са мързеливи хора – не, в повечето случаи е точно обратното. Те са толкова пристрастени към желанието да се забавляват и развиват, че често се захващат с безброй много предизвикателства, не се страхуват да бъдат смели и дръзки, докато не постигнат цели, които да ги накарат да се почувстват моментно завършени. След което да си поставят просто нови. Ключовото е, че се наслаждават на пътуването от все сърце и виждат нещата по малко по-различен начин от останалите. Всеки провал, всяка несигурност, всеки страх са просто предпоставки да докажат колко са силни и по какъв начин могат да се справят с поредното предизвикателство, изпречило се на пътя им.

Как да не пропускаме малките неща?

Един от многото начини да се научите по-лесно да се наслаждавате на случващото се около Вас, е да практикувате т.нар. mindfulness (състояние, при което осъзнавате своите мисли и чувства в точно конкретния момент, наблюдавате случващото се около Вас, наслаждавате се на околната среда, без да се натоварвате с миналото или бъдещето; съществувате в настоящето и то е единственото от значение за Вас). Медитацията също е ефективно средство да се почувствате спокойни и презаредени, за да се насладите на малките радости в живота.

Можеш ли да се усмихваш в продължение на 100 дни?

В стремежа си да покажа на света, че човек може да открие частица щастие дори и в най-тежкия си ден, реших да се включа в инициативата 100 happy days. Идеята е всеки ден да снимаш нещо, което те е направило щастлив, за да можеш след това да се върнеш назад и да осъзнаеш колко хубав е животът и колко малки неща пропускаме, тревожейки се за несъществуващи заплахи. Вече са изминали 85 дни, а с всеки следващ продължавам да поствам по една снимка, която разказва своята история. Тази инициатива не е поредното предизвикателство, тя е демонстрация на моя начин на живот и философията, зад която заставам.

Всеки човек сам избира по какъв начин да прекара остатъка от дните си. Моето единствено желание е да бъда щастлива и съм спокойна, защото винаги, по всяко време, навсякъде мога да открия причина да бъда. :)

Тагове: , , , , , , ,