Кажи “ДА”

Публикувано на 25.05.2014 в категория Вдъхновение от Симона

Спомням си преди няколко години, когато гледах много приятно филмче с участието на Джим Кери – “Yes Man”, и се замислих още тогава за възможностите, които много хора пропиляват, защото са прекалено затворени в себе си поради собствените си предразсъдъци и страхове. Днес темата съвсем внезапно отново изникна в съзнанието ми и реших да споделя с Вас моята гледна точка по въпроса.

Защо на повечето хора им е толкова трудно да рискуват?

Всяка промяна носи със себе си полъх на несигурност и незнание, които често карат хората да се страхуват да предизвикат собствените си възможности и да успеят да постигнат всичко, за което са мечтали. Мнозина остават заключени в рамките, поставени от общество, семейство, личностни страхове, неподозирайки колко свобода могат сами да си подарят, стига да поискат.

Как се взимат смелите решения?

Внезапно, отсечено, твърдо, в противен случай могат да отлежават в съзнанието на човек с години и никога да не събере смелост да ги направи. Усещането, че имаш контрол над ситуацията, е много блазнещо, затова и поемането на рискове е плашещо в повечето случаи. За мен най-голямата мотивация да рискувам и да поема по своя път в живота бе осъзнаването, че не съм щастлива. Ако сте доволни от това, което имате, няма никаква причина да предприемете каквото и да било. Проблемът настъпва, когато започнете да изпитвате дисонанс между нещата, които мислите, че заслужавате, и онези, които получавате към настоящия момент.

say-yes-to-life

Какво ще правим, ако не ни се получи?

Не съществува човек, който да може да Ви гарантира каквото и да било. Животът е безкраен низ от красиви и грозни моменти, щастие и болка, любов и омраза, успехи и провали. Единственото сигурно нещо е смъртта, затова си струва да превърнем живота си в запомнящ се, вълнуващ и изпълнен със смисъл. А какъв по-добър смисъл можем да открием от този, да бъдем себе си в свят, който непрестанно се опитва да ни промени?

Добре, а сега накъде?

Ако усетите вътрешен глас в себе си, които Ви прошепва да се занимавате с нещо, което обичате – послушайте го. Много често пренебрегваме интуицията си по отношение на професионалните успехи, любовните терзания, дори ежедневните решения (колко пъти ми се е случвало да си сменя отговорите на изпити, защото не си слушах интуицията…). Научавайки се да ценим собствените си желания и умения, можем само да постигнем повече, отколкото някога сме предполагали.

Затова отговорът на този въпрос е всъщност най-лесен: напред и нагоре, към новото, вълнуващото, дръзките цели и големите мечти. Промяната е най-прекрасното нещо в живота, затова оставете всичко, което Ви дърпа назад и се движете се към това, което желаете. Няма да съжалявате. :)

Тагове: , , , , , ,