Издирва се: жълт чадър

Публикувано на 17.06.2013 в категория Вдъхновение от Симона

„Всички сме уникални!“ – казва гуруто на маркетинга Сет Годин. И е съвсем прав – имаме различни характери, мисли, чувства, цели и мечти. Какво ни обединява тогава?

Изконният стремеж да бъдем щастливи.

Писала съм вече по темата за щастието, но този път искам да погледна нещата под един по-различен ъгъл. Почерпих вдъхновение от небезизвестния сериал How I Met Your Mother, където „майката“ е мистериозната притежателка на жълтия чадър. Тя символизира тайнственост, надежда, притаено очакване.

Замислих се колко често ни се случва да търсим нещо, а то да се намира пред очите ни, но да сме прекалено слепи да го видим просто защото не е оцветено в жълто. Сякаш са необходими предупредителни знаци, сигнални цветове, за да забележим щастието и да го приемем в живота си. И тук идва друг въпрос на дневен ред…

Защо ни е толкова трудно да повярваме в съществуването на мистичния жълт чадър?

Жълтият чадър може да бъде символ на промяната в най-чистата ѝ форма. Всеки жълт чадър носи със себе си различното, уникалното, потъпкването на статуквото. Едни търсят своя жълт чадър в работата, други – в любовта, трети – в самите себе си. При всички случаи жълтият чадър носи със себе си свежест, полъх на надежда и променя цялостния изглед към света. Намирайки правилния жълт чадър за себе си, се превръщаме в по-уверени, амбицирани и устремени, а и се предпазваме от дъжда от проблеми, неразбирателство и негативизъм.

yellow umbrella

Жълтият чадър не е свързан само с новото, много често просто сме го захвърлили в гардероба си и сме го оставили да събира прах. Купувайки си нови пъстроцветни чадъри, го оставяме да губи своя красив цвят и трябва да осъзнаем, че той е там и ни чака скрит в ъгъла. Пропиляните възможности, изоставените проекти, забравените приятели – той символизира всичко това, което е придавало свежест и уникалност в нашия живот, но сме захвърлили по една или друга причина.

Жълтият чадър е нашият белег за уникалност сред света, изпълнен с черни чадъри. Всички онези завистливи, злобни, негативни хора, мисли и чувства могат да бъдат премахнати, ако винаги носим със себе си жълтия чадър, символизиращ оптимизма. Истинското щастие е лична отговорност – не можем да очакваме да го получим от другите, трябва сами да се научим да гледаме света през жълтия чадър и да се усмихваме на малките неща.

Къде е моят жълт чадър тогава…?

Не си задавай този въпрос, не очаквай, не търси, защото твоят чадър може дори да не е жълт – може би ще се окаже червен, зелен, син, пъстроцветен… Точно в това се крие красотата на щастието – всеки го усеща по различен начин. Важното в случая е да не забравяме, че дори в най-проливния и мръсен дъжд рано или късно ще дойде момент, в който над главата ни ще се появи неочаквано един чадър. И нищо вече няма да е същото.

Тагове: , , , , , ,