7 безценни съвета за всяка булка (2-ра част)

Публикувано на 24.09.2015 в категория Вдъхновение, Събития от Симона

След като разбрахме какви са първите 7 съвета за успешна сватба, време е да се насочим към останалите 7.

Съвет #8: Открий роклята на мечтите си

Без значение дали бюджетът ти е ограничен или разполагаш с малко повече средства за сватбения ден, можеш да откриеш Роклята. Тя е там някъде и те чака, но определено трябва да знаеш как да я потърсиш.

Моят съвет към бъдещите булки е следният: потърсете в интернет за магазини със сватбени рокли във вашия град (а ако сте по-авантюристични: защо не и в друг град?). След това разгледайте сайтовете им, но не се подвеждайте по красивите дизайни и снимки преди да сте ги разгледали на живо. Не препоръчвам поръчването на рокли от Amazon, eBay и други подобни сайтове, защото горчиво ще съжалявате, ако я доставят в различен размер или неточен цвят от желаната, и ще си изгубите парите. Дори и да разполагате с ограничен бюджет, на същата цена можете да си харесате дизайнерска рокля, да я разпечатате и да отидете при добра шивачка.

От личен опит мога да кажа, че е добре предварително да проучите даден магазин и разгледате рокли от съответната колекция в сайта. Така, когато отидете да пробвате, няма да се лутате измежду купищата рокли, а ще разполагате с кокретни модели. Другият ми съвет е да си запишете час, защото повечето бутици (особено тези в София) не приемат булки без предварително уговорен ангажимент. Според мен това е много хубаво решение, защото когато една булка отиде да мери рокли, получава всичкото внимание и грижа на света. А този момент е много, много специален и си заслужава да му се насладите.

Всяка бъдеща булка е добре да си вземе съветник – кума, майка, сестра, шаферка, приятелка или годеника си (последното, ако не сте фенове на правилото с “изненадата за младоженеца”, макар че според мен е очарователно). Когато пробваш толкова много рокли, е трудно да запомниш какво точно си харесала и е добре да можеш да се погледнеш отстрани – ето тук блести помощникът. Няколко снимки ще ти спестят много разочарования и въпроси, свързани с взимането на правилния избор.

И още нещо много важно: ако си взимаш верен помощник за пробите, препоръчвам ти да са максимум двама. Колкото повече хора извикаш със себе си, толкова по-бавно, тромаво и досадно ще бъде меренето на роклята. Пробването на рокли е очарователно преживяване, но при всички случаи е и изморително.

След като обиколиш желаните от теб магазини, помисли добре преди да вземеш решението за покупка/поръчка. Добрата новина е, че в повечето случаи 6-7 месеца преди сватбата е напълно достатъчен период да поръчаш роклята (например моята пристигна от САЩ и беше точно навреме), да я пробваш повторно и да си готова за Големия ден!

На повечето места роклята се капарира и се заплаща при повторно мерене, когато вече е пристигнала. Преди да пробваш рокли ти препоръчвам да определиш най-високата сума, която можеш да отделиш за мечтаната такава. Ако мериш много по-скъпи, отколкото можеш да си позволиш, е възможно да се почувстваш тъжна или да превишиш толкова драстично бюджета, че да трябва да се лишиш от половината планирани неща в програмата.

Друг съвет при избирането на роклята е да си наясно със своето тяло – какъв метаболизъм имаш; възнамеряваш ли да отслабнеш за сватбата или когато ти предстои стресово събитие по-скоро ти се хапва повече; какво е по-важно за теб – да изглеждаш добре или да се чувстваш удобно. Тези въпроси са много съществени, защото когато поръчаш роклята и тя пристигне няколко месеца по-късно, е възможно да изпитваш затруднения при обличането. Нека обобщим: притегли се преди да отидеш на проби, вземи си мерки, прецени дали теглото ти драстично ще се промени и се посъветвай с консултантките в магазина.

Много е важно да не прекаляваш с диетите или да се стресираш, че роклята няма да ти стане. В моя случай си поръчах най-малкия възможен размер на роклята и до последно се притеснявах да не напълнея, но накрая се оказа, че бях отслабнала даже от нерви и беше необходимо леко да я стягаме в самия ден… :) А и имай предвид още нещо важно: ще стоиш часове наред с тази рокля, затова колкото и да е красива, гледай да ти бъде също удобна. Разходи се с нея из магазина, прецени удобна ли е за ходене/танцуване и пробвай да седнеш. Ако не можеш да дишаш, да се мърдаш или да седиш с нея – не я взимай в никакъв случай, защото това няма да се промени. Има някои рокли, които просто не са удобни за фигурата на всяка жена, и е по-добре да мериш такива, които подчертават красотата ти.

Препоръчвам да се спреш на рокля в цвят слонова кост (ivory), защото белите рокли излизат леко синкави на снимки и блестят заслепително при изнесен ритуал. Първоначално бях много скептична, когато видях, че повечето рокли в бутиците са именно в цвят слонова кост. Когато измерих първата си рокля в този цвят, бях вече наясно защо в световен мащаб го определят като аристократичен избор. Пробвай варианти в прасковено, яйчена черупка, шампанско и други разновидности на бялото. Експериментирай и се забавлявай!

Относно формата на роклята, не се ограничавай само с един вид. Още преди да започна да пробвам рокли се бях спряла на Моята и не можех да си я изкарам от главата, затова и наблягах предимно на рокли тип “принцеса”. За мое учудване роклите “русалка” ми стояха също прекрасно и ако не бях 100% сигурна в избора си, може би щях да съм именно с такава.

Каквато и рокля да си избереш, бъди подготвена при повторните проби да отидеш с бижута и обувки, защото така ще можеш да прецениш дали са добре подбрани за Големия ден.

Съвет #9: Наеми сватбен агент или декоратор

Ако изпитваш затруднения при бюджетирането или нямаш време да се занимаваш с цялостната организация на сватбата, препоръчвам ти да се обърнеш към сватбен агент. В случай че си се справила с всичко дотук, препоръчвам ти да помислиш директно за декоратор и да не харчиш излишни финанси.

Работата на декоратора е да определи тема на сватбата, да помисли върху аранжировката, разкрасяването на ресторанта и изнесения ритуал, както и подготвянето на табелки с имената на гостите и изготвянето на покани. Понякога декораторите работят с конкретни флористи, а друг път можеш да комбинираш различни фирми за всяка една от дейностите.

Ако не искаш да наемаш декоратор, препоръчвам ти да разгледаш сайтове с “направи си сам” съвети. Лично аз бих те посъветвала да отделиш някакви средства за декоратор и флорист, защото ще си спестиш много нерви и непредвидени ситуации.

Що се отнася до поканите, организирайте се с годеника си и  ги поръчайте 3-4 месеца преди събитието, за да можете да ги раздадете около 2 месеца преди датата и да получите потвърждения за присъствие 1 месец преди Щастливия ден.

Букетът на булката се получава най-добре, когато тя е наясно точно какво иска. Разгледай булчински букети в интернет и си приготви снимки за показване на флориста, за да си спокойна за сватбения ден. Препоръчвам да си вземеш 2 букета – 1 за теб и 1 за играта с хвърлянето му, защото в повечето случаи (особено ако сватбеният букет е микрофон от рози) първият се оказва прекалено тежък. Нека вторият е обикновен, лек букет (не микрофон), за да няма неприятни изненади за неомъжените ти приятелки:))

wedding-tips-3

Съвет #10: Направи списък с гости

След като с годеника ти сте подбрали мястото на събитието, темата на декорацията, роклята и флоралната аранжировка, време е да поканите гостите. Преди да започнете да подбирате списъка, бъдете наясно с бюджета си. Проучете колко скъпо излиза едно меню в избрания ресторант, вижте какви са опциите за деца/бебета и преценете дали искате голяма или малка сватба.

Нашата беше от 100 човека, като предимно поканихме роднини, близки приятели и няколко колеги. Ако разполагате с ограничен бюджет и трябва да поканите определен брой гости, но искате да няма сърдити, съветът ми е: не го мислете толкова. Това е вашият ден, фокусирайте се върху себе си!

Съвет #11: Помогни с избора на костюм

Много мъже имат страхотен вкус, но е добре да придружите любимия при избора му на костюм. Това ще покаже не само любов и подкрепа, ще свали напрежение, но и ще допринесе за хармоничното протичане на сватбения ден.

Когато една сватба се прави по дадена тема, трудно е да се съобразят всички малки детайли. И докато мъжете са завоевателите на света и следва да се занимават с глобални, сериозни теми, ние сме прекрасни, нежни феи, които магически подбират най-добрите цветови и платови съчетания.

Имам съвет по отношение подбирането на риза: ако твоята рокля е с цвят слонова кост, постарайте се да откриете риза със същия (или подобен цвят). В повечето случаи шампанско върши работа, както и цвят яйчена черупка.

Ако пък роклята е в по-екстравагантен цвят (лилавееща, розовееща) можете да направите съчетанието с неговата вратовръзка или папионка. Също така помислете за комбиниране с кърпичката/цветето в джоба на младоженеца.

Друг важен момент при закупуването на костюма е да помислите добре за материята. Ако предстои лятна сватба, задължително заложете на нещо леко и проветриво, за да бъде младоженецът усмихнат и във форма. Също така е добре да има резервна риза, за да може да се проблече по някое време. Разбира се, не на последно място помислете за обувки, които да изглеждат добре и в които той да се чувства удобно.

Съвет #12: Подбери подходящите аксесоари

Брачните халки са много важен момент от подготовката на сватбата. Добре е с годеника ти да започнете да ги търсите най-късно 2  месеца преди началото на сватбата, защото е възможно да се наложат някои корекции. Злато, сребро или платина? Всичко е въпрос на вкус; ние заложихме на бяло злато и за момента сме много доволни.

Като заговорихме за бижута, помисли какви би искала да са твоите – изчистени, с повече камъни, с перли? Обеци ли предпочиташ или би ги съчетала с колие? Харесва ли ти идеята да носиш и годежния си пръстен върху халката? Искаш ли някакво бижу в косата? Препоръчвам ти да отделиш бюджет за бижута и да тръгнеш смело в търсене на твоето. Ако не знаеш какво конкретно искаш, пробвай различни бижута и приготви снимка на роклята, за да можеш да се допиташ до опитните консултанти в магазините.

wedding-tips-2

Що се отнася до обувките, честно казано казано очаквах, че избирането им ще се окаже най-трудната задача, но е учудващо колко хубави и удобни модели можеш да откриеш дори в магазините в моловете.

Препоръчвам ти първо да изпробваш обувки в сватбените магазини, но ако не си откриеш нищо подходящо, те съветвам да не се отчайваш и да продължиш с търсенето. Също така препоръчвам да не си на много висок ток (освен ако си свикнала), защото ще се измориш и няма да ти се танцува. Добър вариант е да си с високи обувки за фотосесията и изнесения ритуал, а в ресторанта да минеш на по-ниски.

За моята сватба избрах сандали с не много висок ток и си бях подготвила резервни обувки, до които така и не стигнах. Много бях щастлива, че не се спрях на по-високи, защото определено нямаше да се забавлявам толкова много. Добра идея е да се поразходиш малко с новите обувки вкъщи, за да се чувстваш спокойна и сигурна на сватбата.

Що се отнася до чантата – до последно не бях сигурна дали искам да имам такава и в по-голямата част от времето беше гордо връчена на кумата ми или се намираше закачена на стола ми. Ако решиш да нямаш чанта, обаче, помисли къде можеш да прибереш своето огледалце, гримове (червило и пудра ще са ти най-необходими) и малък парфюм.

Няма да навлизам в подробности за подбора на фризьор, гримьор и маникюрист. Всяка булка трябва да бъде поглезена, но сама може да прецени дали иска да плати за всичко на специалисти. Аз избрах да се гримирам сама (след като изпробвах няколко гримьорки и не се харесах), но се доверих изцяло на професионалисти за всичко останало по външния си вид.

Съвет #13: Делегирай смело

Ако обичаш сама да си организираш нещата като мен, вероятно ще искаш да се справиш без чужда помощ с всичко. Съветът ми е: не си го причинявай. Макар и да организирах абсолютно цялата сватба от София във Варна и да поддържах комуникация с всички, докато ходех на работа, оставих някои задачи на най-близките си.

Най-важният момент за делегиране е на самия сватбен ден. Кумата и кумът ще бъдат повече от щастливи и горди да помогнат на развълнуваните младоженци с каквото могат. Също така не подценявайте родителите си – те са минали по този път и можете да получите ценни съвети от тях.

Съвет #14: Очаквай неочакваното

Когато бях малко момиченце си мечтаех за сватбения ден. Представях си го толкова ясно – роклята, цветята, небето, морето… Единствено мъжът до мен беше неизвестното Х.

След това открих човека, с който искам да прекарам остатъка от живота си, и се появи ново неизвестно – какво ще се обърка в сватбения ден? Отговорът е: нещо, нищо и всичко.

В очите на развълнуваната булка ще се обърка всичко, което всъщност на фона на голямата картинка ще бъде нищо. А истината е, че все пак ще се случи нещо непредвидено. Защото това е животът – един безкраен низ от непредсказуемости и случайности. Не се опитвай да промениш света – просто бъди щастлива и се забавлявай.

И последният ми съвет е много, много кратък и е насочен към всяка една от вас:

P.S. Ако имате конкретни въпроси, коментари или просто търсите съвет за предстоящата си сватба, оставете коментар и ще се радвам да помогна.

Тагове: , , , , , , , , , , , , , ,