Продайте ми чувства!

Публикувано на 16.03.2013 в категория Маркетинг от Симона

Ако съществува един въпрос, по-труден от „Какво искат жените?“, то това вероятно е „Какво искат потребителите?“. И все пак, емоционалният брандинг е едно добро начало за намиране на отговорите на този на пръв поглед въпрос с повишена трудност (като онези ужасни задачи със звездичка от сборниците по математика, още ги помня…).

Кое е най-силното оръжие за спечелването на потребителското доверие и лоялност?

Според мен това е създаването на емоционална връзка между клиентите и продуктите, които си купуват. Потребителите са по-склонни да закупят два или повече пъти продукт, който им предоставя определено желано усещане – за щастие, престиж, забавление, спокойствие и т.н. Чудесен пример за компания, която прилага емоционален брандинг, е Coca-Cola.

Защо потребителите искат да бъдат емоционално свързани с продуктите, които закупуват?

Основната причина се крие в желанието на клиентите да изпитват удовлетворение от направената покупка, както и подсъзнателно са по-склонни да изберат продукт, който вече им е познат и асоциират с положителни емоции, отколкото нов такъв, за който нямат все още изградено мнение.

Същото важи и в обратна посока, разбира се – когато потребителят е недоволен от дадена покупка, вероятността повторно да закупи същия продукт, е минимална. Напълно възможно в този случай е пренасочването на вниманието, средствата и намерението за покупка към сходни продукти, произведени от фирми конкуренти.

Към кой потребителски сегмент да насочите вниманието си тогава?

Лоялните потребители са най-важните ви клиенти, защото са се превърнали в такива поради една единствена причина – те намират вашите продукти за уникални. Твърде вероятно е да ги предпочитат именно защото закупуването им носи положителни емоции и всеки ваш следващ продукт на пазара е същински фурор. Някои лоялни потребители имат лек привкус на фанатизъм в поведението си – например биха стояли  с часове пред фирмения магазин, очаквайки новите продукти (например част от феновете на Apple и Samsung).

В общи линии всички потребители искат да се чувстват специални, затова и продуктите, които най-много харесват, пробуждат у тях усещане за принадлежност, самочувствие, щастие и желание за потребяване отново и отново.

Интересно ми е: до каква степен вие се считате за лоялен потребител на определена търговска марка? Ще се радвам да споделите мнението си по темата в полето за коментари. : )

Тагове: , , , , , , , , ,