На вечеря с 5

Публикувано на 08.01.2016 в категория Вдъхновение от Симона

Обичам да фантазирам (като един типичен представител на зодия “Риби”) и често ми хрумват странни идеи. Днес реших да споделя с вас отговор на въпроса: “Ако можеш да вечеряш с 5 известни личности, кои ще избереш?” За да е по-интересно, условията на играта включват не само живи хора, но и покойници.

Да започваме!

1. Еминем

Eminem-dinner

 • Защо избрах Еминем?

Всеки, който ме познава лично, е наясно колко много обичам Еминем и неговото творчество. Причините за това са много – намирам го за уникален текстописец, брутално откровен и дълбок човек, със силен и труден характер, но същевременно с нежна, бащина страна. Не само съм му огромен фен, но и бих искала да видя отблизо Човека зад псевдонима.

 • Какво бих го попитала?

Въпросите в главата ми са толкова много, че вероятно бих започнала с този: “Съжаляваш ли за нещо, което си създал (като музикално произведение) и ако да, защо го записа?” Интересно ми е още до каква степен творчеството му отразява истински случки от миналото и по какъв начин би променил живота си, ако можеше. Също така, бих споделила идеята си за съвместна песен… Ех, мечти :)

 • Как се вписва в цялостната обстановка?

Понеже още не съм обявила останалите участници в тази шантава вечеря, плод на моето въображение, само ще споделя, че той е единственият жив от групата юнаци. Май излиза, че много от качествените хора в днешно време за съжаление вече не са сред нас…

2. Кърт Кобейн

Kurt-Cobain-dinner

 • Защо избрах Кърт Кобейн?

Другият ми музикален идол, редом с Еминем. Толкова много ми се иска да можехме да обсъдим всякакви теми от живота (нали и той е от философските “Риби”..). Неговата музика докосва една много особена струна от душата ми, която никой друг творец не успява да достигне. Притежател на дълбок, изстрадал, пронизващ поглед, който щеше да бъде страхотно, ако можех да видя срещу себе си.

 • Какво бих го попитала?

Колкото и пъти да съм чела самоубийствената му бележка, все ми се иска да можех да го попитам: “Съжаляваш ли, че го направи?” Да предположим, че щом е на масата и вечеряме, по някакъв начин е успял да наблюдава развитието на музикалната индустрия след смъртта си, затова въпрос номер 2 логично би бил: “Боли ли да гледаш всичкия този фалш, който остана на музикалния небосклон?” Още бих го попитала дали има нещо, което не е успял да каже на дъщеря си, и вероятно бих го помолила да ми изсвири акустично “Where did you sleep last night”, за да мога да припадна от щастие.

 • Как се вписва в цялостната обстановка?

Това му е хубавото – не се вписва никак. Кърт е толкова асоциален и странен, че ще ми бъде наистина любопитно да го видя на една маса със значително по-комуникативните събеседници, които съм подбрала. Да разбулим мистерията около следващия.

3. Мерилин Монро

Marilyn-Monroe-dinner

 • Защо избрах Мерилин Монро?

За мен тя е еманацията на женственост, красота и естествен чар. Изключително харизматична личност, която успя да се превърне в икона. Наистина ми се иска да можехме да се запознаем и да наблюдавам отблизо маниерите й.

 • Какво бих я попитала?

На първо място, разбира се: “Каква е истинската причина за смъртта ти?” Тъй като съм чела доста версии, от които уж официалната е самоубийство, ми се иска да знаех отговора на този въпрос. Бих дискутирала с нея мястото на жената в един мъжки свят, бих я попитала за някои съвети за фино съблазняване, женствено държание и успех сред мъжете. И също така би ми било интересно по какъв начин възприема сегашните жени, които приличат повече на мъже, и се стремят да скрият слабостите си, вместо гордо да ги приемат.

 • Как се вписва в цялостната обстановка?

Жокер: тя е единствената жена, която избрах да присъства на тази въображаема вечеря. Колебаех се много дали да не включа и Лана Дел Рей, но другите 2 личности, които избрах, са още по-дълбоки и интересни като присъствие и нямаше как да не участват. Та, в общи линии, представете си тази прелест в компанията на няколко мъже: как да я пропусна и какво ли щеше да се случи?

4. Стив Джобс

Steve-Jobs-dinner

 • Защо избрах Стив Джобс?

Защото го намирам за гениален, вдъхновяващ, сложен, объркващ, побъркващ и искам да му задам минимум милион въпроси, от които съм сигурна, че ще науча повече, отколкото ако прочета милион книги или събеседвам с други бизнесмени. Съжалявам, че ни напусна толкова рано, защото имаше много още да даде от себе си на Apple и света.

 • Какво бих го попитала?

Наскоро гледах поредния автобиографичен филм за него, където се засягаха отношенията с дъщеря му Лиза, затова директно бих го попитала: “Щеше ли да промениш начина, по който се отнасяше към нея, за сметка успеха на компанията?” Любопитно ми е какво би казал за сегашните продукти на Apple, как би ги подобрил и кого би уволнил :D Разбира се, бих му поискала практически съвети за стартъп, техники за презентиране и бихме пофилософствали за смисъла на живота и мястото на страстта към работата в него. Все пак и той е “Риби”, да.

 • Как се вписва в цялостната обстановка?

Предчувствам, че би могъл да се получи сблъсък между неговото его и това на Еминем – със сигурност би било интересно за гледане. Също така в моята фантазия той би отделил време да вечеряме, но някакси не си го представям да стои с празни ръце, а по-скоро да създава нови джаджи или нервно да пристъпва из стаята.

5. Лао Дзъ

Lao-Tzu-dinner

 • Защо избрах Лао Дзъ?

Това е лесно – защото го намирам за един от най-мъдрите хора, раждали се някога. В допълнение на това е създател на най-любимото ми четиво на всички времена – “Tao Te Ching”.

 • Какво бих го попитала?

Интересното е, че той е единственият от присъстващите, към когото нямам въпроси. Всичко, което е можел да каже за смисъла на живота, разбирането му за света и човешките взаимоотношения, вече е написано и прочетено многократно от мен. По-скоро ми се иска да можех да му благодаря лично за промяната, която внесе в живота ми, и следата, която е оставил върху човечеството със своята философия.

 • Как се вписва в цялостната обстановка?

Най-мъдрият, който същевременно би научил най-много от всички останали, защото не гледа, а вижда. Представям си го спокоен, с лека усмивка, излъчващ доброта и топлина, уравновесеност и вътрешна хармония. Неговото място на масата е да покаже на всички останали колко безсмислено е егото им, какво представлява настоящето и защо си заслужава да живеем в него. Както и много други изводи, до които не бих могла да достигна сама, но знам, че всички останали бихме научили от него, дори и само чрез мълчанието му.

В общи линии се надявам да успях да ви откъсна малко от сивото ежедневие и да ви представя един свят на фантазиите, в който всичко е възможно. Хубавото на мечтите е, че никой не може да ти ги открадне, и сам избираш какво се случва в тях. А сега предавам щафетата нататък :)

Помечтай и ти! С кои 5 известни личности би искал да вечеряш?

Тагове: , , , , , , ,