Психология на цветовете – 2 част

Публикувано на 25.08.2017 в категория Вдъхновение, Маркетинг

След като разгледахме първите 5 от общо 11-те основни цвята, днес ще обърнем внимание на останалите. Да започваме!

1. Синьо

Цветът на доверието, сериозното отношение, стабилността, интелекта.

Много компании използват синьо в своята бранд идентичност поради позитивната асоциация, която оставя у потребителите – че могат да разчитат на тях. Примери за известни “сини” брандове: Facebook, DELL, HP, IBM, Oral-B, Ford, WordPress, Twitter, Oreo, Ford и много, много други.

Синьото е един от цветовете, които отиват на почти всеки, особено ако е в нюанс, който се съчетава с цвета на кожата. Би бил изключително подходящ за демонстриране на сила, стабилност, спокойствие. Когато носите синьо, събеседникът подсъзнателно по-лесно ви се доверява. Синьото се съчетава прекрасно с бяло, кафяво, оранжево, розово (ако е бебешко синьо).

Що се отнася до интервюто за работа – синият цвят се счита за най-подходящ. За предпочитане е да заложите на тъмно син костюм или бизнес рокля, които биха се съчетали прекрасно с бяла риза и съответно бял шал, например. Ако все пак не искате да акцентирате нa синьото в облеклото си, можете да заложите само на синя риза или синя пола.

2. Зелено

Цветът на здравето, спокойствието, мира, растежа.

В бизнеса се използва най-често от брандове, които искат да създадат впечатление, но в същото време да не бъдат прекалено натрапчиви. Чудесен цвят за всичко природно, био, еко. Примери за известни брандове, които са се спрели на зеления цвят: Animal Planet, Starbucks, Spotify, Android, Heineken и др.

Зеленият цвят е забележителен и в същото време успокояващ. За разлика от червеното, което натрапчиво привлича внимание, зеленото успява да го постигне по някак по-лек и фин начин. Асоциацията е с природното, което често подминаваме и оставяме на заден план, но в същото време – то е това, което ни зарежда най-много. Зеленото е прекрасен цвят за дълги поли, рокли, тениски, потници, но също така е много ефектно, когато се комбинира с друг цвят. Добре се съчетава с жълто, черно, бяло, сиво, червено.

Когато сте на интервю за работа, зеленото би бил не особено подходящ цвят, освен ако не е използван в модерация – детайл върху ризата, орнамент на гривната. Зеленото е весел цвят, но не се котира много добре в корпоративна среда, точно защото буди асоциация с несериозност. Ако кандидатствате за по-креативна работа, обаче, зеленото (в съчетание с други щури цветове) може да се окаже най-добрият ви избор.

3. Сиво

Цветът на баланса, неутралността, спокойствието.

В брандинга се свързва често с минимализъм, изчистено внушение, стил. Много марки залагат именно на сиво, за да демонстрират качество, тъй като сивото често създава усещане за “бляскаво”. Примери за известни “сиви” брандове: Apple, Swarovski, Mercedes-Benz, Volvo, Honda, Wikipedia и др.

Сивият цвят е прекрасен за по-студените месеци, като най-често се среща при зимните дрехи – пуловери, якета, дебели клинове и т.н. Съчетава се много добре с бледо розово, жълто, черно, тъмно синьо. Сивото е универсален цвят, изключително неутрален и отива на всеки.

Сивото често се използва и за направата на бизнес облекла, затова се счита за добър избор при интервю за работа. Дали ще се спрете на сив костюм, бизнес рокля или по-скоро ще съчетаете сив панталон с друг цвят риза или сива риза с друг цвят пола, е изцяло въпрос на избор.

Ето как Harvey Specter (Suits) прави елегантно съчетание:

4. Кафяво

Цветът на топлината, заземеността, подкрепата.

Кафявото най-често се използва в хранителната индустрия – особено в случаите, когато става въпрос за нещо сладко. Примерни за известни брандове: M&M’s, Hershey’s, Chocolate Dreams и други.

Есентта е сезонът на кафявото. Тогава то се съчетава не само с времето, но и с прекрасните разпръснати навсякъде листа. Кафявото е подходящо за палта, шалове, шапки, ботуши, колани, часовнци, кожени якета, обувки. Създава меко излъчване и прави всяко облекло една идея по-шик. Прекрасно се съчетава със зелено, жълто, бяло, сиво.

Кафявото е добър цвят за интервю за работа, защото излъчва заземеност, стабилност. Много добър избор би бил като аксесоар – колан, обувки, чанта, палто. За предпочитане е да заложите на една идея по-светъл нюанс, ако се спирате на цялостен аутфит в този цвят, или просто да го съчетаете с по-ярък цвят – бяло или синьо.

5. Бяло

Цветът на чистотата, хигиената, изискаността, класата.

Брандовете често избират да имплементират по един или друг начин бялото в своята идентичност. При изработката на лого бялото често се съчетава с други цветове като черно, жълто и т.н. Известни примери: WWF, ABC, Playboy, Snapchat и други.

Като един универсален цвят на чистотата бялото може да се носи всеки сезон, по всяко време на деня и нощтa, като винаги ще символизира едно и също. Макар и да е значително по-трудно за поддържка, бялото е превъзходен цвят за дрехи – рокли, ризи, палта, сака, поли, панталони, тениски, потници, чорапи и т.н. Любимият цвят на много аристократи именно поради тази причина. Съчетава се… с всички цветове :)

Бялото е един от най-добрите цветове, в които да се “облечете” при интервю за работа. Излъчва чистота, поддържаност, спретнатост. Успява да “огрее” чертите на лицето ви, да подчертае формите на тялото и в същото време да изглеждате свежо. За да не бъдете прекалено “отмити” от светлия тон на белия цвят, може би е добра идея да го съчетаете с малко по-тъмен нюанс на друг предпочитан от вас цвят.

6. Черно

Цветът на изискаността, лукса, елегантността.

В брандинга се използва за внушаване на “тежест”, класа, значимост. Изключително много брандове се спират именно на черно при изграждане на бранд идентичността си. Известни примери: Chanel, Giorgio Armani, Hilton, Adidas, Nike и много други.

Всяка жена има нужда от малка черна рокля в гардероба си, а всеки мъж – от черен костюм. Черното е универсален цвят и се съчетава прекрасно с всякакви други цветове. Под въпрос стои съчетаването на кафяво и черно, но в определени случаи, с по-бледи нюанси на кафявото, би могло да се получи. Черното е много силен и тъмен цвят, затова не е добре да се носи постоянно. Придава прекалена тежест на човека и е за предпочитане да се съчетава с нещо по-цветно – дори и да е само аксесоар, чанта или обувки.

Черното е чудесен цвят за биснеса, особено за изискан костюм или обувки. Ако искате да демонстрирате стил и кандидатствате за висока позиция в престижна компания, най-добрият ви избор (за жена и мъж) е черен костюм с бяла риза. При жените би могла да бъде и черна рокля, но задължително трябва да има някакъв цветен акцент, за да не изглеждат прекалено “погребално”.

Е, това е от мен, приятели :) Надявам се да ви е било интересно.

Споделете в коментарите кой е любимият ви цвят!

Ето, аз започвам първа: синьо. (Не, не е червено…:))

Усмихнат цветен ден от мен,

Сим

Тагове: , , ,

Коментирай

Loading Disqus Comments ...
Loading Facebook Comments ...