Психология на цветовете – 1 част

Публикувано на 11.08.2017 в категория Вдъхновение, Маркетинг

Една от най-сладките задачи в рекламна агенция е създаването на бранд идентичност. Всеки бранд се характеризира с определени особености и има за цел да комуникира дадено послание. Цветовете са един от най-важните елементи и именно на тях ще наблегнем в тази статия.

Днес реших да разкрия някои любопитни подробности за психологията на цветовете, които се явяват не само изключително важни за сформирането на бранд идентичност, но и могат да бъдат използвани в ежедневието – от екзистенциалния въпрос “Какво да облека?” до “Какво впечатление искам да създам на интервю за работа?”. Да започваме!

1. Жълто

Цветът на оптимизма, топлината, щастието и приповдигнатия тонус.

От бизнес гледна точка голяма част от компаниите се спират именно на този цвят поради ефекта му спрямо привличането на внимание + позитивната асоциация, която създава. Примери за известни “жълти” брандове: MC Donald’s, IMDb, Nikon, BEST BUY, SHELL, National Geographic и др.

Що се отнася до гардеробните предпочитания, жълтото е прекрасен избор за топлите месеци. То символизира жизнерадостност, приповдигнато настроение, лежерен поглед към живота. Единственото, с което следва да се съобразим, е да не прекаляваме с жълтия цвят на облеклото си, а да го съчетаем с подходящи цветове – черно, тъмно синьо, червено. За предпочитане е жълтото по-скоро да бъде акцент: например да бъде или само жълто сако, или жълт панталон, или единствено жълт аксесоар – обеци, вратовръзка, папионка или колие.

Жълтото не е препоръчителен цвят за интервю за работа, освен ако работата не е строго креативно насочена: художник, интериорен дизайнер, стилист и др. Специалистите съветват отново да внимаваме с прекомерния избор на жълто, тъй като може да внуши несериозност.

2. Оранжево

Цветът на приятелството, жизнерадостта, увереността, комбинира в себе си енергията на червеното и щастието на жълтото.

В бизнеса се използва, за да внуши свежест, дружелюбност, да бъде “близък” до потребителя. Примери за известни “оранжеви” брандове: Mozilla Firefox, Fanta, Etsy и др.

Когато избираме тоалет в оранжево, следва да съобразим отново фактора с “натрапчивостта” на цвета. В зависимост от неговите нюанси можем да се спрем на съчетание с други цветове: бяло, синьо, зелено, черно, сиво. Значително по-лесен е за съчетаване от жълтия, както и по-топъл като излъчване, заради съдържанието на процент червено в себе си.

На интервю за работа оранжевото би бил не особено добър избор за цялостен аутфит, по-скоро би бил подходящ цвят за аксесоар или частично използван цвят в дреха: оранжев шал, бяла рокля на оранжеви цветя, оранжев кант на яката на бяла риза. Колкото по-незабележим и умерено използван е оранжевият цвят, толкова по-добре, тъй като не само освежава облеклото, но и не отнема прекалено много от вниманието върху вас самите.

3. Червено

Цветът на енергията, силата, властта, страстта, любовта.

Един от най-използваните цветове за бранд идентичност, защото създава трайно впечатление. Ето някои от брандовете, които са се възползвали от силата на червеното за привличане на внимание: Coca-Cola, CNN, Nintendo, Pinterest, Target, Canon, Lego и др.

Червеният цвят е превъзходен за демонстриране на дързост, сила и самочувствие.

Подходящ цвят за всеки сезон и различни поводи, но най-често избиран за подчертаване и подсилване на естествената красота. Изключително подходящ за презентации, вечерни излизания и романтични срещи. Прекрасен за рокля, вратовръзка, папионка, обувки, чанта, червило, лак за нокти. Съчетава се с много цветове, но най-добре кореспондира с черно, бяло, тъмно синьо, тюркоазено зелено.

Интервюто за работа е чудесен момент да покажеш способностите си, затова е добре да демонстрираш увереност, но да не се “продаваш” прекалено усилено. За целта е препоръчително да се спреш на лек червен акцент, но със сигурност да не го правиш свой основен избор.

4. Розово

Цветът на женствеността, нежността, грижовността, сексуалността.

В бизнеса често се използва от брандове, които искат да създадат именно асоциация с женственост. Едни от най-популярните компании, които са се спрели на розово като основен цвят са: Barbie, Hello Kitty!, Viktoria’s Secret, Borjois, Breast Cancer Research Foundation и др.

Розовият цвят е безспорно един от най-красноречивите относно внушението, което създава. Цвят на мекота, нежност, лекота, безгрижност, сладникавост. Често избягван от представителите от мъжки пол, розовият цвят би могъл все пак да намери приложение, ако е в по-тъмните си нюанси и прелива към червено. За нежния пол той е чест избор за рокли, обувки, аксесоари, гримове, като се предпочита най-често от млади жени и момичета.

Интервюто за работа често не е най-доброто място, където да се представим в розово. В определени сфери розовият цвят би могъл, обаче, да се окаже страхотен избор. Например: интервю за водеща на развлекателно женско токшоу, асистентка в предаване с увлекателен характер и др. Розовото приковава вниманието и може да бъде използвано като силно оръжие за демонстриране на женственост и невинност.

5. Лилаво

Цветът на креативността, въображението, качеството, мистиката, мъдростта, духовността. Той е смесица от енергията на червеното и доверието на синьото, затова се характеризира с разнообразие от конотации.

Специфичен цвят за бранд идентичност, използва се с много различни предназначения, което сами ще видите от примерите. Едни от най-известните брандове, спрели се на лилаво като основен цвят, са: Yahoo!, Taco Bell, Milka, Hallmark и др.

Любителите на лилавия цвят могат да си позволят да го носят щедро, тъй като излъчването му е не много натрапчиво, в същото време прави впечатление. В зависимост от нюанса лилавият цвят би могъл да бъде доста подходящ за акцент в косата (роза), грим, костюм, рокля, обувки, вратовръзка, кърпичка в сакото. Прекрасно се съчетава с бяло, черно, тъмно сиво, много тъмно синьо.

Що се отнася до интервюто за работа – лилавото е сравнително подходящ цвят. Най-често “работещите” предложения са тъмно виолетова бизнес рокля за дамите и бледо лилава риза за джентълмените.

Надявам се да ви е било полезно и интересно :) Очаквайте скоро 2-ра част!

Тагове: , ,

Коментирай

Loading Disqus Comments ...
Loading Facebook Comments ...