5 причини да заобичаш аудиокнигите

Публикувано на 14.10.2016 в категория Книги, Маркетинг, Приложения, Ревюта от Симона

Толкова много книги, а толкова малко време… Ако си един от нас, книгоманите, със сигурност знаеш колко често се случва да си купуваш по няколко книги и да се чудиш как да ги прочетеш. В тази статия ще споделя малко повече за новооткритата си любов към аудиокнигите + БОНУС тактика в края на статията: как да четем по-бързо.

Да започваме!

1. Аудиокнигите пестят време

В забързаното ежедневие не винаги ни остава време да разлистим страниците на новото четиво, което сме си набелязали. А съществуват толкова моменти, в които някак се чудим как да оползотворим времето си. Например: докато чакаме в колата при натоварено движение; докато готвим нещо вкусно за вечеря; докато се приготвяме за излизане или просто докато сме затворили очи и релаксираме след дългия работен ден, предпочитайки просто да се отпуснем вместо да се взираме в малките буквички по страниците. Аудиокнигите са перфектното решение!

2. Аудиокнигите пестят пари

В повечето случаи закупуването на една аудиокнига се явява много по-евтино, отколкото да се сдобием с хартиена книга (особено онлайн). Моят любим сайт за аудиокниги е Audible.co.uk. Регистрацията става бързо и лесно, а след това разполагаш с 1 месец безплатно ползване на сайта, след което заплащаш по 7.99 паунда месечно. Можеш да се откажеш по всяко време.

Стана ми интересно дали има подобен еквивалент в България и попаднах на Audiobookbg.com. Не съм пробвала услугата им, но ми направи впечатление, че имат много книги за личностно развитие. Кратък откъс от книгата на Дейл Карнеги – “Как да преодолеем безпокойството и да се радваме на живота” можеш да откриеш тук.

3. Аудиокнигите са удобни

Можеш да ги слушаш на лаптопа, телефона, таблета, когато, където, с когото поискаш. Не хабят толкова много пространство и в същото време батерията ти пада значително по-бавно в сравнение с четенето на е-книги. Удобни са и за всичките случаи, в които не искаш да те заговарят и си слагаш слушалките в ушите. Лесно решение, в същото време приятно и безкрайно интересно. А най-хубавото е, че можеш да върнеш назад, за да чуеш някоя глава отново, или да превъртиш напред към края.

audioknigite-1

4. Аудиокнигите са бъдещето

В никакъв случай не искам да кажа, че ще спра да си купувам книги или намирам слушането на книга за по-привлекателно от чувството да я хванеш с двете си ръце и да ѝ се насладиш. Но няма какво да се лъжем – дигитализацията на света е бъдещето и колкото по-бързо го приемем, толкова по-добре за самите нас. Аудиокнигите са ефективен начин да се развиваш и обогатяваш, докато се занимаваш с ежедневни задачи. А животът изглежда някак по-цветен.

5. Аудиокнигите се комбинират с четенето

Ето го въпросният бонус, за който споменах в началото на статията. Научих една много интересна тактика от един мой любим YouTuber, който споделя как чете много по-бързо и ефективно. Накратко съветът е следният: чети книгата, докато слушаш аудиокнига на скорост х 2. По този начин комбинираш 2 сетива – зрение и слух, което води до повишена концентрация и по-лесно запомняне. От няколко месеца насам използвам този метод и мога да потвърдя, че действа безпогрешно.

Като сме се заговорили за книги…

Какво четеш/слушаш в момента? Сподели ни в коментарите :)

P.S. Ако ти е любопитно какво чета в момента – “The Richest Man in Babylon” от George Samuel Clason. Горещо ти я препоръчвам!

Тагове: , , , , , ,