НЕ анализирай това!

Публикувано на 07.10.2015 в категория Вдъхновение от Симона

В тази статия няма да си говорим за филма “Анализирай това”, а ще се насочим към преанализирането като метод за справяне с проблемите.

Когато съм изправена пред трудно решение или по някакъв начин не съм доволна от случващото се в настоящето, имам тенденцията да бягам и да търся решения на проблема… в главата си. Там, за съжаление, се оказва, че стоят само пречупените през моите преживявания възприятия за света.

Каква е обективната реалност?

В моменти на афект е трудно да осъзнаеш, че всички “филми”, които на драго сърце се проектират в главата ти, са плод на твоето въображение. Без значение дали са спомени от миналото или надежди за бъдещето – те НЕ са реалността.

Реалността сама по себе си е една, но всеки от нас я възприема по свой собствен начин. Най-близкият досег с нея е да се освободим от мислите си и да започнем да виждаме нещата, които ни заобикалят.

Анализирането парализира

Влизайки в неминуемата фаза на преанализиране на ситуацията, всички ние се чувстваме под атака. Изпитването на гняв, разочарование, обида, тъга – всяко едно от тези чувства е породено от нашите мисли и възприятия за света в дадения момент.

Важно е да се научим да поемаме отговорност за начина, по който реагираме на обстоятелствата. Да, в живота се случват и НЕСИМпатични неща, но от нас зависи как ги приемаме – като възможност да научим нещо ново за себе си или като провал.

Как да излезем от този омагьосан кръг?

Най-добрият съвет, който мога да дам от личен опит, е да дишаме и издишаме дълбоко 10 пъти. Знам, трудно е, в много ситуации е дори невъзможно да изключиш мислите си, но ако опиташ да се успокоиш, можеш много по-обективно да разгледаш ситуацията.

Състоянието на преанализиране те откъсва временно от реалността. Докато тя не те настигне с двойна сила след това.

С две думи:

С обич,

Сим

Тагове: , , , , , , , , ,