Къде да споделите Вашето уникално съдържание?

Публикувано на 25.10.2013 в категория Маркетинг от Симона

Имате страхотна идея, от която ще излезе интересна статия? Това е едно добро начало. Колкото и увлекателно да сте я написали, обаче, е добре да знаете по какъв начин да достигнете до желаната аудитория.

Методите за популяризиране до голяма степен се определят в зависимост от вида на Вашето съдържание (блог пост, видеоклип, картинка, интересна мисъл и др.). Преди да предприемете стъпки към “споделяне” на контента, е необходимо да установите каква е таргет аудиторията, към която искате да насочите посланието си. Например, някои сайтове като Reddit и Tumblr се славят с голям брой потребители на възраст под 25 години, докато LinkedIn e мрежа за професионалисти и преобладават хора на възраст над 25 години.

Съществуват много начини, по които можете да споделите съдържанието си, но според мен следва да наблегнете на социалните мрежи и нюзлетърите. От така наречените “социалки” препоръчвам Facebook, Twitter, Google+, Pinterest и LinkedIn, но не бива да пренебрегвате и добрия, стар e-mail marketing. Предоставяйки възможност на читателите на сайта Ви да се абонират за нюзлетъри, не само ще можете редовно да им изпращате новите си статии, но и ще генерирате бъдещ трафик, превръщайки ги в лоялни посетители.

Преди да насоча вниманието Ви по-специално към социалните мрежи, ще споделя една интересна таблица на Grosocial.com, в която са илюстрирани подходящите методи за споделяне на различните типове онлайн съдържание:

Както се вижда от таблицата, Facebook е най-доброто място за споделяне на съдържание. В общи линии е допустимо да разпространявате почти всякакъв вид контент – като започнем от забавни мемета и стигнем до образователни видеоклипове. Поради масовото използване на тази социална мрежа, можете да постигнете вайръл ефект, ако съдържанието Ви е интересно и много потребители решат да го reshare-нат.

Понякога 140 символа са напълно достатъчни, за да предадете своето послание. Twitter е идеалното място за линкове към статии, снимки и видео материали, които достигат своевременно до всички Ваши последователи. Макар и в България все още тази социална мрежа да не се използва достатъчно ефективно, се забелязва раздвижване по отношение туитването (например отразяването “на живо” по време на различни събития).

Google+ вече е сериозен фактор при популяризирането на контент поради много причини, една от които е интегрирането на различните услуги, които технологичният гигант Google извършва. Освен че се забелязва изчистеното и по-структурирано съдържание (по-малко снимки на котенца и повече интересни статии в сравнение с Фейсбук), не трябва да се пренебреват и темповете, с които тази социална мрежа расте.

Разполагате с визуален контент, който искате да споделите със света? Pinterest вече не е просто социална мрежа, в която да споделяте сватбени торти, идеи за интериорен дизайн и кулинарни изкушения. Tumblr също е добра опция, особено що се отнася до публикуването на .gif файлове. Нека не пропускаме и любимия (особено на родните “падащи звезди“) Instagram, където можете да редактирате своите снимки и да ги публикувате директно през телефона си.

Ако съдържанието Ви е на бизнес тематика или има касателство с професионалното Ви развитие, определено подходящото място за споделянето му е LinkedIn. Макар и да не се използва толкова ефективно към момента в България, аз лично виждам потенциал в тази мрежа. А и това е още един начин, по който да спечелите трафик към сайта си, нали? :)

До болка познатите YouTube, Vine и Vimeo са предназначени за видео материали, а Foursquare е добър инструмент не само за тагване, но и за различни промоции, например предоставяне на купони за отстъпка.

Какъвто и начин да изберете за популяризиране на онлайн съдържанието си, не забравяйте активно да се социализирате с всички, които се интересуват от Вашия контент. Ако наистина сте успели да ангажирате вниманието на желаната таргет аудитория, е в реда на нещата да получите обратна връзка. Ето, например в този случай можете да споделите в коментарите по какъв начин разпространявате най-често онлайн съдържанието си :)

Тагове: , , , , ,