3 причини да кажете “ДА” на вирусния маркетинг

Публикувано на 12.06.2013 в категория Маркетинг от Симона

След седмица, прекарана в безкрайно търсене на правилното лечение на цветущ летен вирус с бонус усложнения, реших да напиша нещо повече за единствения положителен смисъл на прилагателното „вирусен“ – в съчетание с любимото ми съществително „маркетинг“.

Преди да разкрия какво превръща вирусния маркетинг в един прекрасен инструмент за Вашия бизнес, нека обърнем малко повече внимание на терминологията. Най-общо казано вирусният маркетинг (viral marketing) представлява маркетингова стратегия, насочена към разпространението на информация относно продукт/услуга чрез предизвикване на мълва в различните социални медии с цел популяризиране на бранда.

Искате Вашето съдържание да усети ефекта на вирусния маркетинг? В такъв случай то трябва да бъде интересно, различно, запомнящо се. Потребителите са много по-склонни да споделят положителни послания, картинки и видеоклипове, затова е важно да се помисли преди всичко какво съдържание искате да създадете, за да повишите своята бранд репутация.

viral-marketing

Някои от причините да заложите на вирусен маркетинг като средство за повишаване на бранд репутацията на Вашата компания, са следните:

1. Безплатно разпространение на съдържанието

Всяка вирусна кампания може да постигне изключителни резултати единствено и само благодарение на интернет потребителите. Пренасяйки информацията „от уста на уста“ те участват не само в изграждането на Вашата бранд репутация, но и в увеличения трафик към социалните Ви профили.

2. Нисък бюджет на самата кампания

Уникалното, интересно съдържание е ключът към последващото споделяне от страна на интернет потребителите. Създавайки „мълва“ в дигиталната сфера, съумявате да популяризирате своя бранд без да се нуждаете от допълнителен бюджет за реклама.

3. Повишено онлайн присъствие

Вирусният маркетинг може да популяризира Вашия бранд буквално за минути. Често се случва видеоклипове/снимки, които не са били пуснати с първоначалната идея за вайръл, да се превърнат в бързо разпространяващи се. Моят личен съвет е винаги внимателно да поствате каквото и да било съдържание в интернет от името на Вашия бранд. Съществуват много случаи, при които разпознаваемостта на бранда в социалните мрежи се покачва, но съдържанието все пак си остава най-важно, защото може да повлияе негативно върху цялостния имидж на компанията.

Съществуват още много причини да изберете вирусен маркетинг като средство за разпространение на вашите идеи, но важното в случая е, че вайрълът се превръща във все по-масово използван инструмент за генериране на brand awareness. За всички, които се интересуват от тази тема, препоръчвам един много хубав сайт с вайръл видеоклипове.

Ако статията ви е харесала, можете да я споделите и превърнете във вайръл (…и да се събудя:)). Подсетихте се за интересен пример за вирусен маркетинг? Полето за коментари също е на ваше разположение.

Тагове: , , , , , ,