Да живеят стартъп акселераторите!

Публикувано на 27.02.2014 в категория Маркетинг от Симона

Представете си, че сте предприемач и имате най-страхотната бизнес идея, но не разполагате със средствата да я реализирате. Стартъп акселераторите са един от методите на финансиране, към които можете да се насочите. Но какво представляват точно те и защо си заслужава да им обърнем внимание?

Идеята на стартъп акселераторите е да предоставят парични средства, с които избраните за финансиране проекти да могат да стартират своето развитие. Освен финансиране, акселераторите провеждат менторски програми, с които се цели ускорено развитие на компаниите, споделяне на опит и помощ при възникнали трудности. Два от най-успешните акселератори в България са LAUNCHub и Eleven, където одобрените екипи получават възможност и за последващо финансиране.

За да може един проект да се превърне в привлекателен за финансиране, следва да се отличава с иновативност, креативност и полезност. Стартъп акселераторите са трамплин за реализацията на нови проекти, затова и броят на кандидатстващите се увеличава с всяка изминала година.

В този ред на мисли, попаднах на страхотната програма на LAUNChub, но регистрациите към момента вече са затворени. Очаква се следващият инвестиционен прозорец да е отворен през май 2014 година, като можете да следите за повече подробности тук. На същия този сайт разгледах много предложения за финансиране, но искам да насоча вниманието Ви към един от проектите, който ме впечатли.

DeepBlue е платформа за управление на мултимедийно съдържание (акцентът е поставен върху музиката на този етап) от YouTube, Sound Cloud и 8tracs. Иновацията на този проект е свързана с начина на управление на съдържанието – контрол върху плейлистите, персонализиране на тяхната същност, споделяне и достъп от различни устройства. Рекламите са таргетирани по предпочитания и локация – например ако потребителят слуша песен на група Х, ще получи информация за неин концерт или друго събитие в съответния град, в който се намира.

На мен лично проектът много ми допада, а и съм пристрастена към всичко, което може да ми бъде от помощ в музикално отношение. Ако идеята за нещо подобно Ви се струва привлекателна и искате да подкрепите този български проект в надпреварата, можете да го follow-нете и харесате на посочения линк.

Ще се радвам да споделите в коментарите всичко, което Ви вълнува по темата. Възползвали ли сте се от стартъп акселератори или предпочитате други методи за финансиране?

Тагове: , , , , ,