На екскурзия в Париж – какво да посетиш?

Публикувано на 14.09.2016 в категория Вдъхновение от Симона

В началото на септември със съпруга ми решихме да си подарим романтично пътешествие в Париж. В тази статия ще разгледаме някои популярни забележителности, както и скътани прекрасни местенца, които си струва да посетиш.

Да започваме!

1. Айфеловата кула

Тази забележителност е може би първото, с което се асоциира Париж. Макар и да не се качихме горе, със сигурност успяхме да усетим величието и красотата ѝ. Ако не разполагаш с много време, препоръчвам да я посетиш в навечерието, за да можеш да я видиш на дневна светлина и след това да се насладиш на прекрасните светлинки.

Paris

Много хора намират Айфеловата кула за прехвалена. Аз не съм от тях. Заслужаваше си всяка секунда, прекарана във въздишки и вперен в нея топъл поглед. Единственият негативен аспект са продавачите на сувенири, които могат да бъдат доста нахални понякога.

2. Лувърът

Посещението на Лувъра бе най-вълнуващото преживяване в живота ми (като изключим трепетите покрай сватбата :)). Просълзих се от щастие при вида на толкова много културни и художествени ценности, величествени и запазени с духа на времето паметници и статуи, златни и обсипани с диаманти императорски принадлежности… Мога да изреждам до утре хиляди причини да посетиш този прекрасен музей, но ще се спра само на една: това е най-посещаваният музей в света. И има защо.

Да видиш на живо шедьовърът на Леонардо да Винчи “Мона Лиза” е повече от спиращо дъха преживяване. Въпреки това аз останах най-силно впечатлена от египетските експонати. Бях безмълвна пред величието на огромните статуи на фараони, ръчно изрисуваните саркофази и сбъднах още една детска мечта – да видя мумия на живо.

Третото ми любимо преживяване в Лувъра бе разходка сред апартаментите на Наполеон III. Трудно е да обобщиш великолепието им в няколко изречения, затова ще оставя тук това кратко клипче.

3. Корабчетата по река Сена

Животът на парижани кипи до късните часове, особено по крайбрежието на река Сена. Пътуването с корабче в реката е едно от най-прекрасните преживявания, които можеш да си подариш. Ние се спряхме на вечерна разходка, тъй като тогава се виждат светлинките на града и можеш да разгледаш отблизо забележителности като Айфеловата кула, Нотр Дам и Музея Орсе в цялата им прелест. Много красив и зареждащ спомен, който не може да се замени с никоя разходка пеша.

Paris-1

4. Музеят Орсе

Музеят Орсе (Musée d’Orsay) е логичното продължение след разходка в Лувъра. Тук можеш да откриеш великолепните картини на Винсент ван Гог, Клод Моне, Пиер-Огюст Реноар, Пол Сезан и други. Не мога да опиша с думи възхищението си пред величието на толкова много култура и изкуство на едно място.

5. Градините на Люксембург

Най-райското кътче в Париж! В момента, в който влезеш, те посрещат хиляди букети от цветя, огромни зелени площи и величественият Люксембургски дворец. В допълнение на спиращата дъха природа, можеш да поседнеш и край прекрасното езерце, в което плуват патенца и рибки. С две думи (без да преувеличавам): най-красивият парк, който съм виждала през живота си.

Paris-2

6. Градините на Тюйлери

Като споменах градини, нека обърнем внимание и на другите прекрасни в Париж – тези на Тюйлери. Една от най-приятните гледки е Лувърът от едната страна и Виенското колело от срещуположната. Успяхме да се разходим обстойно, макар и да валеше обилен дъжд. Истината е, че при вида на нещо толкова красиво природните условия са без значение.

7. Сакре Кьор

“Святото сърце” на Париж е една прекрасна базилика, намираща се на хълма Монмартър. Няма да се впускам в подробности за самата църква, а ще обърна внимание на гледката към цял Париж. Без да подозираме каква магия ще се открие пред очите ни, избрахме да се покачим на хълмчето през нощта. Това е едно от най-добрите решения, които сме взимали. Приказно красиво е.

Paris-3

8. Нотр Дам

Още една емблематична забележителност в Париж. Не може да се опише с думи преживяването да я видиш на живо. Препоръчвам на всеки да влезе и в малката стаичка със скъпоценностите, където могат да бъдат открити старинни библии, златни накити и запазени църковни одежди.

9. Триумфалната арка

Величествена и прекрасна, може да се види в западната част на популярния булевард Шанз-Елизе. Това, което лично мен най-много ме впечатли, са разстоянията в Париж. Буквално можеш да се намираш на 1 час ходене пеша, а на пръв поглед се усеща сякаш можеш да протегнеш ръката си и да я достигнеш. Зрителна измама :)

10. Шанз-Елизе

Най-оживеният булевард в Париж! Там, където хората не спят, заведенията работят, а аптеките и някои от магазините са на линия до малките часове на нощта. Влюбих се в обстановката на Шанз-Елизе. Ако искаш да усетиш истинския дух на града, определено препоръчвам да се разходиш точно там.

Булевардът прелива от живот – толкова много хора, различни езици, култури, смесица от разнообразна музика, кухня и блещукащи светлинки. Освен това е изключително удобно за късни прибирания (особено ако си отседнал на центъра). Можеш да си хванеш такси, рикша и какво ли още не.

11. Галери Лафайет

Ако си любител на огромните магазини с луксозни брандове, то тук ще се почувстваш като в приказка. Можеш да се разходиш из две сгради, свързани с мост помежду си (!), където ще откриеш с най-прекрасните марки в Париж – Louis Vuitton, Chanel, Dior, Tiffany & Co. и още много, много, много други. Едно истинско приключение за любителите на качествени дрехи, парфюми, обувки, чанти и аксесоари.

12. Местните ресторанти и кафенета

Един от най-полезните съвети, които мога да ти дам е следният: посети ресторант, където хапват местните жители. Един такъв бе Le Lutetia Ile Saint Louis, където се насладих на прекрасна салата “Цезар”, последвана от най-вкусното крем брюле, което съм яла през живота си. Установих, че френската кухня не ми е много по вкуса, но пък италианските им ястия бяха по-хубави от онези, които съм пробвала в самата Италия. Французите са прекрасни готвачи!

Paris-4

13. Малките улички

Париж не е просто град, той е атмосфера. Съвкупност от величествена архитектура, малки и кокетни магазинчета, поддържани паркове, забързани хора, прекрасното чувство за свобода и анонимност. Харесва ми пулсът на големия град, с удоволствие бих живяла в подобен някой ден.

Обръщам внимание на малките улички, защото именно там ще откриеш най-големите съкровища. Семейните ресторантчета със запазени мебели от 60-та година насам; уютните и тесни кафенета със столове, обърнати към улицата; магазините за цветя, където ухае на прелест… И още толкова много истории, които за щастие никога няма да се повторят. Ще бъдат само твои и ще се сещаш за тях с усмивка.

Paris-5

Следващият път обезателно ще посетим Версайския дворец, Дисниленд и други прекрасни места, за които този път времето не ни достигна.

А ти ходил/а ли си в Париж? Какво най-много ти хареса там? Сподели в коментарите :)

Тагове: , , , , , , , , , , , , , ,