От маркетолози за (не само) маркетолози

Публикувано на 11.06.2014 в категория Маркетинг от Симона

Драги ми (не само) маркетолози,

След поредното страхотно събитие, което събра много и все хубави хора в бранша (DigitalK 2014), се заформи интересна дискусия с някои от колегите.

Любопитното в случая бе колко сходно реагират повечето хора, когато научат, че се занимавамe с маркетинг и реклама. Смръщването на веждите, отегчените физиономии на засипаните с рекламни послания потребители и скептичните въпроси в стил: “Много ли ни лъжете?”, са почти задължителни ответни реакции.

Защо маркетолозите са обречени да бъдат истински разбрани само от “свои”?

Мисля, че главната причина за това явление се крие в личностните характеристики на всеки маркетолог. Колкото и да се различаваме помежду си, има нещо, което ни обединява – умението да (се) продаваме добре. В свят, изпълнен с масовка, която жадно очаква да получи ориентация накъде да върви, какво да закупи, по какъв начин да задоволи (нуждите на) половинката си, ние сме истинските супер герои. Все пак някой трябва да помогне, нали? :)

Адвокати на Дявола или самият Дявол?

Чувала съм какви ли не определения за себе си по отношение способността ми да продавам мечти. Какво дяволско има в това да използваш уменията си по подходящ начин? Дяволски сте прави: всичко.

Всеки, който е избрал да се занимава с маркетинг по един или друг начин, знае как да съблазнява потребителите, които жадуват да задоволят нуждите си. Работата на маркетолозите се състои именно в предоставянето на решения на възникналите проблеми, метафорично представени като изкушение. Но нека не забравяме, че все пак ние самите сме и потребители, затова е добре да знаете следното:

Не продавайте маркетинг на маркетолози

Винаги искрено съм се забавлявала на игрите, които се получават между PR и маркетолог, медии и рекламисти и т.н. Всички ние се намираме пред един и същи кладенец, но сме избрали различни методи за набавяне на вода. Никога не подценявайте силата на маркетинга, но се стремете да го насочите по правилния начин. Ако нямате какво съблазняващо да предложите на маркетолог, дори и най-убедителните думи няма да са достатъчни, за да задържите вниманието му.

Всички искаме да бъдем разбрани, но потребителите разчитат на това

В края на деня отново си припомням универсалната истина: “Сексът е биология. Сексапилът е маркетинг.” Това, което остава, е да направите необходимото да влезете не само в ума на своите клиенти, но и да разтуптите сърцата им. Защото нищо друго не продава продукта така, както добрият емоционален брандинг.

Поздрав най-сърдечен!

Блогър весел и човечен, 

Вашата червенокоса маркетоложка

Тагове: , , ,