Трябва ли да изключвам бойлера при къпане?

Публикувано на 12.12.2020 в категория Техника от Димитър

Един от въпросите, които собствениците на бойлер задават най-често онлайн, е дали трябва бойлерът да се изключва при къпане.

Както при всяка тема свързана с електрически уред, какъвто е бойлерът, по форумите има толкова митове и легенди, колкото и истини. Затова като дългогодишен собственик и потребител на бойлери, реших да напиша тази статия.

Трябва ли да изключвам бойлера при къпане?

Ако твоят бойлер е технически изправен, не е нужно да го изключваш при къпане. А ако бойлерът не е в изправност, желателно е веднага да преустановиш неговото ползване и да се консултираш със специализиран сервиз или техник на бойлери.

Бойлерът е термоизолиран съд, който загрява студена вода чрез електрически нагревател. Затопляйки студената вода и поддържайки нейната температура, бойлерът се превръща в източник на топла вода за твоя дом.

Защо хората изключват бойлера при къпане

Изключването на бойлера при къпане е допълнителна защитна мярка срещу токов удар, която много хора са свикнали да прилагат “за всеки случай.” 

В редкия случай, в който на стар бойлер, който е за смяна, са оголени и прогнили проводниците на ток, токът може да влезе в контакт с водата. Когато водата потече от душ или мивка в този случай, тя носи животозастрашаващ електрически заряд.

Важно е да се посочи, че възможността това да се случи е изключително ниска, ако твоят бойлер е технически изправен. Аз лично не познавам човек, на когото (или на чийто близък от семейството или приятелския кръг) това да се е случило.

Ако изключваш бойлера от тока докато се къпеш, за да се защитиш от вероятността от токов удар, въпросът е защо не правиш същото, докато ползваш вода от мивката? И ако нямаш доверие в нивото на техническата изправност на твоя бойлер, защо не го смениш?

Бойлерът е важен и нужен уред на много български семейства — особено тези, които нямат достъп до ТЕЦ или предпочитат да не ползват услугите на местната топлофикация. Ако ти си един от тях, поддържай своя бойлер в изправност. 

Ако чуеш странни шумове, забележиш появата на прогниване или ръжда, или видиш капене на вода от бойлера, преустанови ползването му, докато не се консултираш с официалния сервиз на марката или с доверен техник.

В такъв случай, най-добре е да изключиш бойлера от превключвателното табло на електрическата мрежа, ако имаш такова:

Превключвателното табло на моя бойлер е скрито в шкаф

Това се прави, защото при стар и неизправен бойлер не може да се гарантира, че ключът за включване/изключване на самият уред в действителност работи.

Най-добрата защита: Прави добри избори, когато е време

Всеки собственик на дом рано или късно трябва да направи три избора, свързани с избора, инсталацията и продължителността на живота на неговия бойлер:

Избери качествен бойлер с удължена гаранция. По изискване на Европейския Съюз, електрическите уреди продавани по магазините имат минимум 2 години гаранция. Но по-добрите български и чуждестранни производители предлагат бойлери с 5, в някои случаи 10, години гаранция. При покупката на уред като електрически бойлер, първоначалната инвестиция в доказана марка и добър модел винаги се отплаща — както по занижената сметка за ток, така и по липсата на повреди и ремонти през годините на употреба на уреда.

Наеми специализиран сервиз или техник за монтаж на уреда. Не съм специалист по монтаж на бойлери и не претендирам да съм такъв. Когато имам казус, свързан с моя бойлер, се доверявам на техник, който ми беше препоръчан от мой приятел и собственик на няколко апартамента под наем в страната.

За сметка на това съм ставал свидетел на всякакви чудесии от страна на съседи, дори в чисто нови блокове със скъпи апартаменти. Преди няколко години наемах апартамент в нов блок, където тепърва се нанасяха жители. Един съсед очевидно беше направил лош избор на монтажист за своя бойлер, защото в течение на седмици, след като монтираха бойлер в неговия апартамент, бойлерът му загряваше студената вода на целия блок.

Новият съсед осъзна проблема, едва когато беше получил плашещо висока сметка за ток за съответния месец. В крайна сметка, спестените пари от по-евтин майстор му излязоха скъпо. Трябваше не само да плати сметката, но и да повика специалисти, които да демонтират и монтират бойлера наново така, че да захранва правилната част от водопроводната система на неговия апартамент и нашия блок.

Монтажът на бойлер има два аспекта. Единият е правилното му монтиране и свързване към водопроводната система. Другият, който също не е никак за подценяване, е връзката с електрическата система.

Желателно е бойлерът да се монтира към електрическа система, която има диференциалнотокова защита (ДТЗ). Наличието на ДТЗ се разпознава лесно по електрическото табло:

Бойлерът в моя апартамент е със собствено ДТЗ

Ако си собственик на апартамент в стар блок или на стара къща с бушони, които нямат автоматично изключване при претоварване, желателно е да инвестираш в хубави бушони или модернизация на електрическата система на твоя дом.

Когато забележиш (или заподозреш) проблем, реагирай бързо. Бойлерът е електрически уред, който влиза в контакт с водата, която ползваш — в кухнята, банята, или двора си. Ако нямаш достъп до или абонамент за топлофикация и бойлерът ти е единственият източник на топла вода, повредите и ремонтите могат да бъдат проблематични. В крайна сметка цялото ти семейство остава без топла вода за битови и хигиенни нужди.

Затова реагирай бързо и адекватно, когато забележиш (или заподозреш) проблеми по твоя бойлер. Проучването в интернет е полезно, за да изградиш мнение. Но, освен ако основната ти работа не е монтаж и ремонт на бойлери, нежеланието да потърсиш и наемеш специалист, който да реши проблема, може да ти излезе скъпо.

Да, по форумите ще намериш всякакви истории за некадърни майстори или некоректни сервизи. Но не забравяй, че в много случаи това са изключения от правилото. В своята мрежа от роднини и приятели всеки човек може лесно да намери кадърни професионалисти, които работят на добра ставка и искрено разбират от това, което правят. Уважи техните труд и експертиза — и им се довери.

С две думи

При условие, че електрическата система в твоя дом и бойлерът ти са изправни, нищо не налага изключване на бойлера при къпане.

Разбира се, усещането за риск и предпазните мерки срещу него са нещо строго лично, което всеки човек определя за себе си.

Важното при бойлера, както и при повечето останали електрически уреди в дома, е да правиш правилните избори в правилния момент.

Ако си инвестирал в хубав модел бойлер на доказан производител, монтиран и свързан към водопреносната и електрическата мрежа от кадърен специалист, си направил всичките нужни стъпки, за да имаш спокойствието на човек, взел добри решения, когато е трябвало.

Всичко останало е да бъдеш грижлив собственик. Когато заподозреш или забележиш неизправност, свържи се със специалист.

Ако бойлерът е в гаранция, в краен случай ще бъде заменен с нов. Ако гаранцията е изтекла, подмяната му с нов е може би нужна и навременна стъпка.