8 причини да посетиш Италия

Публикувано на 27.11.2015 в категория Вдъхновение от Симона

През септември със съпруга ми посетихме Верона и Венеция в рамките на нашето сватбено пътешествие. Изборът на дестинация не беше труден – Италия е толкова красива, романтична, изпълнена с архитектурни забележителности и култура. Но какво най-много ми хареса в нея предстои да разбереш в настоящата статия.

Ето 8 причини да не му мислиш повече и смело да планираш следващото си пътешествие до Италия!

1. Романтичната атмосфера

Не знам за всички кътчета на Италия, но до момента Верона ми се струва най-романтичното място на света. Има много градове, в които може да се усети тази специфична атмосфера, която те пренася в друго измереие, но тук успях да разбера какво означава да ти “ухае” на романтика от сутрин до вечер. Уличките, спретнатите къщи, изобилието от цветни тераси и градини, хилядите светлинки и фонтани… Толкова много красота, хармония и любовно настроение на едно място!

Ако избереш да посетиш Верона, отиди до дома на Ромео и Жулиета, заключи любовта с любимия с катинарче на някой мост, разходете се заедно покрай реката при залез слънце и не пропускайте малките, кокетни улички на града през нощта.

Във Венеция задължително е да се повозиш с гондола – само тогава ще усетиш истинския дух на града. В противен случай ще се насладиш на красивата архитектура и история, но няма да уловиш магията на града.

Italy-Venice

2. Вкусната храна

Всеки, който е бил в Италия, знае колко различна е тяхната кухня от “предполагаемата” такава навсякъде другаде по света. Крехките пици, уникалната паста, свежите салати, ароматното капучино и разтупващото сърцето еспресо…

Аз лично останах най-силно впечатлена от десертите. В едно малко семейно ресторантче, в една малка забутана уличка във Верона, опитах най-вкусното домашно приготвено тирамису. Тогава осъзнах по колко различен начин приготвяме италиански блюда в България и как по никакъв начин не можем да ги сравним с оригинала.

3. Виното!

Тук не мога да не сложа удивителен знак, защото италианските вина са ми едни от любимите. Усещането да пиеш вино, сервирано с толкова финес и елегантност, докато се наслаждаваш на усмихнатите минувачи и нежния звук на цигулка от уличните музиканти… е просто несравнимо!

Освен богатата колекция от отлежали вина от всякакви сортове, много ме впечатлиха превъзходните големи чаши, в които ни сервираха вино навсякъде. Толкова са големи, че буквално можеш да се скриеш зад тях закачливо, докато чакаш да ти налеят следващата чаша.

Italy-Simona Stoyanova

4. Архитектурните забележителности

Толкова много култура, красота и изящество са събрани на едно място във всяко италианско градче. Харесва ми, че настроението в отделните градове е абсолютно различно – всички те си приличат по цялостния облик, но се отличават по малките детайли.

Например във Верона се влюбих най-вече в многоцветните, поддържани, санирани, спретнати и пълни с цветни саксии, сгради. Във Венеция ме впечатлиха архаичните и полусъборени сгради и църкви, попити с толкова история. За съжаление нямахме възможност да отскочим този път до Рим, но планираме да го направим в близките години.

5. Културната стойност

Когато говорим за Италия, няма как в съзнанието ни да не изникне изкуството под всичките му форми. Прекрасните театри, опери, музикални представления, богатото разнообразие на изложби, фестивали, винени дегустации…

За наше щастие успяхме да посетим операта “Aida” в Arena di Verona. Уникална е атмосферата, при която слушаш на живо стотици талантливи изпълнители под открито небе, докато хиляди хора ръкопляскат и се усмихват около теб. Определено не мога да сравня това преживяване с нищо друго, което ми се е случвало досега. Пожелавам на всеки да има възможността да слуша на живо италианска опера и да усети как душата му танцува заедно с душите на още толкова други непознати…

Italy-Aida

6. Усмихнатите и приветливи хора

Италианците са едни от най-милите, дружелюбни, весели и леки за общуване хора, които съм срещала. Страшно добро впечатление ми направиха продавачите в магазините, сервитьорите в ресторантите, случайните минувачи по улиците, които помагаха с готовност на всеки.

Впечатли ме и силното им желание да живеят – италианците умеят да се наслаждават на свободното си време и грабят с пълни шепи от живота. Вечерите бяха изпълнени с млади и стари двойки, ефирни дами и спретнати джентълмени, весели компании, игри, музика, препълнени улици с усмихнати хора. И още нещо много любопитно: обедните им почивки са с продължителност няколко часа (между 3 и 4) и вино се пие по всяко време на денонощието.

7. Прекрасната природа

Чисти и бистри реки, омагьосващи приказни гори и толкова много пейки, на които просто да седнеш, да забавиш темпото и да вдишаш чистия въздух… Направи ми впечатление колко много хора вървяха пеша или се предвижваха с колелета.

Специално за Верона мога да споделя, че много приятно ме изненада нивото на поддържана чистота. В рамките на седмица видях точно 1 боклуче, изхвърлено на улицата. С две думи: истински Рай.

Italy-Verona

8. Малките чудатости

Като всяка страна Италия си има своите причудливи хрумвания и интересни особености. На мен, например, ми се сториха много различни и вълнуващи “плаващите” таксита във Венеция. Впечатляващи бяха и хилядите магазини за джунджурии и ръчно изработените карнавални маски.

Друг интересен момент, който забелязах пък във Верона, бяха стоянките за таксита. На определен интервал от време минаваха таксита и чакащите се качваха на тях. За обслужването мога да кажа само едно: не съм попадала на по-добро.

Много ще се радвам всеки, който е бил в Италия (без значение в кой град), да сподели своите впечатления от тази прекрасна страна.

Аз само знам, че някой ден ще отида отново, защото част от сърцето ми остана там.

Тагове: , , , , , , , , , ,