Професия фрийлансър – каква е цената на свободата?

Публикувано на 20.05.2013 в категория Маркетинг от Симона

От много време се каня да седна и да напиша нещо по темата, която вълнува желаещите да работят на свободна практика.  Въпреки че България не се слави с кой знае колко развит пазар за фрийлансъри в сравнение с някои западни съседки, нека намерим първо отговорите на няколко важни въпроса:

1. Какво точно означава „фрийлансър“?

Най-общо казано това е всеки човек, който работи на свободна практика.

2. Кои са положителните страни на фрийлансърството?

Работата на свободна практика се слави с „липсата на шеф“, но сте изправени пред едно голямо предизвикателство – да се съобразявате със самия себе си, вмествайки се в определени срокове. Необходима е организираност и вземане на адекватни съобразно ситуацията решения, като всяко от тях рефлектира директно върху Вас и Вашето представяне.

Друго предимство е свързано със свободата да избирате кога да почивате и кога да работите, както и с какви проекти да се захващате. Много криейтив специалисти не успяват да намерят своето място в 9-5 режима и се нуждаят от сериозно вдъхновение, затова и предпочитат сами да избират своето работно време.

Фрийлансърството Ви спасява от загубеното време в празни приказки в офиса, както и излишно заплетени интриги от страна на колегите. За щастие все пак се срещат хармонични работни места, където колективът е сплотен, но работейки сами за себе си определено избягвате възможността да получите нож в гърба, защото не се налага да зависите от други хора.

office gossip

3. Не очаквахте само положителни страни, нали?

Може би най-сериозният недостатък на фрийлансърството е липсата на сигурен доход. Всяко начало е трудно, но при работата на свободна практика доброто заплащане може да Ви изглежда мираж известно време, затова трябва да се въоръжите с търпение.

Свободата си има цена и в конкретния случай – не е никак малка. Отказвайки да бъдете нечий служител, губите възможността да делегирате правата си, както и да прехвърляте отговорност. Фрийлансърството действително не е за всеки: трябва да се научите да мислите широкоспектърно, например да се грижите за формалности, за които досега може би не сте се замисляли.

Захващайки се с фрийлансърствo, се отказвате от офис шегите, партитата, почивките, тиймбилдингите и всички други дейности, свързани с колеги. Понякога работата на свободна практика може да е обвързана с постоянни запознанства, но в повечето случаи това ще бъдат Ваши клиенти…

4. И все пак – струва ли си да се захващате с фрийлансърство?

Тук вече няма еднозначен отговор, тъй като спецификата при работата на свободна практика е обвързана с профила на всеки отделен индивид. Няма правилен и грешен подход, също както и не мога да Ви уверя, че тази професия е за Вас, затова единственият ми съвет е да проучите много сериозно с какво предстои да се захванете, с цел избягване на бъдещи евентуални главоболия.

Work-at-Home

Като обобщение мога да кажа, че цената на свободата е също толкова свободна и плаваща, колкото е и самата професия фрийлансър. Всичко зависи от Вас самите, затова е изключително важно да вярвате в това, с което се захващате. В тази връзка: Работили ли сте на свободна практика или все още тази материя е непозната за Вас? Споделете в коментарите. :)

Тагове: , , ,