8 причини да гледате DEXTER

Публикувано на 06.12.2013 в категория Ревюта, Филми от Симона

От няколко години насам редица приятели ми задават въпроса: “Защо толкова много харесваш Dexter?” и реших, че е време да дам отговор на този въпрос в моето скромно лично пространство в интернет.

# Кой е Dexter и за какво се бори?

Преди да изброя причините, поради които считам, че Dexter заслужава Вашето време и внимание, ще Ви запозная с чаровния сериен убиец от Маями. Сериалът стартира през 2006 година и представя живота на млад мъж, който съчетава работата си в лаборатория по кръвен анализ към полицейското управление с нощните си подвизи като сериен убиец. Всеки сезон се откроява с една основна тема, която се разнищва постепенно и плавно преминава към следващия сезон, където приключенията на главния герой стават все по-дръзки и заплетени.

# Защо си заслужава да гледате Dexter?

1. Черният хумор

Ако сте фенове на черния хумор и сарказма, Dexter ще Ви изненада много приятно. Още от първата серия ще бъдете запленени от мислите и подмятанията на главния герой, както и очарователната му непохватност около колегите му, които (за разлика от него) нямат проблеми с комуникацията и социалните събирания.

2. Интересният и заплетен сюжет

Сценаристите на Dexter определено умеят да изненадват феновете на сериала, представяйки какви ли не обрати в историята. За да не спойлвам нищо по отношение случващото се в следващите 8 сезона, ще споделя единствено, че този сериал е подходящ за всеки, който се интересува от криминални истории и разследване на убийства.

3. Силната актьорска игра

Ролята на любимия сериен убиец на милиони е поверена на талантливия Michael C. Hall. Въпреки здравословните си проблеми (диагностициран е с рак, т.нар. лимфом на Ходжкин) актьорът демонстрира завиден професионализъм и продължава да работи на пълни обороти, печелейки редица награди, сред които и “Златен глобус” през 2010 година. Сред спечелилите симпатията и любовта на феновете са и небезизвестните Jennifer Carpenter, John Lithgow, James Remar, Julie Benz, Yvonne Strahovski, Julia Stiles и много други.

4. Чувството на “глад”

Случвало ли Ви се е да се чувствате толкова запленени от даден сериал, че да не можете да спрете да гледате сериите една след друга? Dexter определено може да се счита за пристрастяващ и ако си търсите нова “телевизионна тръпка”, то сте попаднали на точното място.

5. Еволюцията на героите

В повечето сериали фокусът пада върху развитието на главния герой, особено що се отнася до едноименните такива. Dexter може да се похвали с много сюжетни линии и достатъчно ефирно време за повечето ключови герои да изживеят своята история. Подробно е описано и по какъв начин поведението на господин Morgan рефлектира върху животите на другите действащи лица в сериала.

6. Естетическата наслада

До голяма степен е въпрос на вкус, но според мен Dexter представя много красиви картини, обръщайки внимание на детайлите. Основната цветова гама (червено и бяло) репрезентира аления цвят на кръвта и чистотата и невинността на живота. Освен привлекателната цялостна обстановка в Маями, сцените с убийствата са естетически издържани и превръщат сериала в истинска наслада за окото, дори и в бруталните, грозни сцени.

7. Обогатяващото преживяване

Съществуват много сериали, които копират съдържанието на други подобни и по този начин набират популярност. Уникалността на Dexter го превръща в един от сериалите, които ще останат във времето и за които ще се говори и след години. Представяйки по нов начин темата за серийните убийци, сценаристите съумяват да предизвикат съчувствието на зрителите. Препоръчвам да прочетете и книгите на Jeff Lindsay, по които е направен сериалът (с разминавания в хода на сюжета), тъй като те разкриват още повече детайли и развиват въображението.

8. Невероятният саундтрак

На последно място, но със сигурност не по значение, е музикалното оформление в сериала. По-голямата част от саундтрака е дело на Daniel Licht, чийто тракове завладяват с мрачното, дълбоко настроение, създаващо усещане за празнота (каквото е характерно за главния герой). Въпреки това, на Вашето внимание ще представя емблематичното начало на всеки епизод (музика: Rolfe Kent).

# Какво предстои тепърва?

След успешните 8 сезона сериалът приключи своята история през септември 2013 година. Милиони фенове все още негодуват поради решението на сценаристите да представят толкова противоречив край, но се коментира, че може да ни зарадват скоро с кино продукция.

# Какво беше пътуването за мен?

Макар и за много хора това да е един обикновен сериал, за мен Dexter винаги ще бъде много по-специален от останалите. Спомням си как през 2007 година аз и още трима ентусиасти се събрахме вкъщи и изгледахме първи сезон на един дъх. Още тогава знаех, че това ще се превърне в любимия ми сериал и не сгреших в преценката си.

И тук е моментът да кажа, че Dexter не е сериал за всеки, защото е дързък, агресивен, изпълнен с насилие, напрежение и понякога оставя усещането за емоционален товар. Възможно е да не Ви грабне поради милион причини, но според мен си заслужава да го пробвате. Иначе Dexter ще тръгне след Вас! (Шегувам се. Или не?...)

Тагове: , , , , ,