Университетът Тръмп: Брандинг 101

Публикувано на 01.03.2013 в категория Книги, Ревюта от Симона

Ако се интересувате от значението на търговската марка за формирането на лоялна фен база и успешно развитие в бизнеса, то това е първата книга по тази тема, която трябва да притежавате в библиотеката си.

По изключително синтезиран начин, опростено, с много таблици и примери от практиката, д-р Дон Секстън успява да обясни какви са основите на брандинга, как може да управлявате своята търговска марка, превръщайки я в толкова успешна, че в последствие тя да работи във ваша полза. Обръщам специално внимание на предговора от Доналд Тръмп, който споделя с читателите „тайни от кухнята“ при изграждането на търговската марка Тръмп, както и предоставя ценни съвети в областта на брандинга.

branding-101

За изграждането на силен бранд от съществено значение е правилно разработената брандинг стратегия, подробно описана във втора глава на книгата.

“Бранд стратегията се състои от четири основни компонента:

1.  Целеви пазар: Клиентите и потребителите, към които ще бъдат насочени усилията ви.

2.  Бизнес цели: Финансовите цели като приходи и печалби във времето.

3. Бранд позициониране: Ключовите ползи, заради които клиентите извършват покупката.

4. Програми: Действията, които предприемате, в това число и тактиките като реклама, промоция и ценообразуване, използвани за внедряване на стратегията.”

След подробно описание и практически съвети каква точно брандинг стратегия следва да изберете в зависимост от вашата позиция на пазара и продукта ви, д-р Секстън се концетрира върху жизнените цикли – на продукта, на пазара и на модела.

“Жизненият цикъл на пазара се състои от търсенето на клиентите за задоволяването на тяхна потребност или разрешаването на даден проблем.

Жизненият цикъл на продукта или услугата се отнася до специфичен начин на задоволяване на клиентска потребност и показва как се променят продажбите във времето.

Жизненият цикъл на модела засяга специфични варианти на продукта или услугата.”

Силната марка е най-могъщото оръжие, което може да притежавате, като отговорността по изграждането й лежи изцяло върху самите вас. В книгата е описано подробно какви са предимствата на силните марки и защо трябва да концентрирате усилията си върху своя бранд.

“Силните марки карат клиентите да опитат вашия продукт или услуга, да купят отново и да са готови да платят по-висока цена за тях, заради по-високата им възприемана стойност. Клиентите, които харесват дадена марка, и я препоръчват на други, във време на криза често остават лоялни към нея.

Заради влиянието, което силните търговски марки оказват върху клиентите и потребителите, те дават на компанията ви сила да се справи с конкуренцията и да сключва благоприятни сделки с търговците на дребно.

Силните марки също така водят до по-ниски разходи. Веднъж приета и призната, марката вече не е в процес на изграждане, а на поддържане. Разходите за комуникации са по-ефективни.

Специалистите, оценяващи търговските марки, често пренебрегват влиянието на силната марка върху служителите. Силните марки повдигат духа на служителите, защото те са горди носители на репутацията на организацията. Мениджърите по човешки ресурси трябва активно да поддържат брандинг усилията.”

В обобщение бих могла да кажа, че всеки, който се интересува от брандинг, следва да прибави тази книга към колекцията си. С три думи: не се колебайте! :)

Тагове: , , , , , , , , , , , , , ,