Завистта – безплатна двупосочна отрова

Публикувано на 30.05.2013 в категория Вдъхновение от Симона

От много време насам все се каня да гледам италианската продукция „Malèna“ с участието на очарователната Моника Белучи, но едва днес имах тази възможност. Номинираният за два Оскара филм се оказа вдъхновяващ, но и провокиращ смесени чувства у мен.

Главната героиня е красива, млада италианка, която прекалено рано се сблъсква с ненавистта, завистта и злобата на всички жени в града. Красотата ѝ е по-скоро проклятие, отколкото предимство, защото повечето мъже я възприемат като трофей и не искат да опознаят характера ѝ.

Най-силно впечатление ми направи сцената, в която всички жени я разпъват на улицата като мъченица, нанасяйки рани по цялото ѝ тяло, събличайки я пред смаяните погледи на мъжете си, режейки косата ѝ, за да я унищожат, унижат, потъпчат. Сякаш загрозявайки я и гонейки я от града, ще направят мъжете си по-верни или самите себе си по-красиви. Не физическите качества, а грозните постъпки определят красотата на човек.

Monica B

При всички случаи завистта поражда единствено негативни емоции, както у този, който я изпитва, така и у всеки потърпевш. Замисляли ли сте се колко много хора губят ценно време да завиждат на качествата и успехите на другите, вместо да коригират собствените си недостатъци, за да се превърнат в още по-добри и конкурентоспособни? Според мен завистта е чувство, което те разяжда отвътре, докато не се почувстваш безпомощен. Трудно ми е да си представя завистлив човек, който е щастлив, най-малкото защото пропуска красивите мигове в живота си, концентрирайки се върху постиженията на другите.

Всеки човек има правото да бъде щастлив и свободен. Завистта е загуба на енергия, време и усилия, които могат да бъдат вложени в много по-градивни занимания. Изключително трудно е да се избегне злобата на хората, особено когато постигнеш нещо значимо в живота си, но най-важното е да не се предаваш и да продължаваш да вървиш напред по своята пътечка.

Завистта е безплатна двупосочна отрова, но от теб самия зависи дали ще я изпиеш или ще я подминеш с усмивка. :)

Тагове: , , , , , ,