7 безценни съвета за всяка булка

Публикувано на 17.09.2015 в категория Вдъхновение, Събития от Симона

На 08.08.2015 г. казах “да” на мъжа на мечтите си и честно казано изричането на тази кратка думичка беше най-лесното нещо, което съм правила. Когато си сигурен в избора си, нямаш никакви колебания, че постъпваш правилно. Търсенето на Роклята, проследяването на организационния процес и разстоянието София-Варна (живея в София, а сватбата бе във Варна) се оказаха далеч по-сериозни предизвикателства от самата церемония.

Добрата новина е, че след сватбата се чувствам заредена с много сили и имам желание да помогна на всички бъдещи булки да се тревожат по-малко и да се чувстват спокойни, уверени и щастливи в сватбения си ден. Мили момичета, сигурна съм, че към момента сте изчели около 20 статии, разровили сте поне 5 форума и сте разгръщали страниците на поне 2 булчински списания. Затова реших да напиша тази статия и да помогна този ден да се превърне в незабравим и прекрасен.

Готови ли сте? Нека продължим напред към съветите :)

Съвет #1: Започни с подготовката поне 6 месеца по-рано

Времето лети, когато ти предстои сватба. Цялостната подготовка включва: избор на ресторант, ритуален/църковен брак, рокля, фотограф, видео заснемане, водещ, списък с гости, декорация, аксесоари и много други подробности. Ако чакаш до последния момент, се лишаваш до голяма степен от правото на избор, защото най-добрите специалисти в областта се наемат първи. В момента, в който с годеника ти се готови да планирате сватбата, започнете с най-важната част – бюджета.

Съвет #2: Определи бюджета

Преди да започнеш сватбеното планиране бъди наясно с бюджета, с който разполагате като семейство. Поговори със съпруга си и определете заедно какви средства ще бъдат необходими за този вълнуващ ден. Каквото и да решите, заделете 5-10% от сумата за непредвидени разходи. Повярвайте ми, в последния момент ще изскочат толкова много неща, че ще си бъдете благодарни за тази постъпка. Ако се затруднявате да се спрете на конкретна сума, препоръчвам да си наемете сватбен агент, който да помогне с оформянето на бюджета.

Съвет #3: Помисли къде искаш да се състои

Искаш ли сключването на гражданския брак да бъде в същия ден, в който ще е самата сватба? Харесва ли ти идеята за изнесен ритуал? Ще има ли църковен брак? Това са все въпроси, на които трябва да намериш отговор много преди да продължиш с останалите детайли от планирането. Най-заетите дати са летните, затова ако сте си харесали такава, обезателно трябва да започнете проучването на ресторанти най-късно 6 месеца преди сватбата (аз лично препоръчвам 8-9 месеца преди датата на щастливото събитие).

Когато с твоя любим мъж се спрете на конкретен ресторант, важно е да уточните няколко неща: ще има ли друга сватба в същия ден, работят ли с външен декоратор или сте длъжни да използвате техния, какви менюта предлагат и вмества ли се всичко това в бюджета, който предварително сте си определили. Ако имате гости, които ще пътуват от друг град/държава, помислете за удобството им и проучете къде бихте могли да ги настаните.

Съвет #4: Подготви се за гражданския брак

Необходимо е документите за гражданския брак да бъдат валидни в щастливия ден, затова медицинското следва да бъде издадено НЕ по-рано от 30 дни преди подписването. Първо, обадете се да си запазите дата. Когато разполагате с време, отбийте се на мястото, където ще се сключи самия брак, за да уточните детайлите (ще има ли фотограф, колко хора ще поканите, какво озвучаване искате, от колко часа ще започне церемонията).

Що се отнася до гражданския брак, необходимата документация за записване включва: лични карти на младоженците, свидетелства за предишни разводи (ако има такива).

Една седмица преди сключването на самия брак следва да представите и останалите документи: документи за самоличност, медицински свидетелства (които да са издадени не повече от 30 дни преди брака), квитанция за платени такси (която получавате при записването), попълнен формуляр с имената на младоженците и кумовете (също получен при записването). Ако един от партньорите е чужденец, следва да представи паспорт, документ за семейно гражданство и законодателна справка, че държавата признава брак, сключен в чужбина.

В самия ден е необходимо единствено да носите: лични карти (младоженците и кумовете), квитанция за платени такси, брачните халки, две ритуални чаши и бутилка шампанско за наздравица. По желание можете да носите още късметчета или други малки подаръчета, които да раздадете на гостите.

Съвет #5: Побързай с наемането на фотограф и видеооператор

Много приятелки ме питат: кога да си наема фотограф/видеоператор? Отговорът ми винаги е един и същ: вчера!

Не подценявай значимостта на качествените снимки и видеозаснемане, защото ще ги гледаш до края на живота си. Най-добрите фотографи и видеооператори се наемат бързо, затова веднага след като разполагате с бюджет и дата на сватбата, се заеми с подбирането им.

wedding-tips

Повечето фотографи разполагат с обемно портфолио, което можеш да разгледаш в сайтовете им. Имай предвид, че е възможно да се спрете на фотограф, който не живее и снима в същия град, в който ще се проведе сватбата. В такъв случай се подгответе за допълнителни разходи за престой.

Добре е да се срещнете с фотографа преди самата фотосесия (особено ако планирате сватба от друг град). Така с годеника ти ще имате възможност да обсъдите цялостната концепция на заснемане, както и да решите точно в каква насока да продължите. Същото се отнася и до видеооператора, особено ако искате нещо по-екстравагантно за сватбения си ден, като допълнително заснемане с дрон, изготвяне на трейлър и т.н.

И най-важното: освен хубави снимки, гледайте да се разбирате с хората, които наемате. Няма нищо очарователно в една намръщена булка и гневен младоженец, затова препоръчвам предварително да се запознаете с тях и да видите дали ви допада стилът им на работа.

Съвет #6: Избери си забавен DJ

Много важен момент от подготовката на сватбата е подбирането на подходящ диджей за събитието. Как можеш да си сигурна, че взимаш правилното решение? Питай за конкретни контакти приятел/ка, на чиято сватба си била и ти е харесало. Ако не разполагаш с фаворит, другият вариант е да се разтърсиш в Google/YouTube и да изгледаш няколко примерни клипчета, за да сравниш стила на работа.

При избирането на диджей е важно да се действа също бързо, защото най-добрите се наемат първи. Помислете още нещо, докато планирате: искате ли той да бъде не само озвучител, но и водещ? И ако имате изнесен ритуал: кой ще води него? Напълно възможно е да наемете различен човек за тази длъжност, защото не всички диджеи се занимават и с водене на церемонии.

Съвет #7: Помисли от какво се нуждаеш за изнесения ритуал

Тъй като ние нямахме църковен ритуал, не съм достатъчно компетентна със съветите си относно него, но препоръчвам да си направите проучването горе-долу по времето, когато подготвяте изнесения си ритуал (ако имате такъв в програмата) и да запазите дата. Има няколко важни неща, които трябва да уточните: къде ще се проведе, колко време ще отнеме, по какъв начин ще бъде озвучен и ще има ли коктейл.

Нашият изнесен ритуал включваше жива оркестрална музика, продължи близо 30 минути (без да включваме снимки с гостите и подаряване на подаръци) и коктейл бар, където всеки можеше да се почерпи и поздрави с младоженците.

Продължението на статията можеш да намериш тук.

P.S. Ако имаш някакви въпроси, идеи, търсиш конкретен съвет или искаш контактите на някого, ще се радвам да го напишеш в полето за коментари под статията.

Тагове: , , , , , , , , , , , , , ,