6 причини да гледате True Detective

Публикувано на 03.07.2015 в категория Ревюта, Филми от Симона

True Detective е най-брилянтната смесица от грабваща история, впечатляваща актьорска игра, пленяваща режисура и философска тематика.

Гледала съм първи сезон 2 пъти, а отскоро започнах да следя и втори. В тази статия ще наблегна на историята от 1-ви сезон, написан и продуциран от Nic Pizzolatto. Главни действащи лица са небезизвестните Matthew McConaughey и Woody Harrelson.

Ето какви са причините да започнете сериала още сега:

1. Звезден състав – като цяло небе

Alright, alright, alright… (емблематичната реплика на Matthew McConaughey при получаването на “Оскар” през 2014г. за най-добър актьор в Dallas Buyers Club) Изключителният му талант в съчетание със страхотното представяне на Woody Harrelson са гаранция за успех. Освен че превръщат добре написаните си персонажи в това, което са, те придават една много специфична меланхолична и дълбока нотка, благодарение на неперфектните си и изразителни лица. Много добро представяне също от страна на Michelle Monaghan.

2. Интересен сюжет

Накратко: историята обхваща преследването на сериен убиец от страна на двама детективи, чиито съдби преминават през много преплетени и смразяващи ситуации. Сюжетът е толкова добър, че всеки епизод разкрива само по едно малко парченце, а когато стигнете до осма серия – изведнъж разбирате, че сте разполагали с целия пъзел от самото начало.

3. Дълбоки философски послания

Много дълго време се чудих дали да не оставя тази причина като последна, но честно казано за мен тя е най-основателна да заложите на True Detective. При толкова много криминални сериали, серийни убийци и измислени герои, е трудно да се отличат наистина стойностните сериали. Хубавото в случая е, че тези 8 епизода не се усещат като сериал, а като филм от няколко части. Дълбоките философски послания на всеки епизод често не са разбираеми на пръв поглед, но ако гледате дадена серия 2 пъти ефектът се засилва и осъзнавате колко гениален е сериалът.

4. Уникално заснемане

Режисьорските похвати са нещо, на което си струва да обърнем внимание. Първият сезон е поверен в ръцете на Cary Fukunaga, който впечатлява с богатото си въображение и вниманието към детайлите. Начинът, по който True Detective e заснет, допълва усещането за мрак, пустота и емоционален крах.

5. Реалистичен поглед върху света

Най-добрите сериали превръщат емпатизирането на зрителя спрямо героите в един изключително лесен и плавен процес. Всеки един от главните персонажи притежава своите недостатъци, но е представен по начин, по който да можем да открием частица от себе си вътре. Бруталният реализъм на цялата поредица е преплетен с кадри от миналото и настоящето, които ни помагат да разберем героите по-добре и да се поставим на мястото им. Най-хубавата част на True Detective е, че не можеш да предскажеш каква ще бъде финалната дума. На нито един епизод.

6. Вдъхновяващ саундтрак

Съществуват много добри сериали, но рядко човек може да попадне на синхрон между музика и режисура, какъвто се наблюдава тук. True Detective впечатлява с точно подбрания саундтрак за всеки момент от сериала. На мен лично ми се случи да слушам емблематичната песен за първи сезон близо няколко дни без прекъсване:

Това са само 6 от причините да започнете да гледате True Detective още сега. Еуфорията покрай излизането на втори сезон ме провокира да гледам първи отново и установих, че съм пропуснала много важни и интересни неща, което само потвърждава мнението ми за комплексността на сериала.

Малко след началото на втори сезон все още не мога да преценя дали ще успее да достигне нивото на първи. Стискам палци!

P.S. Има ли други фенове на сериала? Напишете мнението си в полето за коментари по-долу :)

Тагове: , , , , , , , , , ,