6 книги, които промениха живота ми

Публикувано на 21.04.2017 в категория Книги, Ревюта от Симона

Случвало ли ти се е да прочетеш книга и да достигнеш до осъзнаване, което буквално е в състояние да те разтърси из основи и да промени живота ти? На мен ми се случи. При това неведнъж.

В тази статия ще разкажа малко повече за шестте книги, които съм чела много повече от един път. Всеки следващ ми дава нова перспектива над света и мен самата. Надявам се тук да откриеш нещо полезно и за себе си. Да започваме!

1. Самочувствието

Спомням си деня, в който купих тази книга. Със съпруга ми бяхме в една книжарница и много искахме да си купим книга за отношенията. Взехме една друга, която беше предназначена за двойки, но малко преди да се отправим към касата, погледът ми неволно попадна върху една книга. Това беше “Самочувствието” от Матю Маккей и Патрик Фенинг.

Смаяна от привличането ми към тази корица, спрях, разлистих я и реших да я взема. Интуицията ми беше много силна и това бе един от малкото пъти, когато я послушах. Много се радвам, че го направих. Това беше книгата, която събуди интереса ми към личностното израстване и психологията.

“Самочувствието” е трудна книга. Написана е на доста опростен език, чете се лесно, но темите, които засяга, са меко казано неприятни. Това е книга за всичко, което прикриваме в себе си, “критика” в нашите мисли, най-големите ни страхове и тайни, очакванията ни към другите и нас самите. Това е неудобна книга. Книга, която ти се иска да захвърлиш, но те дърпа да продължаваш да я четеш. Книга, която те кара да плачеш и да се ядосваш. Книга, която няма да те остави безразличен.

Голямата трансформация за себе си усетих най-вече при упражненията, в които се налагаше да разписвам различни проблематични моменти от живота си. Да видиш всичко черно на бяло ти дава една съвсем нова перспектива и е в състояние да разтърси начина, по който гледаш на света. “Самочувствието” е книга, изпълнена с “AХA!” моменти, различни тестове, визуализации и други техники за работа с теб самия.

Ако не бях прочела тази книга, не знам дали жизненият ми път щеше да изглежда по този начин в момента. Със сигурност щях да се развивам в тази сфера, но едва ли щях толкова бързо да потърся съдействие в борбата с “тъмната” си страна. Щастлива съм, че я дочетох. И я препрочетох. Препоръчвам я от цялото си същество.

2. Петте травми

Всички носим маски в ежедневието си. “5-те травми, които ти пречат да бъдеш такъв, какъвто си” е страхотна книга за ролите в живота и дава яснота относно източниците на нашите травми. Лиз Бурбо ги разделя на 5 вида: травма на отхвърлянето, изоставянето, унижението, предателството и несправедливостта.

Тази книга ми помогна да разбера по-добре себе си и близките си, без да осъждам, критикувам и да искам да променям. Научи ме на емпатия към непознатите намръщени и псуващи таксиметрови шофьори, циничните подсвиркващи строителни работници, изтъканите от силикон плеймейтки.

Научи ме да задавам въпроси като: “Какво те прави по-добър от останалите? И защо мислиш, че твоето мнение е правилно?” Всеки от нас е преживял неща, за които вероятно не подозираш. Затова не съди, а се опитай да си представиш човека срещу теб като Човек. С неговите мисли, тревоги, нужди и чувства. След това виж в огледалото и се запитай: “Какъв проблем се опитвам да замаскирам и как мога да го разреша?”

Дълбока книга, пълна с осъзнавания. Неприятно четиво за неготовите да се вгледат обективно в себе си.

3. Да поемеш отговорност

Външните обстоятелства никога не са определящи за теб и твоя свят. Единствено ти можеш да “нанесеш” обида върху себе си или да се провъзгласиш за цар. Важното в случая е да си наясно, че отговорността е само твоя.

“Да поемеш отговорност”е написана от Натаниъл Брандън и е книга, изпълнена с много хъс. Книга, която сваля удобната маска на “жертва” и те кара да се вгледаш в най-неудобните кътчета на душата си. Много по-лесно е да приемеш, че всеки ти е крив и че светът е едно трудно място за живот. Истината е, че сам създаваш своята реалност и тази книга ще бъде прекрасен начин да преминеш на едно ново ниво на осъзнатост.

Отговорността не е евтина, тя изисква да оставиш образа на “страдащ” в миналото. Не е постоянна, рано или късно ще забравиш и ще започнеш да я прехвърляш по навик. Не е и лека, налага се да я носиш на гърба си и да знаеш, че си е само и единствено твоя.

Прекрасна книга, лесно се чете, по-малко “травмираща” от предходните две. И горещо я препоръчвам.

4. The Mindfulness Code

След като “изчистих” голяма част от травмите в себе си (или поне ги осъзнах и приех, за да не работят срещу мен), започнах да чета духовни четива. Първото, което ме грабна, бе именно “The Mindfulness Code”, написана от Доналд Алтман.

Това е книга за всички, които са много забързани в ежедневието си и често се чувстват така, сякаш животът им минава като на лента. Това е книга за красотата на малките неща, жестовете към другите, колективното съзнание и пътя към духовно извисяване на цялото човечество.

Истината е, че ако всеки от нас се научи да се погрижи за себе си, негативните събития по света ще намалеят драстично. Но не се подвеждайте – това не е “отвлечена” книга. Предложени са конкретни задачи, които могат да направят деня ти по-цветен и щастлив. Има фокус върху благодарността, подаряването на подаръци и милите думи към теб и другите.

Божествена книга за забързани професионалисти. Чета я всеки път, когато си помисля, че “правя” нещо с живота си. Защото понякога забравям фундаменталния смисъл на…

top-knigi-1

5. The Power of Now

Това е първата аудиокнига, която изслушах няколко пъти. The Power of Now ме научи да бъда по-спокойна, да не обръщам толкова голямо внимание на постоянния вътрешен монолог и да овладея до голяма степен моментите на тревожност в живота си. Замисли ме колко малки са ежедневните проблеми и как често пропускаме да се насладим на красотата около себе си.

Книгата е доста близка до предходната, като бих казала, че е една степен по-сложна. Написана е на малко по-високо ниво от гледна точка духовното развитие. Много от хората, които не я харесват, имат проблем с егото си и все още слушат вътрешния си монолог. Тук визирам и себе си.

Когато попаднах на нея за първи път, реагирах с много смесени чувства. Не можех да осъзная, че възмущението ми от критичността на Екхарт Толле е всъщност точно онази част от мен, която тепърва имаше нужда от любов. Имаше нужда да бъде приета, разбрана и “укротена”. Но както казах, това е книга за напреднали.

И не, тук не визирам, че трябва да си умен/красив/успешен/някакъв конкретен, за да я разбереш. По-скоро да си готов да чуеш собствената си вътрешна съпротива и да не я оставиш да те саботира по пътя към личностното ти израстване.

6. Tao Te Ching

Ако бях религиозна, щях да кажа, че това е моята Библия. Тази малка книжка е създадена през 6-ти век пр.Хр. от Лао Дзъ, но мъдростта в нея се отличава с безвремие.

Тя е обвързана и с една малко по-лична история, която ще си позволя да споделя. За първи път съпругът ми ми я прати една вечер, когато си чатехме до късно и все още живеехме в различни градове. Попита ме кратко и ясно: “Какво мислиш за това?”, без да разкрива дали му харесва или не.

Зачетох се. Започнах и не можех да спра. Изчетох всичко. Не разбрах всичко. Но усетих всичко. Цялото ми тяло вибрираше от енергия. Почувствах се жива. Спокойна. Пречистена. И му написах, че това е най-красивото нещо, което съм чела.

Ако всичко това ти звучи пресилено, ще кажа само едно: това е книга, която можеш да усетиш и осмислиш само ако оставиш мозъка си да почива. Да го изключиш временно. Да се пуснеш в това преживяване и да оставиш на вселенската мъдрост да те води. Да се довериш на думите, които четеш, дори и да не ги разбираш. И с всяка следваща страница да разбираш още повече.

От всички книги тази е най-трудна за разбиране по простата причина, че е съставена предимно от метафори. Много малко от написаното става ясно при първи прочит, но някъде там, дълбоко в теб, усещаш, че това, което четеш, е много повече от всичко, което си чел досега.

И нямаш нужда да разбираш. Защото виждаш, че всички отговори са вече тук.

***

Това са книгите, които промениха живота ми и след които стигнах до най-важното осъзнаване от всички – когато си готов да погледнеш обективно вътре в теб, вече нямаш нужда от книги за самоусъвършенстване. Защото знаеш, че…

А кои книги са оказали най-голямо въздействие върху теб? Сподели в коментарите.

Тагове: , , , , , ,