5 вдъхновяващи TED презентации

Публикувано на 27.03.2015 в категория Вдъхновение, Маркетинг от Симона

Едно от любимите ми занимания през свободното време е да гледам TED презентации. Подбрах 5 от най-интересните и полезни такива, като поредността им е на случаен принцип.

1. “Изборът, щастието и сосът за спагети”

Спомням си, че това беше презентацията, от която разбрах за съществуването на TED. Малкълм Гладуел представя интересни факти за спагетения сос, като всъщност цели да засегне много по-сериозни теми: за човешкото многообразие, търсенето на щастието и толерантността. Приятелски съвет: ако сте гладни, отложете гледането на този клип за по-късно, много апетитни теми се обсъждат… :))

2. “Племената, които водим”

Ако сте фен на Сет Годин, със сигурност сте попадали на понятието “племе”, което той използва като обединяващ термин за потребителите със сходни интереси/подкрепящи едни и същи идеи. Презентацията му е насочена основно към силата на маркетинга и интернета в 21-ви век за сформиране на “масата”. Причината за обединението на толкова много хора около една идея е проста: желанието да се свържат помежду си.

3. “Силата на интровертите”

Темата за интровертите и екстровертите нашумя много напоследък, като повечето статии съдържат съвети по какъв начин можем да станем “по-отворени” към света и да се отречем от собствената си природа на… интроверти. Обществото насочва вниманието си предимно върху екстровертите, като в повечето случаи определя интровертите като “аутсайдери”. Прекрасна презентация с нов поглед върху толерантността и емпатията, креативността и лидерството.

4. “Какво ме научи физиката за маркетинга”

Какво е общото между физиката и маркетинга? На пръв поглед нищо, но Дан Кобли има интересна теза по темата. Ако Ви е любопитно по какъв начин теорията на брандинга може да бъде съотнесена спрямо формули и хипотези, тази презентация ще Ви подейства много вдъхновяващо (+ гарантирам, че ще се посмеете).

5. “Защо 30-те не са новите 20”

Темата за възрастта винаги ще предизвиква противоречиви дискусии, като Мег Джей не се страхува да отправи своето могъщо послание: ако сте под 30 години, не отлагайте важните неща в живота, разчитайки на фразата “има още време”. Истината е, че настоящето Ви ще определи до голяма степен бъдещето. Не забравяйте да обръщате внимание на важните неща в живота; не отлагайте работата, която Ви прави щастливи; създайте семейство с човек, който обичате; намерете начин да простите на себе си и другите. Това е любимата ми TED презентация, дано помогне и на Вас.

Надявам се тези презентации да са Ви накарали да се усмихнете, замислите или просто да поспрете и да се огледате около себе си.

Споделете свои любими TED презентации в коментарите, ще се радвам да разбера какво Ви вълнува :)

Тагове: , , , , , , , ,