Как да спрем да си губим времето

Публикувано на 27.04.2014 в категория Маркетинг от Симона

Повечето креативни хора са изправени пред огромен проблем по отношение разпределянето на задачи във времето – изпитват желание да свършат всичко едновременно; отклоняват вниманието си от текущите занимания и мислят за друго; отлагат по-скучните неща до момента, в който вече са притиснати от крайни срокове…

Or is it just me?

Забелязала съм, че притежавам уникалната способност да се затрупвам с работа, до момента, в който вече съм подхванала толкова много задачи, че не само физически не мога да ги свърша, но и започвам активно да отвличам вниманието си към други занимания.

Толкова много идеи, толкова малко време… Или не съвсем?

В такива моменти се замислям, че трябва да има начин да съм по-продуктивна, концентрирана и съзнанието ми да не “плува” постоянно към по-интересни занимания (да, това е проклятието да мразиш скуката, да се стремиш постоянно към нещо по-вълнуващо и да те гризе любопитството да научаваш нови неща). Затова реших да седна и да напиша нещо по темата, с което да помогна не само на себе си, но и на всички други, които искат да спрат да си губят времето.

Съвет #1: Направете си списък

Колкото и изтъркан да е този съвет, за мен си остава златен. Винаги, когато имам много неща на главата си, правя своеобразен to-do списък. По този начин постигам две неща: 1) освобождавам главата си от излишна информация, прехвърляйки я на белия лист; 2) виждам всичко нагледно и ми е много по-лесно да преценя по какъв модел да работя, коя задача ми е приоритетна и коя мога да оставя за накрая.

Съвет #2: Стимулирайте мисленето си

В зависимост от задачите, които сте подхванали, съществуват много различни методи, по които можете да увеличите своята продуктивност. Аз, например, пиша много по-лесно, когато слушам хубава музика, но се нуждая от пълна тишина, когато мисля криейтив за реклама. Имам си правило и за генериране на идеи – четене на вдъхновяващи книги, гледане на интересни филми, срещи с успели и самоуверени хора. Всяко едно от изброените ми носи нови идеи за решаването на проблема, нова гледна точка, а понякога дори и вдъхновение за нов проект.

Съвет #3: Изолирайте се от света

И докато музиката ми помага да се концентрирам, то мобилният ми телефон и социалните мрежи са враг номер едно. Замисляли ли сте се колко много време губите в refresh-ване на нюзфийда във Фейсбук? А колко безсмислено е да си проверявате през 5 минути пощата (освен ако не очаквате спешен отговор), защото се разконцентрирате и трябва да започнете пак отначало? Има много приложения, които могат да Ви помогнат в тази насока, ако самоконтролът не е силната Ви страна.

Съвет #4: Не забравяйте да си почивате

Колкото и да сте претоварени с работа, ако не отделяте малко време за почивка, саботирате шансовете си да я свършите качествено и в срок. Ако задачите Ви са обвързани със седене на компютъра, наложете си на всеки 45 минути да ставате и да излизате на терасата да подишате чист въздух, или да полегнете със затворени очи и да дишате дълбоко, или просто да станете, да пиете вода и да се раздвижите. Почивката е естественият начин да презаредите батериите си и да се почувствате ободрени и изпълнени с нови сили и хъс да довършите започнатото.

Съвет #5: Изгонете негативните мисли от главата си

Когато искате да оптимизирате времето си, негативните мисли са най-лошият съветник. Отдавайки се на своите страхове, дразнители и съмнения относно минали и бъдещи моменти, рискувате да изгубите връзка с настоящето и да пропуснете много хубави възможности да оползотворите времето си. Един от най-добрите начини да се отърсите от негативните мисли, е да се фокусирате върху положителните неща в сегашния момент. Бъдете благодарни за това, което сте; не се срамувайте да се поглезите и да се възнаградите за положения труд; радвайте се на близките си хора, общувайте повече с онези, които Ви карат да се чувствате добре и изолирайте всички, които Ви действат като енергийни вампири.

А Вие по какъв начин оптимизирате времето си?

Можете да споделите своите техники и съвети в коментарите (няма да е загуба на време, ако го направите, защото можете да помогнете на някого:))

Тагове: , , , , , ,