Силата на човешкия дух

Публикувано на 02.02.2015 в категория Ревюта, Филми от Симона

Ако все още не сте гледали номинирания за Оскар филм “Теорията на всичко”, след като прочетете тази статия има голяма вероятност да го направите.

Спомням си, когато попаднах на трейлъра за първи път и си помислих, че филмът ще е реалистичен, в същото време силен и интригуващ. Истината е, че очакванията ми бяха надминати многократно.

Актьорска игра

Никога не съм била привърженик на твърдението, че един добър актьор може да превърне посредствен филм в шедьовър. В случая брилянтната актьорска игра на Eddie Redmayne успява да изпъкне до голяма степен благодарение на силната история.

Трябва да призная поражението спрямо любимеца ми Benedict Cumberbatch, тъй като по мое мнение Eddiе заслужено трябва да спечели тази година наградата на Академията за “Най-добър актьор”.

Освен прекрасното въплъщение в ролята на Steven Hawking, специално внимание искам да обърна и на актрисата в ролята на Jane Hawking. Останах зашеметена от микроизраженията на Felicity Jones и смятам, че се справи повече от блестящо.

История

Вероятно сте прочели или чули достатъчно по темата, но накратко ще кажа, че филмът представя вълнуващия и изпълнен с много премеждия живот на професор Стивън Хокинг.

Гениалният английски физик основно изучава космология и квантова механика; автор е на много научни трудове и книги. Въпреки тежкото си заболяване (амиотрофична латерална склероза) той все още продължава да работи и да допринася за развитието на науката.

Режисура

Специално внимание ми направиха малките детайли, благодарение на които историята успя да ме докосне толкова силно. Вместо да споделям излишна информация, с която бих могла да опороча цялостното преживяване, препоръчвам да гледате трейлъра на филма.

Послание

Най-силните хора са онези, които въпреки препятствията, успяват да намерят у себе си сили да продължат. Съвкупността от трите изброени по-горе филмови елемента нямаше да бъде достатъчна, за да превърне “Теорията на всичко” в шедьовър, ако посланието не бе предадено по толкова въздействащ начин.

Физическата невъзможност може да бъде победена единствено от силата на човешкия дух. Желанието да бъдеш, да оставиш нещо след себе си, да се бориш с цената на всичко, е най-несломимата сила, на която сме способни.

И за финал ще споделя един прекрасен цитат от Steven Hawking:

“Когато очакванията са сведени до нула, човек наистина оценява всичко, което има.”

Тагове: , , , , , , ,