10 романтични филма, които си заслужават

Публикувано на 27.10.2015 в категория Ревюта, Филми от Симона

Романтичните филми заемат много специално място в сърцето ми и винаги съм намирала житейски истини в тях. Макар скептицизма и цинизма ми да са полагали сериозни усилия да ме откажат от търсенето на истинската любов, романтичната ми натура не се отказа, докато не откри The One.

Днес, обаче, няма да ви засипвам с разсъждения на тема любов, а ще споделя с вас впечатленията си от някои от най-добрите романтични филми, на които съм попадала през годините. Списъкът се оказа изключително дълъг, затова днес ще представя първите 10 от тях (подредени на случаен принцип).

Да запретнем ръкави и да се гмурнем в света на романтиката :)

1. Pretty Woman (1990)

Ще започна с една абсолютна класика в жанра – “Хубава жена”. Химията между Джулия Робъртс и Ричърд Гиър е изключително силна, затова и самият филм се превръща в един непретенциозен, но честен и семпъл шедьовър.

Самата история представя живота на една елитна проститутка и неочакваната й среща с амбициозен, безмилостен и богат бизнесмен. Клишетата са много, музиката е изключителна, а актьорската игра е в състояние да ви потопи в един свят, където всичко е възможно. На мен лично най-много ми допада акцентът върху човешките взаимоотношения – без значение какъв си или с какво си изкарваш прехраната, любовта е истинска стихия и е в състояние да постави под въпрос дори най-категоричните ти убеждения.

2. Life as We Know It (2010)

Както е казал Джон Ленън: “Животът е това, което ни се случва, докато си правим други планове.” В тази романтична комедия ще откриете точно колко непредсказуем и абсурден може да бъде животът.

Холи и Ерик нямат нищо общо помежду си освен двама приятели, които загиват при автомобилна катастрофа и са посочили тях като настойници на дъщеря си Софи. Филмът е изпълнен с много смях, сълзи, възходи, падения, детски игри и лабиринти за възрастни. Актьорската игра на Картин Хейгъл и Джош Дюамел превръщат “Такъв е животът” в една реалистична приказка за възрастни, където памперсите понякога са в състояние да създадат една по-различна, семейна романтика.

3. The Notebook (2004)

“Тетрадката” е безспорно една от най-добрите романтични драми, които съм гледала. Сюжетът, актьорската игра и прекрасният саундтрак са предпоставки за едно преживяване, изпълнено с много емоции – от бурна еуфория и умиление, до река от сълзи.

Историята разглежда двама младежи от съвсем различни светове – Ноа и Али – които се влюбват силно един в друг и прекарват едно незабравимо лято заедно. Любовта им е подложена на изпитанията на обстоятелствата, но сладко-горчивият привкус оставя траен отпечатък в сърцата им. Райън Гослинг и Рейчъл Макадамс се справят блестящо с представянето на тази драматична, но до болка истинска история, която ще ви остави без дъх и сълзи, но изпълнени с много топлина и сурова доза реализъм. Пригответе си кърпички и го гледайте с любимия човек или кутия сладолед, защото определено след това ще се нуждаете от утеха.

4. The Proposal (2009)

Какво би направила една успешна главна редакторка, за да запази своята виза и да не бъде депортирана? Да се омъжи фиктивно за своя асистент Андрю, с който не се разбира особено.

Свежа и изпълнена с пиперлив хумор комедия, която ще ви настрои за романтика и нежност. Едни от моите любимци – Раян Рейнолдс и Сандра Бълок – се справят повече от страхотно с нагледното утвърждаване на поговорката “Работата и любовта не се смесват”. Това е един от филмите, които се гледат много леко, но оставят отпечатък в съзнанието на всеки романтик.

5. Cashback (2006)

Най-красивият, странен и дълбок романтичен филм, който съм гледала. Трудно ми е да открия подходящо описание за него, защото е толкова различен от всички останали в жанра, че те кара да спреш за миг и да се вгледаш във всичко около себе си, което пропускаш.

Накратко: Бен се опитва да преодолее тежката раздяла с бившата си приятелка Сузи, работейки в супермаркет и “продавайки” времето си, за да не стои сам вкъщи и да мисли за нея. Дотук всичко изглежда стандартно и нормално, но той притежава една необикновена дарба – може да спира времето и да се разхожда сред хората, да вижда зад маските и дрехите им и да ги рисува. Изключително красив филм за човешките взаимоотношения, пропуснатите моменти и истинската красота, която често остава незабелязана зад перфектния грим и скъпите дрехи. Онази, която се намира в сърцето.

6. The Holiday (2006)

Коледа е един прекрасен празник, но какво би правила с него отчаяна от противоположния пол жена, която няма с кого да го сподели? Един нетрадиционен и интригуващ вариант е да размени местоположението си с друга, за да се насладят на различна държава, култура, дом и… много други изненади.

Прекрасните Камерън Диаз, Кейт Уинслет, Джъд Лоу, Джак Блек и още звезди на небосклона превръщат “Ваканцията” в едно празнично приключение, изпълнено с много любов, горещи целувки, снежни обстановки, неочаквани обрати и красиви осъзнатости. Гарантирам, че ще се почувствате много заредени и е много вероятно да подхванете планирането на следващата си ваканция.

7. High Fidelity (2000)

Ако можеше да класираш най-бруталните си раздели, как точно щеше да ги подредиш? Доста нетрадиционен въпрос, но не и ако се казваш Роб и споделяш своите топ 5 любовни връзки със света.

Главният герой е собственик на музикален магазин, който обича музиката и жените, но не се разбира особено добре с вторите. Кризата на средната възраст го кара да се върне назад във времето и да анализира своите грешки по интересен, нетрадиционен и изпълнен с горчив хумор начин. Джон Кюсак се справя брилянтно с представянето на този леко смахнат персонаж, който ще представи мъжката гледна точка по отношение връзките и със сигурност ще накара много дами да се замислят. Прекрасен филм, изпълнен с много острота, красива музика и стабилна доза реализъм.

8. Enough Said (2013)

Когато двама млади открият любовта, тя ги преизпълва с еуфория, страст, мечти за светло бъдеще. Но какво се случва, когато двама разведени души на средна възраст решат да излязат на първа среща? Нищо от това, което сте очаквали.

Това, което ме грабна най-много в “Ясно, разбрах!” – свежият хумор, реалистичните взаимоотношения, прекрасната актьорска игра и непретенциозният тон на целия филм. Ако си търсите нещо приятно за гледане, но в същото време ви се иска да си припомните кои са наистина важните неща в живота, попаднали сте на правилното място.

9. Serendipity (2001)

Знаете ли, че има специална дума за едно прекрасно словосъчетание – “щастлива случайност”? Serendipity е красивият момент, в който срещаш онзи подходящ за теб човек и знаците на Вселената красноречиво показват, че ще имате много повече от едно красиво запознанство.

Джонатън и Сара се срещат случайно на един коледен базар, но малките детайли ги карат да се търсят и разминават в последствие. Какво ще се случи с двама души, които са създадени един за друг, но обстоятелствата привидно не са на тяхна страна? Кейт Бекинсейл и Джон Кюсак ще отговорят на този и много други въпроси с майсторската си актьорска игра в тази прекрасна романтична комедия. Мечтателската ми душа танцува всеки път, когато гледа този филм, защото ме зарежда с много любов, нежност и желание да се радвам на малките неща.

10. Closer (2004)

Неслучайно оставих този филм за последно, тъй като е един от най-любимите ми и искам да му обърна специално внимание. Безобразно истински, суров, сложен, объркан, непредсказуем и изпълнен с обрати – този филм ще ви остави с отворени усти, замислени глави и може би няколко отворени рани в сърцата.

Четирима непознати, преплетени съдби, изпълнените със страст объркани взаимоотношения между всички тях… Не знам как да обобщя сюжета без да издам нещо важно, защото в този филм всеки детайл е от значение. Фантастичната актьорска игра на Джулия Робъртс, Джъд Лоу, Натали Портман и Клайв Оуен превръща “Отблизо” в една модернистична картина на изпълнените с лъжи, изневери, манипулации и копнежи по истинска любов отношения между бивши, сегашни и бъдещи любовници. Написан с много финес и в същото време реализиран с брутално тежка ръка, филмът се отличава от всичко друго, което досега сте гледали. Обичам го.

Това са първите 10 романтични филма, които препоръчвам да гледате. Ще ми бъде интересно да споделите впечатленията си от тях в полето за коментари :) Очаквайте много скоро втора част!

Тагове: , , , , , , , , , ,