3 лесни стъпки за ефективна равносметка

Публикувано на 02.03.2018 в категория Вдъхновение, Маркетинг

На 1 март 2018 година SIMpatichno.com стана на 5 години :) По случай празника реших да седна и да напиша статия на български. Усеща се приятно, познато, лесно – като срещата със стар приятел, с когото си знаете и кътните зъби.

Днес на фокус поставям темата за равносметката, защото аз самата реших да седна и да си направя такава. Ако не ти се чете каква е моята, прескочи следващите 2 абзаца и продължи с практичната част.

Последните 5 години бяха невероятни за мен – сбъднах няколко мечти (намерих мъжа на мечтите си, разходих се по улиците на Париж, работих в рекламна агенция и наскоро започнах собствен бизнес). Всичко това стартирах с един лаптоп и вдъхновението да започна блог. Често ме питат: “Как/къде/кога/защо да си направя блог?” и отговорът ми винаги е един и същ: “Просто го направи. Веднага.”

Тази равносметка ме накара да се замисля, че никоя мечта не е прекалено голяма, ако си готов да вложиш всичките си усилия и енергия в сбъдването ѝ. А какъв е смисълът от равносметките? Да се наслаждаваш на това, което си постигнал, и да се учиш от това, което не те е довело до желания резултат.

Ето моите 3 лесни стъпки за ефективна равносметка:

1. Подготовка – време, внимание, приемане

За да си направиш обективна равносметка, е необходимо да разполагаш с малко време, да отдадеш пълното си внимание на процеса и да се освободиш от критика и натрупване на вина към самия себе си. Ако не си готов да отделиш поне 1 час, за да я направиш, може би се страхуваш от отговорите, които ще намериш. Недей – дори и да не ти харесат, винаги можеш да промениш живота си, като започнеш да правиш различни избори.

Вземи един лист и напиши най-отгоре за какво точно се отнася равносметката ти (може да е свързана с постиженията ти през изминалата година; да е с финансова насоченост за последните 6 месеца; да се отнася до връзките ти за последните 10 години и т.н.). След това премини към стъпка 2.

2. Колоните на истината

Сега раздели листа на две колони: вляво напиши “Неща, които се получиха”, а вдясно – “Неща, които не се получиха”. Например, ако искаш да си направиш обща равносметка на изминалата година в личен план, би могъл вляво да напишеш: “Намерих си страхотна работа”, “Запознах се с нови и интересни хора”, “Публикуваха първото ми стихотворение” и т.н., а вдясно: “Не успях да спестя за нова кола”, “Не ми остана време да завърша новата си книга”, “Разделих се с приятеля си” и т.н.

3. Тегли чертата

След като изпишеш всичко, за което се сетиш, помисли накъде клонят повече везните. Доволен ли си от това, което си постигнал, или ти се иска да се беше случило нещо друго? Ако отговорът не те задоволява, време е да предприемеш стъпки, с които да промениш резултата в своя полза.

Постави си ясни цели, раздроби ги на малки стъпки и бъди безкомпромисен, що се отнася до постигането им.

Надявам се тази статия да ти е донесла мотивация и вдъхновение. Ако е така, сподели я с приятели и предай нататък!

Тагове: , , ,

Коментирай

Loading Disqus Comments ...
Loading Facebook Comments ...