Как да приоритизираш ефективно

Публикувано на 24.11.2017 в категория Вдъхновение

Много статии са се изписвали и вероятно тепърва ще се изпишат за продуктивността. Но малко се замисляме, че всъщност продуктивността в основата си е правилното поставяне на приоритети. В тази статия ще разгледаме няколко трика за по-лесно приоритизиране не само на ежедневните задачи, но и на ценностите в живота. Да започваме!

1. Какви са ценностите ти?

Време е да оставиш всичко, с което си се захванал и да извадиш един лист хартия и молив/химикал. Съсредоточи се в тази задача, все едно животът ти зависи от нея. Напиши 10-те най-важни ценности за теб. Нека изброя няколко, за да видиш какво имам предвид: “Любов, щастие, пари, успехи, здраве, семейство, свобода, приятели, слава, благотворителност, секс, духовно израстване и т.н.” Няма верни и грешни отговори, няма верни и грешни формулировки, напиши всичко, както ти идва отвътре.

Сега задраскай 5 от тях. Знам, че звучи контраинтуитивно досега да си писал 10, а сега да трябва да махнеш половината?! Но има смисъл в това, просто се довери на процеса. Станаха ли 5? Ок. Сега искам да оставиш 3. Не ги мисли много. Тези 3, които осмислят живота ти. И само ти ще ги знаеш, няма кой да те съди, че си ги избрал. Готов ли си? Чудесно. Това са трите най-важни неща в живота ти.

Да предположим, че си ги подредил (например) така:

1. Свобода

2. Щастие

3. Семейство

Как да приоритизираш дейностите в живота си, които те карат да се чувстваш свободно? Като започнеш от твоята дефиниция за “свобода”. Какво би определил, че ти дава свобода? За един това може да е повече време сам със себе си; за друг да е опцията да има отворена връзка; за трети – желанието да се “изключва” от света, оставяйки телефона си вкъщи. Каквото и да е, напиши го.

Сега нека разгледаме щастието. Тук отново всичко е субективно, затова е важно какво теб те прави щастлив. Безпрецедентно, безгранично, “ухилен до уши като идиот” щастлив. Напиши го.

И стигнахме до семейството. Какво разбираш под семейство? Какво искаш да бъде твоето семейство? Кого определяш като семейство – родителите си, съпруга си, кучето, котката, хамстера :)? Изброй всеки, който считаш за част от своето семейство и напиши какво е важно за теб във вашите отношения.

2. Как приоритизираш своята най-важна ценност?

Да бъдеш наясно със себе си е най-трудната битка. Поздравления, ти вече я спечели! Сега е време да преминеш към следващата стъпка – да решиш откъде да започнеш да “сбъдваш” желанията си и как да бъдеш удовлетворен от направените избори.

Ако най-големият ти приоритет в живота е свобода, а не оставяш никакво време да задоволяваш тази своя нужда, неминуемо ще се чувстваш нещастен. Нека започнем така: какво малко нещо можеш да направиш, за да се чувстваш по-свободен. Например, ако да си свободен за теб означава да имаш повече време за себе си далеч от съпруга и децата, тогава:

1. Обсъди със съпруга си, че имаш нужда от време за Х, У, Z.

2. Кажи му, че това е важно за теб и го помоли да ти съдейства, като гледа децата за Х, Y, Z часа.

3. Когато задоволиш нуждата си, отиди при него и му благодари искрено за помощта.

Звучи простичко, но всъщност не е. Често поставяме нуждите на останалите пред своите собствени и се чувстваме разочаровани накрая. За да избегнем проблемните взаимоотношения, трябва да се научим първо да се застъпваме за себе си.

3. Какво да правиш, ако срещнеш неразбиране?

Да осъзнаеш потребностите си и да отстояваш себе си не винаги е приятно и леко пътуване. За съжаление често се случва да срещнеш неразбиране не само от близки, но и непознати. Какво можеш да направиш в подобна ситуация?

Да се научиш да приемаш хората такива, каквито са.

Да, тяхната реакция няма нищо общо с теб. И не, не винаги има значение как формулираш заявката си. Всеки човек пречупва реалността през собствените си възприятия за света, затова няма как да контролираш реакциите му. Отново – това, че го пише в тази статия, не значи, че няма да пробваш сам за себе си. Напротив – препоръчвам ти да пробваш постоянно. Да се опитваш да угодиш на някого, да се стремиш да влезеш в ролята, която си мислиш, че ще те направи някакъв в очите му, да си лепнеш сам етикет. Защо? За да осъзнаеш чрез собствения си опит колко много всичко това НЕ работи в твоя полза.

Много хора няма да са съгласни с теб, няма да те харесват, няма да те разбират, няма да приемат възгледите ти за света. И това е повече от нормално. Това, което ти остава, е да ги приемеш. Остави да се ядосват, остави да са тъжни, остави да са безразлични. Всичко това е тяхна реакция, не твоя. Ти си направил необходимото – да заявиш себе си.

Заключение

Когато общуваш с десетки хора на ден, важно е да чуваш не само какво ти казват другите, но и какво ти шепне онова малко гласче вътре в теб. Защото каквото или когото и да избереш да приоритизираш пред себе си и своите лични нужди, рано или късно ще се почувстваш предаден. Не от другите, а от самия себе си. Не го допускай! :)

Тагове: , , , , , , , ,

Коментирай

Loading Disqus Comments ...
Loading Facebook Comments ...