Как да постигнеш целите си: 7 стъпки

Публикувано на 28.04.2017 в категория Вдъхновение от Симона

Мотивацията е интересен феномен – колкото повече имаш от нея, толкова по-прогресивно расте. Днес ще споделя с теб какви техники и инструменти използвам, когато искам да постигна дадена цел в живота си. Да започваме!

1. Какво искаш да постигнеш?

Целеполагането е изключително важно, защото ти помага да приоритизираш и да елиминираш ненужните разсейвания. За да имаш мотивация, трябва да имаш конкретна цел. Например: ако целта ти е да отслабнеш, е добре да направиш целта си измерима: “Искам да отслабна с 5 кг до края на този месец”.

Дотук добре. Крайната цел ти дава посока, но тепърва ще се наложи да положиш усилия, за да я достигнеш. Затова е време да преминеш към следващия въпрос, който ще ти помогне да разбереш собствените си блокажи.

2. Какво те спира?

Ок, вече знаеш какво искаш да постигнеш, но в главата ти започва една ожесточена борба от съмнения: “Как ще успея?”, “Дали ще успея?”, “Има ли смисъл да се опитвам, след като…”, “Помня, когато ме наричаха Х, Y, Z в училище”, “Кого заблуждавам, че мога?”СТОП! Това е мозъкът ти, който е изпълнен с безумни вярвания и травми от миналото.

За да постигаш целите си, е важно да се научиш да игнорираш вътрешния монолог и да действаш напук на него.

Ограниченията могат да бъдат не само мисловни, но и обстоятелствени. В такъв случай се налага трезво да погледнеш ситуацията и да прецениш: това факт ли е или възприятие? Това е често използван метод в коучинга, при който клиентът оставя емоциите си настрана и се стреми да е максимално обективен спрямо собствените си постъпки.

Ако реалността не отговаря на твоите очаквания, най-доброто решение е да я приемеш или да промениш възприятието си. В момента, в който смениш фокуса си, ще разбереш, че няма идеален случай за постигане на цел и…

3. Как можеш да го постигнеш?

Съюзи ли се с трудностите? Добре. Значи можеш да преминеш към конкретни действия. Раздроби крайната цел на малки, по-лесно “смилаеми” стъпки. Например: ако искаш да напишеш книга, започни да пишеш по 50 думи всеки ден. Ето ти една малка първа стъпка. Не звучи толкова страшно, колкото да решиш да завършиш три глави до края на седмицата, нали?

4. Какъв ми е приоритетът днес?

Този въпрос може да ти спести изключително много разочарования и загубено време в размисли. Избери едно важно, голямо нещо, което ще свършиш и ще те отведе по-близо до крайната ти цел. Само едно. Не е нужно да изпадаш в analysis paralysis.

Понякога задачите, които си мислиш, че ще са ти важни от предния ден, може да са се променили. Съобразявай се с реалността – някои дни ще са ти по-продуктивни, ще имаш повече енергия или вдъхновение. Но, какъвто и да е случаят, бъди наясно с приоритета си, дори и той да е нужда от дрямка преди да се захванеш за работа.

5. Какво харесвам в себе си?

Много често забравяме да отдаваме дължимото на самите себе си. Позитивните утвърждения са прекрасен начин да се фокусираш върху силните си качества. Ако не мислиш, че са за теб, имам и друга алтернатива – на един лист напиши 10 неща, които много харесваш у себе си. И го прави всеки ден. Колкото по-разнообразни са списъците, толкова по-добре.

Защо е толкова важно да се харесваш? Защото самочувствието и здравословната самооценка са в основата на увереността. За да постигнеш една цел, е важно да вярваш, че можеш. Ниското самочувствие може да те саботира неусетно, ако не си наясно с проблематиката си.

6. Какво мило мога да направя за някого?

Не прекарвай и един ден без да си направил нещо мило за някого. Причината е много проста: хората сме социални същества и не можем да съществуваме изцяло сами в черупката си, изолирани от света. Общуването е важна част от ежедневието и в случай че си по-срамежлив, най-доброто решение е да направиш мил жест за непознат човек. Не говорим за това, какво искаш ти, а какво би било добре за него.

Например: Виждаш на улицата баба, която изтърва чантата си. Помогни й, като се наведеш вместо нея и събереш разпръсналите се вещи. Приюти бездомно животинче, върни изгубен портфейл, услужи с 20 стотинки на дядото на опашката в супермаркета, направи комплимент на колегата си. Толкова много неща можеш да направиш, ако спреш да мислиш за себе си и изместиш фокуса навън.

Постигането на целите е пряко свързано с вдъхновението и мотивацията, а те идват само когато първо нахраним душата си.

7. Как мога да се раздвижа днес?

Енергията е ключовият заряд за постигане на всяка цел. За да бъдеш енергичен, е необходимо да се наспиваш, да се храниш здравословно и да се движиш. Всеки спорт е прекрасен начин да се поддържаш във форма. Не е нужно да ходиш на фитнес или да играеш футбол, можеш да изминаваш по няколко километра на ден пеша и това да ти бъде повече от достатъчно.

Важното в случая е да обръщаш достатъчно внимание на тонуса си. Поддържай енергийното си ниво високо, за да имаш сили да се захванеш с останалите предизвикателства от деня. Най-хубавата особеност на енергията е, че колкото повече действаш, толкова повече имаш от нея.

Това са моите 7 въпроса, които те приближават до целта и носят резултати. Пожелавам ти вдъхновение, хъс и енергия в “гоненето” на следващата ти цел! Не се отказвай, може да си много по-близо до постигането й, отколкото си мислиш :)

Тагове: , , , , , , ,