Pacifica – твоето (х)апче за щастие

Публикувано на 25.06.2015 в категория Приложения от Симона

Pacifica е едно от онези златни приложения за телефона ти, на които най-често попадаш на случаен принцип. Нещо като любимата ми думичка serendipity (в буквален превод на български “щастлива случайност”) – натъкваш се на нещо/някой, който променя живота ти, когато най-малко очакваш.

Pacifica е създадена за всички, които имат желание да се изправят срещу злободневните страхове и ограничения. Но нека видим накратко какви са основните функции на app-a:

# Здравен дневник

Най-добрият начин да проследите своите зависимости и влиянието им върху ежедневието е да ги записвате. Pacifica предоставя кратък дневник, в който всеки ден можете да въведете за по-малко от минута важна информация като: брой кафета, цигари, алкохолни питиета; часове, прекарани в сън, спорт и др. Извършвайки тази дейност в продължение на няколко дни (имате настройка и за напомняния) можете да получите обобщена информация под формата на графика и да следите как начина Ви на живот влияе върху настроението.

# Моментно настроение

Другата безплатна функция на приложението е свързана с описването на настроение в даден момент. Когато изпитате силен гняв, тъга, щастие или искате просто да отбележите как се чувствате, разполагате с празно поле, в което да опишете дадена случка. За щастие тази функция е пряко обвързана с дневника, т.е. можете нагледно да проследите взаимовръзката между зависимости, здравословни навици и количество сън върху качеството Ви на живот.

# Релаксация

Стигнахме и до най-ефективната част от приложението. Замисляли ли сте се колко различен би бил животът, ако не бързахме толкова много винаги? Pacifica има страхотното умение за 1-2 минути да те откъсне от шеметното ежедневие и да ти помогне да се отпуснеш. Всеки може да настрои релаксиращите техники по свой вкус, но най-основната сред тях е свързана с поемането на въздух и издишането дълбоко. Страхотен бонус е придружаващият звук (океански вълни, дъжд и др.), който успява да ни помогне да се пренесем на нашето любимо място и да не мислим за нищо. Въпреки скептичната си натура, бързо разбрах какви са ползите от медитацията и започнах да си правя кратки почивки всеки ден.

# Форум

Една от най-новите функции на приложението е създаването на общество от потребители, които споделят своите проблеми/вълнения/благодарности/вдъхновяващи цитати. Много е хубаво да знаеш, че не си сам в борбата със страховете си, както и можеш да споделиш проблемите си с абсолютно непознати. Усещането за колективизъм е много силно и в повечето случаи ще се изненадате колко голямо е желанието на другите да помогнат.

# Споделено пространство

Искате да имате малка групичка, в която участвате само Вие и най-близките Ви приятели/роднини? Pacifica ще се погрижи и за това. Можете да споделите част от информацията с доверен човек, както и заедно да следите прогреса си в борбата с трудностите.

# Мисли

Реалността е такава, каквато си мислим, че е. За да създадем красива и изпълнена с хармония действителност, следва да се научим първо да приемаме и обичаме самите себе си. Функцията за записване на мисли включва аудиозапис на Вашите мисли в даден момент. След като извършите краткия запис, можете да го преслушате отново и да отговорите на зададените въпроси. Те помагат да се открият първоначалните мотиви да мислите по дадения начин в съответния момент. По този начин ще откриете какви са ограниченията, които пречат да се чувствате добре. Тази опция е достъпна през 1 ден, но ако имате нужда да я използвате ежедневно можете да я закупите за 3.99 евро/месец или 29.99 евро/година.

# Експерименти

Постигането на смелите цели започва с малки крачки. Ако имате страх/травма, която искате да преодолеете, това приложение върши чудеса. Въведете областта, към която се отнася проблема Ви, както и кратко предизвикателство. Целта на последното е да Ви изкара от зоната на комфорт и да Ви накара да се изправите срещу страха си. Започнете с малки крачки, няма защо да бързате да се хвърляте в дълбоки води. Правете по едно нещо всеки ден и отбелязвайте прогреса си. Така, когато стане най-трудно, ще си припомните защо сте се захванали с тази нелека задача. Функцията за проследяване на експерименти е достъпна също през ден, но можете да я ползвате ежедневно при абонамент от 3.99 евро/месец или 29.99 евро/година.

Няколко месеца след като започнах да използвам приложението мога да отбележа следните резултати за себе си: установих на колко часа сън се чувствам най-свежа и продуктивна, започнах да спортувам повече и се предизвиквам всеки ден да преодолявам някой от страховете си.

И за финал ще споделя една любима мисъл:

Бъдете щастливи :)

Тагове: , , , , , , , , , , ,