12 начина да увеличиш онлайн продажбите си

Публикувано на 02.11.2016 в категория Маркетинг от Симона

Онлайн пазаруването се превръща във все по-желан метод за закупуване на продукти. Към момента в САЩ 8.1% от продажбите се осъществяват чрез онлайн магазини. Но как реално можеш да увеличиш онлайн продажбите си, без да се съмняваш в ефективността на изпробваните методи? В тази статия ще разгледаме 12 добри практики, които със сигурност ще увеличат потребителския интерес към бизнеса ти.

1. Подходящо таргетиране

Успешният онлайн бизнес разполага с таргет аудитория, към която насочва продуктите или услугите си. Когато избереш критерии, по които да сегментираш потребителите си, е много по-лесно да им предложиш релевантни оферти, реклами и продукти. Разгледай внимателно асортимента си и помисли какъв тип потребители (пол, възраст, географско местоположение, интереси и т.н.) искаш да привлечеш.

Много добър начин да таргетираш е като погледнеш резултатите от Google Analytics. Разгледай какви потребители най-често посещават сайта ти и осъществяват конверсии. Важно е да обърнеш внимание и на профилите им в социалните мрежи (мой личен фаворит са Facebook Insights, откъдето получаваш подробни характеристики на потенциалните си купувачи).

2. Неустоимо предложение

Да разполагаш с добра идея за онлайн бизнес е прекрасно, но възниква един належащ въпрос: С какво се отличавам от конкурентите? Диференциацията е ключът към успешния бизнес. За целта ще ти помогне да се запознаеш отблизо с конкуренцията, да наблюдаваш начина, по който те продават, и да откриеш едно нещо, което разграничава твоя онлайн бизнес от всички останали.

Вариантите са диференциация зависят от областта, в която оперира твоят онлайн бизнес. Например: ако продаваш парфюми и искаш да се наложиш сред конкуренцията, предлагай мостри на скъпите си парфюми, прави малки подаръци с всяка покупка или включи програма за лоялност, с която потребителите да могат да трупат отстъпки при следващи покупки.

3. Лесен за навигиране сайт

Трудният за навигиране сайт е една от причините потребителите да се откажат да пазаруват оттам. За да избегнеш високия bounce rate, постарай се да направиш изчистен и минималистичен дизайн. Колкото по-малко изскачащи прозорци, различни шрифтове и разсейващи потребителя елементи има, толкова по-голяма е вероятността да го насочиш към покупка.

Много важно е да оптимизираш сайта си за мобилни устройства, защото потребителите прекарват голяма част от времето си на телефона или таблета. Макар и конверсиите от мобилни устройства да са малки (между 1-2%), значителна част от покупателния процес (отваряне на страницата, избиране на конкретни артикули, добавянето им в кошница) започва именно оттам.

Погрижи се потребителите да отварят без проблем сайта ти от различни браузъри. Не винаги Safari, Chrome и др. успяват да заредят всички елементи и понякога сайтът се “чупи”. Можеш да провериш какво е състоянието на твоя сайт в момента тук.

4. Копирайтинг

“Съдържанието е цар” – мисъл, на която често попадаме в онлайн пространството. Истината е, че подбирането на правилните думи може да увеличи продажбите многократно. Копирайтингът е изкуството да продаваш с думи дори най-непродаваемите продукти.

Освен богати на съдържание (по възможност уникални) текстове в сайта, добре е да помислиш и за т.нар. call-to-action (призив към действие). Например: ако искаш потребителите да се абонират за имейл бюлетина ти, направи бутон “Абонирай се” и го оцвети в контрастен цвят. Разгледай кои са най-добрите практики за подбиране на призиви към действие, какво означават различните цветове за потребителите и подбери онези, които най-добре отговарят на твоя бизнес. Ето един кратък пример за повече конверсии:

online-1

5. Оптимизиране по ключови думи

Качественото съдържание може не само да убеди потребителите да закупят продуктите ти, но и да спомогне за атрактивното позициониране на сайта ти в търсачките. Keyword Planner е страхотен безплатен инструмент на Google за планиране на ключови думи. Измисли заглавия и подзаглавия с необходимите ключови думи, но не разчитай само на това. В много случаи най-добрият начин да увеличиш онлайн продажбите си включва сериозна реклама, за която ще говорим в следващата точка.

6. Платена онлайн реклама

Рекламирането с помощта на Google AdWords е страхотен начин да позиционираш бранда си на високи позиции в Google. Можеш да рекламираш с текстова или дисплей реклама в зависимост от целите, които искаш да постигнеш. Facebook Ads също са добра опция, тъй като потребителите прекарват огромна част от ежедневието си в социалната мрежа. Благодарение на тези два инструмента можеш да таргетираш подходящите хора, да предадеш посланието, което искаш и да увеличиш конверсиите на онлайн бизнеса си.

7. Ангажиране на потребителите

Потребителите не са машина за пари. Те са хора, към които следва да се отнасяш с уважение и внимание. Лоялните клиенти са най-силното оръжие на един бранд, затова е добре да им обръщаш внимание и да намираш начини да им покажеш колко са важни за теб.

Публикуването на интересни картинки, инфографики, полезни статии и друг вид съдържание в социалните мрежи е чудесен начин да напомняш за присъствието на бранда си. Много онлайн магазини поддържат блог, в който пишат кратки новини и съвети в областта, в която се намират. Например: ако сайтът ти е за козметика, можеш да пишеш полезни статии за нови грим тенденции и продукти на пазара.

8. Усещане за “спешност”

Принципът “побързай, количествата са ограничени” работи. Колкото и пъти да сме го виждали във всевъзможни сайтове, истината е, че мозъкът ни не обича заплахите. В момента, в който осъзнаеш, че един продукт е в разпродажба за лимитиран период от време, автоматично той започва да ти изглежда по-привлекателен.

Съветът ми в тази насока е да офертираш потребителите дадени отстъпки за ограничен период от време, което ще обсъдим по-подробно в следващата точка. Друг ефективен подход е да изпратиш “abandoned cart” имейл, в който споделяш, че след 24 часа поставените продукти в количката ще изчезнат. По този начин потребителите знаят, че разполагат с много малко време да извършат покупката и е много по-вероятно да го направят, ако до тогава са се колебаели.

online-2

9. Подаръци, отстъпки, промоции

Имейл маркетингът е много добър начин да превърнеш посетителите на сайта си в клиенти. Изпращането на редовни нюзлетъри и специални промо кодове е ефективен инструмент за извършване на повече конверсии. Например: изпрати до абонираните за бюлетина потребители промоционална кампания с отстъпка, която трае само 1 ден. По този начин ще активираш усещането за “спешност” и е много вероятно да увеличиш продажбите си без да влагаш сериозни усилия или средства.

10. Ремаркетинг

Друг страхотен начин да повишиш конверсиите си е да ползваш ремаркетинг. Щом един потенциален купувач е посетил сайта ти и го е затворил без да извърши покупка, има голяма вероятност да се конвертира в клиент. Напомняйки за своето присъствие чрез ремаркетинг, можеш да стимулираш покупателното желание на потребителите.

Например: ако продаваш дрехи, можеш да пуснеш дисплейни реклами на посетителите, докато сърфират в други уебсайтове. Колкото повече попадат на рекламата ти, толкова по-вероятно е в даден момент да кликнат и да закупят разглеждания продукт.

11. Безплатна доставка

Според проучване на AlixPartners 36% от потребителите се отказват да извършат онлайн покупка поради наличието на скъпа доставка. Безплатната доставка е в състояние да постави бизнеса ти с едни гърди напред пред конкуренцията.

Например: някои компании слагат леки надценки на самите продукти, за да си позволят да предлагат безплатна доставка. Резултатът е категоричен: въпреки поскъпването на продуктите с 0.5-1%, потребителите не обръщат внимание на този факт толкова, колкото на безплатната доставка.

12. Ревюта на потребители

Последният начин да увеличиш онлайн продажбите си е да дадеш възможност на потребителите да оставят ревюта. Все повече брандове изпращат имейл известно време след покупка (например Booking.com), в които клиентът може да напише мнението си и да постави рейтинг за дадения продукт или услуга.

Колкото повече social proof има един онлайн магазин, толкова по-вероятно е да бъде пазарувано именно от него. Замисли се: ти кой сайт би предпочел – такъв без коментари, рейтинг и добре поддържани социални канали, или точно обратното?

ИЗВОД:

Има много начини да увеличиш онлайн продажбите си, но е важно да не забравяш, че работиш с хора. Човешкото отношение, коректността и адекватното обслужване са по-важни от всичко останало.

Тагове: , , , , , , , , ,