10 трика за събуждане сутрин за нощни птици

Публикувано на 16.03.2016 в категория Вдъхновение от Симона

Спомням си много ясно в тийнейджърските години как всички ми обясняваха колко важен е сънят и аз като един истински чешит казвах, че ще спя, когато умра. Но с течение на времето започнах работа, появиха се редица отговорности, а и годинките започнаха да се трупат :) И реших, че е време да изкореня старите си навици и да си създам нови.

1. Спи “умно”

Какво означава това? Нашият мозък преминава през няколко цикъла на съня, като всеки един започва отначало за интервал от час и половина. Накратко това означава, че е желателно да не спиш по-малко от 6 часа, а оптимално добрите варианти за теб са: 6, 7:30 и 9 часа сън. Ако имаш възможност да нагласиш алармата си за точен час, избери някой от изброените 3.

Разбира се, много е трудно да се изчисли с точност количеството сън, което получаваме, а и не е фатално, ако се събудиш по средата на някой от циклите. Но определено има значение за твоето физическо и психическо състояние кога точно ще се случи това.

 2. Не натискай бутона “Snooze”

Ох, това май е най-трудното, нали? Като един виден снуузър наистина разбирам болката ти. Но работата е там, че всяко ново звънене те събужда от току-що започнатия нов сън и след 20-30 минути се чувстваш още по-изморен и неотпочинал за работа. Най-лошото от всичко е, че тялото ти влиза в режим “fight or flight” и се усещаш изключително напрегнат от сутринта. А това не е най-приятният старт на деня, нали?

3. Протегни се в леглото

Това звучи доста очевидно, но не е съвсем. Днес изпробвах няколко йога упражнения и се събудих значително по-добре, отколкото съм свикнала. Самото ми тяло се почувства по-раздвижено и енергично. Можеш да избереш всякакви варианти за разбуждане в леглото, но за мен Sleepy Bear Yoga върши чудесна работа:

4. Погрижи се за себе си

Освен взимането на душ, измиването на лицето и зъбите, препоръчвам нещо много ключово, особено за дамите. Почистването на лицето е изключително важен момент преди излагането му на дневна светлина. Аз лично използвам Clinique 3 steps и съм много доволна от резултата. Добре е да комбинираш грима си със слънцезащита – в много фон дьо тени се съдържа spf фактор, а там където не се – използвай moisturizer или специален крем с тази функция.

5. Направи си вода с лимон

В продължение на много години бях фен на сутрешното кафе. Сега станах фен на сутрешната вода с лимон. Усещането е много сходно, но разликите са очевидни: не се усещам напрегната и забързана от кофеина, а свежа и енергична от лимона. Освен това водата с лимон спомага за детоксикацията на организма и има антиоксидантно действие. Това естествено енергийно питие от природата има толкова много предимства, че мога да изреждам до утре…

6. Хапвай здравословно

Доброто събуждане и започване на деня е свързано и с правилния начин на хранене. Познавам много хора, които пропускат закуската, но опитай да хапваш нещо малко сутрин, дори и да не си свикнал/а да го правиш до този момент. Тялото ти има нужда от енергия, за да стартираш шеметно деня си, а гладът ще ти отнеме доста енергия, защото постоянно ще усещаш спазми в стомаха си и няма да можеш да се концетрираш върху другите си нужди и задачи. Да не говорим, че можеш и да си докараш гастрит или язва.

7. Не бързай

Това е най-добрият съвет, който мога да дам. Наистина бързането е основната причина за образуването на стрес и започването на новия ден наобратно. Препоръчвам вместо това да станеш 10-15 минути по-рано и да се насладиш спокойно на сутрешната освежаваща напитка или четиво. Когато не бързаш сутрин, спада също така вероятността да забравиш нещо вкъщи и да се наложи да се връщаш.

8. Медитирай

От близо 3 месеца насам медитирам абсолютно всяка сутрин по минимум 10 минути, като тенденцията е да ги увеличавам с времето. Предимствата на медитацията също са безкрайно много, но основното е, че успокояваш мислите си и изчистваш главата си от излишна информация, отпускаш тялото си и подобряваш дишането си, от което се освобождава енергия. А енергията = живот.

morning

9. Направи си план за деня

След като главата ти вече е изчистена и си готов/а за новия ден, практично решение е да нахвърлиш на едно листче или в телефона си най-важните задачи през деня, за да не ги мислиш след това. Така ще имаш тонус да започнеш поредния ден без да се напрягаш и вглъбяваш, а и ще се насладиш на приятното усещане да отмяташ завършените задачи от списъка :)

10. Бъди благодарен

Позитивните утвърждения са страхотен начин да се погрижиш за себе си, но най-ефективният метод, който до момента съм открила, е да благодариш. Седни и напиши на едно листче 10 неща, за които си благодарен тази сутрин. Ако не разполагаш с време, помисли за тях, докато пътуваш към работа.

Благодари за това, че си жив/а, че имаш възможност да бъдеш тук в този ден, да усетиш лъчите на слънцето по кожата си, че имаш близък човек, на когото да се обадиш, че чуваш/виждаш/докосваш толкова красиви неща всеки ден…

Не взимай тази сутрин за даденост, не всички хора по света са успели да се събудят днес.

БОНУС ТРИК

Има още нещо, което тепърва смятам да включа в ежедневния си режим – тренировка. Спортът е страхотен начин да стартираш деня си освежен и готов за нови предизвикателства.

Това са моите 10 трика за започването на един продуктивен и изпълнен с енергия ден. Какви са твоите малки тайни? Сподели в коментарите.

Тагове: , , , , , , , , ,