Мнението ми за индукционните плотове и котлони

Публикувано на 13.12.2020 в категория Техника от Димитър

От около месец готвя с индукционен плот на Bosch (виж снимката). Години наред преди това готвех с електрически вграден плот на Samsung.

Проучвайки какво прави индукционните плотове и котлони различни открих, че по света и у нас има горещи дебати дали индукцията като начин на готвене си заслужава. Затова реших да напиша тази публикация.

На пръв поглед, индукционният плот за вграждане не изглежда особено различен от електрическия. Покритието на повечето индукционни плотове е керамично стъкло, разграфено с отделните котлони за тигани и тенджери с различни размери.

Основната разлика между индукционните и електрическите плотове е в технологията. 

Електрическият котлон загрява котлон, който излъчва топлина. Върху него поставяш съда за готвене, който поема от топлината и се загрява до желаната температура.

Индукционният плот, от друга страна, не се загрява. “Котлоните” са всъщност бобини от мед, по които плотът пуска ток. Същата технология ще намериш във всеки електрически генератор или уред за безжично зареждане на смартфон. 

С други думи, индукционният плот работи много различно от електрическия. Той не се загрява. Той създава условия, в които феромагнитни кухненски съдове, поставени върху него, ще се загреят (благодарение на няколко феномена от физиката). По-надолу ще опиша как точно става това.

По тази причини, индукционните плотове и котлони харчат по-малко ток, загряват кухненските съдове по-бързо, и са по-безопасни за употреба в домове с малки деца. Но преди да ти обясня защо, ти обещах моето мнение за индукционните котлони.

Като човек, който години наред готви с електрически плот, и от около месец готви на индукционен, ето какво мисля за промяната.

Не, индукционните плотове не са “задължителен” уред за всеки дом, нито правят електрическите и газовите котлони излишни. Те са просто по-модерен и по-иновативен кухненски уред, който съществува от 70-те години на миналия век.

Като всеки друг кухненски уред, индукционните котлони имат своите плюсове и минуси. Нека да разгледаме някои от тях.

Предимства на индукционните плотове и котлони

  • Тиганът и тенджерата ми се затоплят до желаната температура изключително бързо. Това се случва, защото индукционните котлони са изключително ефективни в предаването на енергия към храната в твоите готварски съдове.
  • Имам прецизен контрол върху температурата на готвене. Когато увелича или намаля силата на нагряване, тиганът ми — и храната в него — реагират почти веднага. Не мога да кажа същото за газовите или електрическите котлони.
  • Значително по-безопасни за употреба са сравнение с останалите типове котлони. Когато върху индукционен котлон няма феромагнитен съд, повърхността на тигана и заобиколните мебели, кърпи, или хартии не се загряват. Понеже самите котлони не се нагряват, индукционните котлони са по-сигурната опция за хора с деца.

Минуси на индукционните плотове и котлони

  • Шумни са. Моят котлон на Bosch е сравнително тих. Въпреки това, когато го пуснеш на 9/9, се чува сходен шум на този, който ще чуеш в самолет на крейсерска височина.
  • Не работят с всички тигани и тенджери. Електромагнитната индукция работи единствено с феромагнитни кухненски съдове. Обикновено, това са кухненските съдове от чугун, инокс, или такива със стабилна метална основа на дъното.

Ако ремонтираш апартамента или къщата си и искаш да модернизираш оборудването в кухнята си, обмисли покупката на индукционен плот. 

Цената на този тип плотове е по-висока, отколкото електрическите и газовите плотове. Същото важи за готварските печки с вградени котлони. Но ако предимствата, описани горе, са по-важни за теб от минусите, може би това е точната кухненска технология за теб.

Колко по-скъпи? Проверих цените на готварски плотове и котлони със и без индукция в един от най-големите български магазини за техника в интернет. Грубо казано, индукционните плотове и котлони бяха със 100-150 до 200-250 лева по-скъпи от техните електрически алтернативи със сходни продуктови характеристики и брой котлони.

Как работят индукционните котлони?

Индукционните котлони нагряват твоите тигани и тенджери чрез електромагнитна индукция. Това е същият феномен от физиката, благодарение на който работи безжичното зареждане на повечето нови модели телефони.

За разлика от газовите “туристически” котлони, които разчитат на пламък за нагряване на кухненските съдове, или обикновените електрически котлони, които нагряват нагревателна плоча, индукционните котлони не излъчват никаква топлина.

Индукционните котлони са направени от медна бобина, през която минава променлив електрически ток с висока честота. В резултат на това се създава електромагнитно поле, което въздейства на кухнения съд, поставен върху котлона. Създава се вихров ток в съда, а самият съд се нагрява поради съпротивлението в метала, от който е направен.

Това, както наскоро писах в блога ми за готвене Home Cook World, прави индукционните котлони значително по-икономични от газовите и електрическите. Данните показват, че индукционен котлон е до 90% ефективен в затоплянето на храна в тигана сравнено със 70% за електрическите котлони и 38% за газовите котлони.

Безопасни ли са индукционните котлони?

Индукционният котлон нагрява самият кухненски съд, придавайки му енергия чрез електромагнитна индукция. Това прави индукционните котлони изключително безопасни за употреба в семейства с малки деца. Както всички знаем, децата са любопитни и обичат да пипат различни повърхности, които виждат, че родителите им ползват.

Ако дете си постави ръката над горящ газов котлон или пипне нагорещената повърхност на нагорещен електрически котлон, това може да предизвика сериозни изгаряния и да остави трайни белези върху кожата. Всеки родител, разбира се, прави каквото може, за да спести на детето или децата си тази невинна грешка с дългосрочни последствия.

Индукционните котлони са безопасни (Home Cook World)

Когато индукционен котлон работи (дори на най-високата степен) и върху него няма феромагнитен кухненски съд (като тиган или тенджера от инокс или чугун), повърхността на котлона не се нагрява. Ако твоето дете си постави ръката върху него, нищо няма да се случи, защото човешкото тяло не е феромагнитно.

Именно това се случи с един мой познат, който купи индукционен котлон за дома си, малко след като му се роди дъщеря. Няколко години след покупката, дъщеря му порасна достатъчно, че да може свободно да стигне котлона. В проява на любопитство, един ден е пипнала котлона почти веднага, след като жена му е махнала тенджера със загрята вода. 

Ако това беше електрически котлон, нагревателното тяло щеше още да бъде горещо и да нарани детето. Вместо нагревателно тяло, индукционните котлони имат медна бобина, която не се нагрява — тя просто създава електромагнитно поле, което загрява съда за готвене върху котлона. 

Когато детето е пипнало индукционния котлон, повърхността му е била леко затоплена от индукционния котлон. Но не достатъчно, че да го нарани и да му изгори кожата на ръката. Да, индукционните котлони са по-скъпи от електрическите. Но ако питате моя познат, тази инвестиция си е струвала само заради това събитие.

С всички съдове ли работят индукционните котлони?

Готварски съдове от инокс върху индукционен кухненски плот на Bosch
Ползвам готварски съдове от инокс за моя индукционен плот

Индукционните котлони работят само с феромагнитни съдове. Обикновено, това са тенджери и тигани от чугун, инокс (неръждаема стомана), или с незалепващо покритие или керамика, но подплатени от стабилно метално дъно.

Ако си нов собственик на индукционен плот или тиган и ти се налага да купуваш съдове за дома си за пръв път, най-лесният начин да провериш дали съдовете, които харесваш, работят с индукционен плот, е да провериш дали е така на етикета и/или продуктовото описание.

Ако вече си собственик на кухненски съдове и се чудиш дали те ще работят с новия ти индукционен плот, провери с магнит. Доближи магнита до външното дъно на тигана или тенджерата (частта на съда, която поставяш върху котлона). По това, което се случи, ще можеш да прецениш дали съдът ти е съвместим с индукционни плотове:

  • Ако магнитът се хване здраво за външното дъно на твоя кухненски съд, значи съдът е феромагнитен и ще работи с индукционен плот.
  • Ако магнитът се захване леко и хлабаво за външното дъно на съда, вероятно е този съд да не работи достатъчно добре с индукционен плот.
  • Ако магнитът не се захване въобще за външното дъно на съда (ако съдът е от мед, алуминий, или керамика), този съд със сигурност не е съвместим с индукционен плот.

С този тест бързо, лесно и гарантирано ще разбереш дали настоящите ти кухненски съдове биха се загрели с индукция или не. 

Ако е време на купиш нови, препоръчвам ти да помислиш за кухненски съдове от инокс (неръждаема стомана). Те са красиви, дълготрайни и практични, защото можеш да ги ползваш както за пържене на тиган, така и за рецепти в печката.

Накратко

Индукционните котлони са една от “глезотиите” на модерния живот и дом. 

Ако си привърженик на газта или електричеството, индукционният плот определено не е за теб — и самият ти нямаш голяма причина да преминеш на такъв. Но ако, по една или друга причина, предимствата на индукционното готвене ти харесват, премини на тази технология смело.

Като човек, който готви с индукционен котлон от месец и години наред е готвил с електрически, мога спокойно да ти кажа, че не бих се върнал назад. Бързината на затопляне, контролът върху температурата на готвене и безопасността на уреда в случай, че се разсея, са три предимства, които ме превърнаха в заклет фен на готвенето чрез индукция.