Как преодолях страха си от летене

Публикувано на 09.12.2015 в категория Вдъхновение от Симона

От известно време насам започнах да се интересувам от различни медитационни техники, чрез които да освободя ума и тялото си от натрупаното напрежение. Установих, че всеки човек открива медитацията, която е най-подходяща за самия него, затова е възможно моето любимо упражнение да не ти свърши работа. Нека проверим.

В предходна статия бях споменала за т.нар. mindfulness, затова няма да се спирам в детайли какво точно представлява. Техниката, която ще споделя днес, е свързана именно с приемането на заобграждащия ни свят без критика, без значение дали ни харесва или не, без да му поставяме “етикет”. Да го усетим и обгърнем такъв, какъвто е.

Кой е най-големият ти страх?

Не знам за теб, но аз си имах 3 – летене със самолет, отворени високи пространства и паяци. Успях да преодолея най-големия – да се кача на самолет. И го постигнах точно благодарение на тази техника. Сега работя бавно, но славно, по другите два.

Какво се случи тогава?

Спомням си първия път, в който бях на самолет – сърцето ми щеше да се пръсне от страх. Имах чувството, че загубата на контрол ме сковава и ми е трудно да дишам. И тогава открих сама за себе си какво работи при мен.

Какво може да опита един “начинаещ” медитатор?

Определено не се считам за компетентна в тази сфера, но мога да споделя какво сработи при мен. Бях си записала на таблета прекрасна релаксираща музика и знаех, че в момента, в който сложа слушалките в ушите, ще се изолирам от света. Интересното е, че стана точно обратното – приех го.

Първо музиката започна и не почувствах нищо. Установих, че дишането ми е забързано, хиляди лоши мисли се въртяха в главата ми, фатализирах какво може да се случи и т.н. Отвътре ми дойде да си поема дълбоко въздух, защото имах чувството, че иначе ще се задуша. Вдишах дълбоко от коремната област към гърдите и след това издишах бавно. Направих го много пъти и усетих, че тялото ми започва да се успокоява.

Но мислите ми бяха още там. Макар и да усещах тялото си значително по-балансирано, не можех да се отърся от страха изцяло.

mindfulness-1

И тогава си казах: Ок, така или иначе нищо не можеш да направиш, просто се отпусни. Остави го. Остави се да бъдеш. Изплашена. Такава, каквато си.

Ето тогава вече нещата се промениха. Започнах да гледам хората около себе си – всеки преживяваше полета по различен начин, много от тях изобщо не се страхуваха. Погледнах най-сетне през малкото прозорче и видях красотата. Облаците, прекрасното небе, феерията от цветове… И се усмихнах.

Почувствах се толкова изпълнена отвътре – усетих светлина, доброта, желание да обичам и да давам топлина. Свалих слушалките, защото нямах нужда вече от музиката.

Мислите спряха. Сега виждах и приемах хората такива, каквито са. Различни един от друг, някои – усмихнати, други – намръщени, трети – изплашени. И всичките ги обичах. Те бяха част от моя свят тук и сега.

Тогава осъзнах: най-добрата медитация за мен е тази, в която приемам околния свят, тук и сега. Не съществува никой, който да не присъства там в дадения момент; няма действие, което да има значение, ако не се случва в дадения момент; няма значение миналия опит, няма значение какво ще се случи в бъдещето.

Ето така преодолях страха си от летене със самолет и оттогава дори намирам преживяването за приятно.

Какво можем да правим всеки ден?

Започнах нова практика – всеки ден отделям по 10 минути, за да гледам през прозореца небето и заобикалящата ме действителност. Когато времето се постопли, ще заменя тази практика с кротко наблюдение на минувачите от пейка в парка. Без критика, без обяснения, без нужда да осмивам или разбирам, просто приемам и попивам всичко. И го усещам като част от себе си.

Практикувам медитация от съвсем скоро, затова и понякога слушам релаксираща музика, докато го правя – помага ми да се отпусна и да не мисля за нищо. В дните, когато се чувствам по-спокойна и уверена, се отказвам от музиката и директно се потапям в реалността с всичките й красиви и грозни аспекти. Такава, каквато е. И я обичам.

Ако си попадал/а на медитация, която ти харесва, би ли я споделил в коментарите? Благодаря :)

Тагове: , , , , , , , ,