Предизвиквам те… да прочетеш тези 10 маркетинг книги!

Публикувано на 22.09.2014 в категория Книги, Маркетинг от Симона

След като бях номинирана за всевъзможни предизвикателства с изброяване на любими автори, книги и стихотворения, реших да направя нещо различно. Понеже маркетингът е моята най-голяма любов, ще изброя 10 от любимите си бизнес книги.

И така… кои маркетинг книги си заслужава да прочетете?

1. “Изповедите на един рекламист” – Дейвид Огилви

Тази книга се чете от началото до края, от края до началото, отгоре-надолу, отдолу-нагоре и по диагонал. Наричам я моята малка лична копирайтърска Библия и се прекланям пред бащата на рекламата – Огилви. Задължително четиво за всеки, който се подвизава в рекламния бранш.

 “Потребителят не е глупак. Той е като съпругата ти. Не обиждай нейната интелигентност.” – Дейвид Огилви

2. “Малкото е новото голямо” – Сет Годин

Няма да крия, че съм изчела и изгледала почти всичко на любимото ми маркетинг гуру. Уникалността на тази книга се състои в мотивацията, с която преливаш, след като я прочетеш. Ако искате стимул да действате в професионален план и не сте открили вдъхновението си, грабвайте “Малкото е новото голямо”. Няма да съжалявате.

“Здравата работа значи поемане на рискове. Тя започва, когато се захванете с онова, с което не Ви се иска да се захващате: страхът от неуспех, страхът от това да изпъкнеш, страхът от отхвърляне. Здравата работа значи да тренираш себе си да прескочиш тази бариера, да минеш под онази преграда, да караш през трета и след като си направил това, да го направиш отново на следващия ден.” – Сет Годин

3. “Партизански маркетинг” – Джей Конрад Левинсън

Една от “тухлите” в маркетинг литературата, която ще Ви накара да искате да прочетете 500 страници на един дъх. Препоръчвам я на всички фенова на guerilla marketing, защото успешните примери от практиката ще Ви провокират да мислите. А може би и да разчупите рекламните си кампании?

 “Успехът на общуването в група не се измерва с броя на визитките, които сте раздали, а с това колко сте събрали.” – Джей К.Левинсън

4. “Проверка на реалността: Новите оръжия на маркетинга” – Гай Кавазаки

Това е една от книгите, които всеки начинаещ предприемач трябва да прочете. Гай Кавазаки съумява по много синтезиран и остроумен начин да поднесе своите съвети относно мениджмънта на големите организации; начините, по които те маркетират успешно продуктите си и нашумелите напоследък тенденции в областта.

“Никога досега не съм чувал за инвеститор, който да е откраднал чужда идея –  в интерес на истината, твърде малко идеи си струва да бъдат откраднати. Дори идеята Ви да си струва да бъде открадната, най-трудната част е изпълнението ѝ”.  – Гай Кавазаки

 

marketing-books

5. “Социалният БУМ!” – Джефри Гитомър

Крайно време беше да стигнем и до любимите “социалки”. Ако искате незахаросан поглед върху социалните мрежи и в същото време конкретни съвети за подобрено онлайн присъствие, това е книгата за Вас. Съветите на Джефри Гитомър се отличават с лаконична прецизност, без излишно изместване на фокуса. Ще разберете точно какво имам предвид от следния цитат:

“Първо стойност, после връзки, накрая пари. Парите не могат да бъдат основен мотив – те са странично явлениe; сигнал, че сте направили каквото трябва и сте предложили нещо достатъчно ценно.” – Джефри Гитомър

6. “Мъдрият рекламодател” – Александър Репиев

Реклами, реклами и пак реклами – навсякъде са. Но какви са скритите съставки за създаването на най-успешните рекламни кампании? Александър Репиев е подготвил 300 страници с отговори, съвети и страхотни цитати.

“Когато създаваме реклама е полезно да си я представяме като нечакан гост в къща, където има едно вълшебно копче. Като натисне копчето, стопанинът може да се избави от госта си. Не допускайте той да натисне това копче.” – Александър Репиев

7. “Биология на купуването” – Мартин Линдстрьом

Каквото и да се напише за тази книга, все ми се струва, че ще бъде недостатъчно. Мартин Линдстрьом пише толкова увлекателно и любопитно за невромаркетинга, че без проблем може да се чете на един дъх. Единственото, което горещо препоръчвам, е да си водите бележки, защото откритията му са повече от вдъхновяващи.

“Данните показват, че точно както сексът отвлича вниманието ни от съществената информация в рекламата, изключителната красота постига абсолютно същия ефект.” – Мартин Линдстрьом

8. “Психология на рекламата” – Вит Ценьов

Нека си представим, че рекламата е жив организъм. Четейки тази книга, ще се озовете в мозъка на най-добрите реклами в световен мащаб и ще разберете какви емоции провокират у потребителите. Очакват Ви много, много любопитни подробности за 25-тия кадър и всякакви чудатости по отношение психологията на рекламата.

“В действителност рекламата е заплашена не толкова от критичното отношение на съзнанието, колкото от автоматичния отговор на подсъзнанието.” – Вит Ценьов

9. “Кешвъртайзинг” – Дрю Ерик Уитмън

Брутално откровена книга за начините, по които да продаваме по-ефективно на потребителите. Всеки маркетолог знае, че в днешно време (особено сред морето от реклами) вниманието им може да бъде все по-трудно приковано. Е, поне Дрю Ерик Уитмън е на наше разположение с 200+ страници с трикове.

“Страхът продава. Той мотивира. Предизвиква. Кара хората да действат. Подтиква ги да харчат пари.” – Дрю Ерик Уитмън

10. “Маркетинг на позволението” – Сет Годин

Не очаквахте, че ще представя само една книга на любимия си маркетолог, нали? Избрах да завърша списъка именно с това четиво, защото само по себе си представя по много добър начин есенцията на маркетинга. Поканете клиента си на среща, поглезете го и работете систематично върху отношенията си с него.

“Повечето маркетинг специалисти практикуват маркетинг на прекъсването. Те са ловци. Привържениците на маркетинга на позволението са фермери, които култивират реколтата си.” – Сет Годин

Току-що осъзнах колко е трудно да се направи списък с 10 любими маркетинг книги, когато съществува толкова голямо разнообразие от страхотни четива. Сетихте се за още интересни книги по темата? Можете да оставите своето мнение в коментарите :)

P.S. Споделете тази статия, ако сте я намерили за полезна. Благодаря за подкрепата!  

Тагове: , , , , ,