8 начина да празнуваш любовта всеки ден

Публикувано на 12.02.2016 в категория Вдъхновение от Симона

С наближаването на 14-ти февруари за пореден път попадам на безброй дискусии относно празнуването Свети Валентин и комерсиализацията на любовта. Докато преди години имах твърда позиция по темата, 2016-та е белязана от много промени и осъзнавания за мен в личен план, така че ще споделя с вас една малко по-различна гледна точка.

Когато чуя думата “любов” в мен изниква едно топло чувство на завършеност, щастие, смях, свобода, топли прегръдки и взаимна приемственост. Но днес реших да задълбая малко повече.

Какво означава да обичаш?

Да даваш, без да искаш нищо в замяна.

Да приемаш другия, без да искаш да го промениш.

Да си честен, без да търсиш комплимент.

Да си топъл и отворен, без да очакваш благодарност.

Да бъдеш себе си и да позволиш на другия да бъде себе си.

Да се опознаеш, приемеш и заобичаш.

Толкова просто звучи, нали? Но истинският проблем е, че очакваме другите да ни обичат, а не знаем как да обичаме наистина самите себе си.

Какво означава да се обичаш?

Да даваш, без да искаш нищо в замяна.

Да се приемаш, без да искаш да се променяш.

Да си честен със себе си, когато е трудно.

Да си топъл и отворен към новите неща.

Да приемаш възходите, паденията, щастието и болката по един и същи начин – като част от живота.

Как да празнуваш любовта всеки ден?

За мен празника на любовта започва тогава, когато заобичаме наистина себе си. Не по онзи изтъркан и наложен от външния свят нарцисистичен начин, а истински – с хубавите черти и недостатъците. Позволявайки другите също да ни обичат.

#1 Събуди се с усмивка

Ако всеки път, когато прочетях нещо подобно, получавах по един долар, сега щях да живея в голяма къща в Калифорния. Но колкото и изтъркано да звучи, началото на твоя ден определя остатъка му.

Напоследък тествах върху себе си силата на позитивните утвърждения, като “Аз обичам себе си”, “Аз се приемам такъв, какъвто съм”, “Аз правя най-доброто по силите си” и т.н. Пробвай да се погледнеш в огледалото и да кажеш някое от тези 100 пъти. Сам/а ще се увериш, че лицето ти ще засияе, очите ти ще се изпълнят с енергия и ще се появи искрена усмивка.

#2 Планирай времето си

Животът е кратък и имаме толкова много неща, които бързаме да постигнем. За да избегнеш адреналина от постоянното преплитане на ежедневни задачи, постави си цели, направи си план и действай по него. Ще се изненадаш колко добре могат да ти послужат списъците и приложенията за създаване на to-do list.

#3 Бързай бавно

Дори и един съвет да запомните от статията, ще ме направи истински щастлива. Обръщам специално внимание на този, защото в забързаното ни ежедневие пропускаме толкова голяма част от реалността около нас, потъвайки във фантазии за миналото или бъдещето.

СТОП.

Спри се. Животът няма да избяга, но ако ти продължаваш да бягаш през него, ще пропуснеш всички красиви неща, които се случват. За себе си реших всеки път, когато се усетя, че препускам през поредния зает ден, да се спра и да си кажа:

#4 Изживей негативните си емоции

Наскоро стигнах до реализацията, че бягам от негативните си емоции. Та кой не би искал да живее в свят с хармония, любов, щастие и забавления? Проблемът е, че рано или късно се уморяваш да търсиш позитивни стимули и разбираш, че най-доброто решение е да спреш да бягаш от себе си. Просто сядаш някъде, дишаш дълбоко, усещаш какво ти се е насъбрало (тъга, гняв, страх или др.) и не мърдаш, докато не си го изживееш.

Всеки има нужда да презареди – при някои се случва като слушат тъжна музика, други плачат, трети спортуват, за да се освободят от натрупаната агресия. Колкото повече бягаш от емоциите си, толкова по-силни стават те. Време е да започнеш да ги изживяваш.

love-today-lawrence

#5 Поглези се

Голяма част от съвременните мъже и жени са прекалено заети да умуват по какъв начин да бъдат по-атрактивни/успешни/начетени, но пропускат една важна подробност – те вече са. Вместо това си заслужава всеки да отдели поне по 1 час дневно и да направи нещо, което обича – да прочете книга, която отлага; да си вземе вана; да се разходи из природата и т.н.

Животът не е само работа, пари и отговорности. Не забравяй да си подаряваш щастие всеки ден – само така ще можеш да излъчваш естествената си енергия и да привличаш добри и стойностни хора в живота си.

#6 Направи нещо мило за някой друг

Без значение дали ще подарим картичка на любим човек, ще сготвим нещо вкусно на децата, ще се обадим на родителите си, за да им кажем, че ги обичаме или просто ще оставим пари на някой бездомник на улицата – доброто няма цена, няма измеримост и няма възвращаемост. За него не се говори, не се пише, не се сравнява, не се преценява. То просто е.

И, повярвайте ми, всеки от нас има значение, както и всяко нещо, което правим за другите, е част от нашата природа да бъдем хуманни.

#7 Показвай любовта си

Не е достатъчно само да обичаш някого, но и да се научиш да му го показваш. Малките жестове, искрените думи, подкрепата в трудни моменти са много по-ценни от материалните придобивки. Разбира се, подаръците са нещо прекрасно, но се замисли: ако стане пожар в къщата ти днес, няма ли да побързаш да спасиш любимия човек, преди да вземеш някоя от вещите си?

Ако отговорът е “не”, значи вероятно не си с правилния.

#8 Позволи да те обичат

Ще завърша с едно послание, свързано със страха. Страхуваме се да не бъдем наранени, измамени, изоставени, отхвърлени и много често самият страх предизвиква последствията. Когато сме затворени за любовта на другия, ние го отдалечаваме от нас и му показваме една студена маска, вместо да му подарим цялата светлина и обич, която таим в сърцата си.

Страхът е основната причина да се разделяме с хората – не нашите или техните грешки. Позволи на другия да те обича по уникалния начин, по който само той може. И отвърни със същото.

Без значение дали ще празнувате Свети Валентин или не, празнувайте още днес обич и приемственост към самите себе си. Някой ден ще си благодарите.

Тагове: , , , , , , , , , ,