Как да се наслаждаваме на живота

Публикувано на 24.02.2017 в категория Вдъхновение от Симона

Замислих се колко много енергия хабим понякога, за да променим обстоятелствата около себе си. Макар и да нямаме контрол върху външния свят, със сигурност можем да променим начина, по който го възприемаме.

В тази статия ще обърна внимание именно на това.

1. Събуди се с благодарност

Това е сравнително нов навик за мен. Всяка сутрин след като отворя очи, изпълвам сърцето си с благодарност. Че съм жива, че имам възможност да погледна през прозореца и да гледам изгрева, че съпругът ми ме целува за “добро утро”, че имам покрив над главата си и отивам да работя нещо, което обичам.

Настроим ли се на вълна “благодарност”, всичко друго някак става една идея по-леко. Благодарността е най-силното чувство, което ни изпълва със смиреност, обич и топлина. Пробвай да спреш да бягаш в мислите си за планиране, измисляне, анализиране… И просто се изпълни с усещане за принадлежност точно там, където си в момента.

2. Излез сред природата

Стига с тези офиси, компютри и “продуктивност”. Излез навън. Разходи се из парка. Обиколи малките и чудати улички на съседния квартал. Опознай света около себе си. Създай си предизвикателство. Поиграй си с реалността. Остави на краката ти да те водят. Дори и да нямаш конкретна посока.

Тук ще вметна колко е важно и да пътуваш. Ако постоянно си намираш оправдания да отлагаш посещаването на непознати дестинации, значи е време да си преподредиш приоритетите. Пътуването е прекрасен начин да се обогатиш, да разнообразиш ежедневието и да погледнеш света през нови очи.

3. Поговори с някого

Понякога забравяме колко важно е общуването, за да се чувстваме значими, приобщени и принадлежащи. Следващият път, когато предпочетеш да се нацупиш, за да не те заговорят, отвори сърцето си. Дай от безценното си време и внимание на човека насреща и ще видиш колко много неща ще се случат.

Първо, ще усетиш неговия свят. Второ, ще разбереш неговата гледна точка. Трето, ще обмениш емоция. Бъди отворен към хората и ще откриеш безкрайно много неща за самия себе си. Все пак всички хора около нас са огледало, в което откриваме не само чертите, които обичаме у себе си, но и онези, които някак много удобно понякога пропускаме. А не е нужно. Защото всички те ни правят точно тези, които сме.

4. Хапвай бавно

Кога за последно седна, за да се насладиш на храната, която ядеш? Да усетиш вкуса на всеки зеленчук? Да преглътнеш с наслада на бавни глътки чашата прясно изцеден сок от грейпфрут? Много приятели ми се чудят защо ям толкова бавно. Истината е, че обичам храната. Обичам и да пия. Как да се насладя на вкуса на толкова прекрасни неща, ако бързам за някъде?

И закъде наистина да бързам?…

5. Прави лудории

Кога пораснахме толкова, че забравихме да подскачаме на любимата си песен по пижама? Притесняваш ли се да пееш в обедната почивка, за да не си помислят нещо колегите? А може би се спираш просто да направиш някоя щуротия всеки ден? Недей!

Животът е кратък, животът е красив, животът е игра. Спри да бъдеш като всички останали, вглъбени в собствения си свят, хора по улиците, които намръщени гледат в земята. Или носят слушалки от страх да не ги заговорят.

Не, вместо това излез. Вдишай въздуха. Смей се. Танцувай по улицата. Усети дъжда по лицето си. Метни се в преспата сняг. Усети живота как пропива през всяка пора на тялото ти. Нефилтриран.

life-rocks-1

6. Обичай, обичай, обичай

Най-ефективният начин да се наслаждаваш на живота е да бъдеш с отворено сърце. За кого го пазиш? Страх те е, че ще боли? Нека те е страх. Направи го въпреки това. Усещаш, че обичаш някого? Кажи му. Той не те обича обратно? Да, болезнено е. Да, страшно е. Но ти го направи въпреки това. И сега няма за какво да съжаляваш след години, като се обърнеш назад.

Бъди смел в действията си. Показвай любовта си на всички, които са важни за теб. Подарявай подаръци, майстори изненади, прегръщай, смей се, бъди топъл и открит. И няма да се колебаеш и за секунда дали си заслужава да си тук.

Няма кого да обичаш? Значи е време да започнеш да обичаш себе си. Да се грижиш за здравето си, да бъдеш мил и топъл със себе си, търпелив и разбиращ във всички ситуации. След това да дадеш на хората около себе си енергията, която си събрал, като си се погрижил първо за себе си.

7. Не съжалявай за нищо

Връзката ти не се получи? Нищо. Уволниха те от работа? Нищо. Загуби най-добрия си приятел? Нищо. Близък до теб човек почина? Нищо. Тук вече вероятно предизвиках силна емоционална реакция.

Да загубиш някого не е лесно и със сигурност се иска много време, за да го преодолееш. По никакъв начин не искам да омаловажа значението на скръбта и времето, в което да се сбогуваш със спомените си.

Това, което може да направиш, обаче, е да разбереш, че се е случило и че няма какво да направиш. Да изживееш емоциите си и да продължищ. Защото животът е едно преживяване, нищо повече. Също както и смъртта. Не й слагай излишни конотации.

8. Създавай

Една от най-големите наслади в живота е да създаваш. Без значение дали е музика, стихотворения, рисунки или друга форма на изкуство. Не се ограничавай само в тази рамка. Твоето предназначение може да е да създаваш красива обстановка за приятелите си, вкусна храна за децата си, вдъхновяващи презентации пред компании и др. Бъди креативен и се остави на живота да те поведе на крилете на щастието.

Има още много начини да се наслаждаваме на живота, но съм сигурна, че можеш сам да ги допълниш, защото всички сме различни и преживяваме щастието по различен начин.

Това, с което те оставям, е нещо кратко:

ДОСТАТЪЧЕН СИ ТАКЪВ, КАКЪВТО СИ. ПРОСТО БЪДИ.