10 (без)ценни житейски урока

Публикувано на 22.07.2016 в категория Вдъхновение от Симона

Цял живот ни учат да мислим, анализираме, измерваме, изчисляваме, след което ни дават красива диплома, с която се гордеят предимно родителите ни. Ние, за сметка на това, се превръщаме в едни големи мозъци, които още не са научили азбуката на емоционалното израстване. Но как всъщност можем да научим тези противоречиви букви? Като сричаме, сами, през живота.

Ето кои са 10 от най-важните житейски уроци, които през годините сама научих:

1. Обичай себе си

Урок номер 1. Да обичаш себе си не означава да задоволиш егоцентричните си нужди с материални придобивки, за да запълниш празнотата в сърцето си. Означава да се грижиш за себе си – да се приемаш във всеки един момент, да се храниш здравословно, да живееш в настоящето, да се радваш на малките неща в ежедневието и да бъдеш отворен към хората около себе си. Единствено полагайки грижи първо за самите себе си, можем да бъдем добри и топли към останалите.

2. Медитирай

Медитацията спокойно може да се причисли към урок номер 1, но според мен заслужава отделно място. Медитирам всеки ден, без значение къде се намирам и с колко време разполагам, защото осъзнах колко голяма разлика има оставането насаме със себе си за 10-15 минути на ден. Не е толкова сложно, колкото изглежда: седни някъде, затвори очи, започни да дишаш дълбоко и се постарай да усетиш всяка част от тялото си. Остави мислите ти да преминават, не им обръщай внимание, фокусирай се върху дъха си. Гарантирам ти, че след това ще се почувстваш освежен.

3. Прощавай и продължавай

Когато се сблъскаш с негативната реакция на друго човешко същество, понякога е възможно да приемеш нещата лично. В интерес на истината всеки от нас живее живота си по най-добрия начин, по който може. И е нормално понякога гледните ни точки или емоции да не съвпадат. В моменти, в които се чувстваш предаден/а, просто намери сили в себе си да простиш. Не заради другите, а заради самия себе си. Животът е прекалено кратък, за да таиш негативни емоции.

4. Обичай другите

Една от истините, които егото иска да “замаскира”, е свързването ни като човешки същества. Колкото и да сме различни като раса, религия, пол, сексуална ориентация и т.н., остава нещо, което ни обединява – всички ние сме ХОРА. Когато критикуваш, заклеймяваш, мразиш другите, замисли се: това кара ли те да се чувстваш по-добре? Сигурна съм, че отговорът е “не”. Опитай следващият път да не гледаш света през очилата на предразсъдъците и ще видиш колко по-красив е всъщност.

5. Движи се

И тук нямам предвид само буквалното: да намираш време всеки ден да се разхождаш навън или да спортуваш. Имам предвид да извършваш движение, за да постигнеш дадена цел. Набелязването ѝ не е достатъчно – ако не направиш крачка напред, никога няма да я постигнеш. Затова следвай девиза на Nike – Just do it!

life-lessons-1

6. Бъди съзнателен

Какво осъзначава да бъдеш съзнателен? Да не бягаш от настоящето и да си здраво стъпил на земята. Реалността е една и съща, просто всички я изкривяваме през призмата на вярванията и разбиранията си. Да бъдеш съзнателен означава да осъзнаеш своите собствени ограничения и съпротиви в момента, в който ги проявяваш. След което да си дадеш сметка дали искаш да живееш по този начин или е много по-добре да се отпуснеш и просто да бъдеш.

7. Живей в настоящето

Урок номер 7 е пряко свързан с предходния. Миналите преживявания най-често са причината да изпитваме силен гняв или тъга, а стресът и паниката са пряко обвързани с потенциална заплаха от бъдещето. Когато човек напълно присъства в настоящето, може да изпита емоции, без да ги превърне във фокус на съществуването си. Проблемът на живеенето в миналото и бъдещето е, че пропускаме единствената реалност, която съществува. Тази тук и сега.

8. Забавлявай се и се вдъхновявай

Много хора правят грешката да прекарат живота си, работейки нещо, което не харесват, за да спечелят пари. Парите не купуват щастие и загубеното време не може да бъде върнато.

Често оправданието за подобно положение са “лошите обстоятелства”, но истината е, че ние сами създаваме обстоятелствата, в които попадаме. Всяко наше действие си има съответното последствие, затова, правейки здравословни избори, е много по-вероятно да имаме положителен резултат. Дори и в момента да не можеш да смениш работата си моментално, намери някакво хоби или нов талант, който да развиеш. Може би той ще се превърне в бъдещото ти призвание? :)

9. Прекарвай време сред природата

Искам да споделя един от най-полезните съвети, които са ми давали: “Излез и си прочисти главата”. Когато живеех във Варна, често сядах на пейка и просто съзерцавах цветята. Или слизах до морето, за да послушам вълните. Сега откривам всеки ден някое ново кътче във София, където просто да поспра за малко и да се вслушам. Във всичко, случващо се около мен, и накрая… в самата себе си.

10. Не се страхувай да паднеш

Страхът е най-големият вредител на личностното израстване. За всеки “падането” има различно значение: за едни то представлява провал, за други – загуба на близък, за трети – болест. Парадоксът е, че в живота си се стремим към щастие, без да осъзнаваме, че то вече е тук. И можем да го открием в себе си само тогава, когато сами поискаме.

Колкото повече падаш, толкова повече опит трупаш. И докато се противиш да научиш този най-труден урок, ще продължаваш да възприемаш негативните емоции и случки като “падане”. Те не са страшни или фатални, те просто СА.

За финал ще споделя една мисъл, която помага в най-тежките и най-хубавите периоди от живота:

И ТОВА ЩЕ МИНЕ.

Тагове: , , , , , , , , , ,