Изкуството да бъдеш лидер

Публикувано на 16.12.2013 в категория Събития от Симона

Темата за лидерството се превръща във все по-актуална, затова и с всеки изминал ден броят на книгите, филмите, статиите, семинарите и всички трудове по тази тема стремглаво се насочва към … безкрайност.

Тази статия няма да Ви предостави много нова информация, но целта ми е съвсем друга – да Ви накарам да поискате и повярвате, че можете да развиете своя лидерски потенциал.

Раждаме ли се лидери или се превръщаме в такива?

Този въпрос винаги ме е вълнувал, затова и съм го дискутирала много пъти с колеги и приятели. Според мен съществуват щастливци, които притежават лидерски потенциал по рождение – умението да водят, вдъхновяват, напътстват хората около себе си, но това не означава, че сред всички останали не се намират още на брой потенциални лидери.

Какви качества следва да притежава един лидер?

На първо място лидерът е човек, който познава много добре себе си. За да може да вдъхновява околните и да извлича пълния им потенциал, той следва да е наясно със своите собствени силни и слаби страни.

Всеки лидер трябва да умее да изслушва, да се поставя на мястото на заобикалящите го и да подхожда с разбиране. Хората обичат да говорят за себе си, но малцина имат търпението да вникнат в рояка от думи, който ги заобикаля ежедневно, и да извлекат есенцията.

Успешните лидери запазват самообладание и решават проблемите, осланяйки се на своята емоционална интелигентност, емпатия и фокус върху възможните изходи от възникналата ситуация. Освен да вдъхновяват, лидерите умеят да балансират и извличат най-доброто от трудните моменти, сплотявайки хората около себе си.

Как мога да развия лидерския си потенциал?

Без значение дали притежавате всички тези качества или искате да ги развиете, мога да Ви препоръчам много хубави книги и статии по темата. В случай, че искате да се срещнете с още хора, които имат същите цели и интереси, добра алтернатива е да присъствате на JCI Open Day “Събуди лидера в теб”.

Събитието ще се проведе на 18-ти декември от 19 часа, в Младежки дом (Орбита) Варна, зала 17. Ако решите да го посетите, ще научите много за лидерството, защо е важно да имаме гражданска позиция и разбира се, ще имате възможността да завържете много нови контакти.

Можете да се възползвате от това безплатно и интересно обучение, като трябва единствено да се запишете за участие предварително тук.

И в заключение ще споделя с Вас един от любимите си цитати по тази тема:

„Лидерството е изкуството да накараш някого да направи нещо, което искаш, защото иска да го направи.”

Дуайт Айзенхауър

Тагове: , , , , ,