Какво е маркетингът?

Публикувано на 01.03.2013 в категория Маркетинг от Симона

От доста време насам познати и приятели ми задават следния въпрос: „Какво е маркетингът?“ Когато ги попитам защо е отправен към мен, след като всеки един от тях би могъл да намери милиони отговори в Google, репликират по един и същи начин: „Ти толкова много говориш за това, че ми стана интересно.“ Надявам се следващите редове да ви се сторят полезни и да успеят да изяснят (или съвсем да объркат) представите ви за маркетинг. И в двата случая ще съм щастлива. :)

От теоретична гледна точка мога да ви засипя с определения от много светила в тази област. Котлър обяснява маркетинга като „социален процес , чрез който отделните индивиди и групи получават това, от което се нуждаят и, което желаят, чрез създаване и размяна на стоки и стойности с други такива“.

Съгласно теорията на М.Джонсън „в широк смисъл маркетингът може да бъде определен като процес, който е насочен в рамките на наложените на обществото ограничения към установяване на задоволяващи при размяната взаимоотношения между хора и организации с разнообразни потребности и хора и организации, които се стремят да удовлетворят тези потребности”. Евънс определя маркетингът като „предвиждане, управление и удовлетворяване на търсенето чрез процеси на размяна“. И още много, много, много други…

Общото между всички тези определения е размяната като маркетингов процес, но истината е, че маркетингът е много повече от това. Всеки човек го усеща по различен начин, защото да поставиш маркетинга в рамки е като да затвориш диво птиче в клетка – рано или късно осъзнаваш, че и двете се нуждаят от свобода и поле за изява, в противен случай спират да функционират.

За някои маркетингът е разбиране, комуникация, връзка между съвършено различни индивиди. За други е начин за осъществяване на търговия, средство за постигане на определени финансови цели. За много маркетолози маркетингът е желание, страст, първа и последна истинска любов.

А що за хора са тези чудати специалисти, които наричат себе си маркетолози? Бих ги определила като всеотдайни, трудолюбиви хора, които обичат професията си. Не познавам нито един маркетолог, който да не говори с плам в очите за работата си. Всеки един от тях е успял да усети магията на маркетинга, да я улови и приложи в ежедневието си, превръщайки маркетинга в начин на живот.

Какво е за мен маркетингът? Истина, страст, любов, вдъхновение, комуникация, креативност, движеща сила, бъдеще, живот…

А какво е за теб? :)

Тагове: , , , , ,