Как да готвя вкусно? (Виж най-добрите ми съвети)

Публикувано на 12.12.2020 в категория Готвене от Димитър

Не е нужно да поръчваш храна всяка вечер, за да можете ти и твоето семейство да се храните вкусно. Ако се научиш как да готвиш вкусно, храната, която правиш, може да се окаже много по-вкусна от това, което ресторантите могат да ти предложат.

В тази статия ще ти споделя моите топ съвети как да готвиш толкова вкусно вкъщи, че да ти се наложи ти да убеждаваш половинката и децата си да поръчвате отвън, защото тази вечер просто те мързи да сготвиш.

Използвай сол, пипер и подправки правилно

Много домашни готвачи правят грешката да слагат сол, пипер и подправки едва след като са приключили да готвят храната си. Резултатът е храна, която е безвкусна отвътре, и прекалено солена или пикантна навън.

Една от най-големите тайни на професионалните готвачи е, че слагат сол и пипер върху храната преди да я сложат на горещия тиган или в затоплената фурна. А подправките, като босилек, магданоз, копър, розмарин, и други, малко преди да приключат с готвенето.

Следващия път когато правиш пържола (без значение дали пилешка, свинска, или телешка) или риба на тиган, овкуси месото или рибата добре със сол и пипер и на двете страни — и едва тогава го сложи да се пържи на горещия тиган.

Ще се получи химическа реакция, в която част от соковете на месото или рибата ще излязат на повърхността, ще попият от солта и пипера, и ще овкусят месото равномерно отвътре, сформирайки хрупкава коричка отвън.

Важното е да намериш мярката. Аз ползвам мелнички по 100 гр. за сол и пипер:

С мелнички е по-лесно да дозираш солта и пипера

Когато държа мелничката достатъчно нависоко от месото или рибата, едно завъртане ми стига да овкуся около една трета от повърхността. Ако сложа повече, ще стане прекалено солено.

Пробвай този трик, и, освен ако вкъщи не ядете месо, ще подобриш вкуса на 90% от готвенето си. Преди много години го научих от близък приятел, който е учил кулинарно изкуство, живее на о-в Сардиния в Италия, и готви в един от най-добрите ресторанти на брега на острова.

Когато печеш месо или зеленчуци на фурна, намали температурата до 100° – 150° към края на готвенето, добави зелените подправки като босилек, магданоз, копър, розмарин, или други, и продължи да готвиш за 10-15 минути. Така ястието ти ще придобие аромат и вкус на подправките, без те да изгарят.

Същото нещо практикувам, когато готвя храна на тиган. Най-добрия пример е, когато правя паста: 

  1. Сварям паста в солена вода, а през това време сготвям доматен сос от консерва домати, зехтин, 3-4 скилидки чесън, сол и пипер. 
  2. Когато пастата се свари, което отнема между 3-4 и 5-6 минути според вида паста, изцеждам водата (без да плакна самата паста), пренасям пастата в тигана, и започвам да я “мятам” заедно със соса. 
  3. Когато пастата е криво-ляво готова, спирам котлона, добавям няколко листа пресен болек, и омешвам босилековите листа с пастата. Резултатът е страхотна паста с вкус и аромат на босилек. Листата босилек не са се “смалили” напълно и “изчезнали” в пастата, а вместо това й придават цвят и текстура.

Комбинирай трика с овкусяването на храната със сол и пипер в началото на готвенето и трика с добавянето на подправките към края, и храната, която готвиш вкъщи, ще бъде много по-вкусна от това, което повечето ресторанти ти предлагат в менютата си.

Комбинирай вкусовете от палитрата

Някога чудил/а ли си се защо тайландската храна е толкова вкусна? 

Тайландската кухня, както повечето азиатски кухни, комбинират сладкото, соленото, киселото, и горчивото много умело. Резултатът е храна с много богата вкусова палитра която, като доброто уиски, ти превзема сетивата, карайки те да искаш още.

Същото нещо можеш да правиш и вкъщи — без значение дали готвиш тайландско или нещо друго. Най-лесният начин да започнеш е да помислиш как да добавяш малко сладост към храната си.

Нашата българска кухня е предимно солена. Когато добавиш сладникави съставки към солено ястие, обогатяваш неговия краен вкус. Споко; не ти предлагам да почнеш да слагаш ягоди в Шопската салата всяка вечер.

Лукът и морковите, примерно, са зеленчуци със сладникав вкус. Когато добавиш лук и моркови към българска мусака или към италиански доматен сос, примерно, ти добавяш една приятна сладост към крайния вкус. Лесен начин да “балансираш” прекалено солена супа, примерно, е да добавиш една-две сушени сливи.

Същото нещо важи за киселото. Оцетът е една от любимите ми съставки, когато правя супа. Добавиш ли 1-2 супени лъжици ябълков оцет към пилешка супа или тъмен винен оцет към супа с доматен сос, крайният вкус на супата става по-плътен и по-балансиран между соленото, сладкото, киселото и горчивото (ако ползваш горчиви съставки).

Следващия път, когато правиш супа или яхния, помисли как да комбинираш и балансираш различните вкусове от вкусовата палитра. Добави малко оцет в началото на готвенето, да стане супата или яхнията леко кисела. Придай сладост на крайния вкус, добавяйки лук и моркови към нарязаните зеленчуци в съставките. Използвай бульон, за да създадеш солена и плътна основа на соса.

Опитвай храната си от време на време

Това, което обожавам на готвенето вкъщи, е че всеки път е като един експеримент на чисто. Без значение колко пъти съм правил една рецепта, започвам от начало всеки път, когато тръгна да я правя пак.

Като всеки експеримент, в готвенето има много променливи. И най-добрият начин да го подходиш е… научно. Опитвай храната си от време на време, докато се готви. Запитай се:

  • Добавил/a ли съм достатъчно сол?
  • Има ли я киселинността, която търся?
  • Липсва ли малко сладост, горчивост на храната?
  • Подправките придават ли ароматът и вкуса, който искам?
  • Ястието готово ли е или вече е прекалено/още не е достатъчно сготвено?

Колкото по-редовно опитваш храната, докато готвиш, толкова по-лесно можеш да хванеш и коригираш пропуските си, преди тя да е станала готова. 

Мисли като пилот, който приземява самолет: да, пистата е пред очите и крайната цел — да кацнеш — е ясна. Но това изисква активното ти внимание и коригиране на курса, докато не постигнеш крайната си цел.

Намери своите ментори

Животът е едно безкрайно учене. Готвенето е колкото наука, толкова и изкуство. И двете му страни можеш да усвоиш най-лесно, ако си намериш своите ментори.

Аз се уча от книги, YouTube канали и платени онлайн курсове. Да, това изисква инвестиция на време и, понякога, пари. Благодарение на тази инвестиция, вече готвя по-вкусно от повечето от ресторантите, в които аз и съпругата ми се храним. И знам как да комбинирам съставките така, че храната, която ядем, да е не само вкусна, но и полезна.

Инвестирай в себе си, приятелю, и никога няма да сгрешиш. Готвенето е една от тези дейности, с които можеш да започнеш да инвестираш още днес.

Хей, ти вече го направи с тази статия!

Продължавай в същия дух :)